Mit ali resnica: Temna čokolada za boljši vid

Reuters, 18.10.2019
Profimedia

Znanstveniki so začeli predvidevati, da utegne temna čokolada pozitivno vplivati na vid, ker je zelo bogata s flavonoidi, ki so antioksidanti.

Raziskovalci so odkrili, da temna čokolada ne izboljšuje vida, čeprav je ena od predhodnih raziskav pokazala, da nekaj ur po njenem zaužitju običajno vidimo bolje. Nova študija je zdaj pokazala, da po zaužitju 20 gramov temne čokolade ni nobenih sprememb v vidu ali dotoku krvi v oči. V obe študiji je bilo vključenih malo prostovoljcev. "Ker sta dve študiji podobnega obsega dali tako nasprotujoče si rezultate, bodo morali znanstveniki opraviti še več raziskav," pravijo avtorji ene od študij, ki jo je vodil dr. Jacob Siedlecki z Univerze Ludwiga Maximiliana v Münchnu. "Ker nobena od teh manjših študij ne zavrača možnosti koristnih učinkov, bi morali izvesti še več raziskav, v katere bi bilo vključenih več ljudi, da bi lahko z zanesljivostjo bodisi potrdili bodisi zavrnili morebitne dolgotrajne koristi uživanja temne čokolade za vid," so Siedlecki in njegovi kolegi zapisali v strokovni reviji JAMA Ophthalmology.

Znanstveniki so začeli predvidevati, da utegne temna čokolada pozitivno vplivati na vid, ker je zelo bogata s flavonoidi, ki so antioksidanti. Študije so pokazale, da lahko s prehranskimi nadomestki z veliko antioksidanti zmanjšamo tveganje za pojav starostno pogojene težave z vidom, ki ji pravimo degeneracija rumene pege (makularna degeneracija). Ta je eden vodilnih vzrokov za izgubo ostrine vida pri starejših ljudeh. Izkazalo se je tudi, da kakavovi flavanoli v temni čokoladi razširjajo krvne žile.

Da bi ugotovili, ali je mogoče izsledke predhodne raziskave o učinkih čokolade na vid potrditi, so Siedlecki in njegovi kolegi zbrali 22 zdravih prostovoljcev, starih od 20 do 62 let, ki niso imeli nobenih težav z vidom. Eni udeleženci študije so morali pojesti 20 gramov temne čokolade, torej približno četrtino tablice temne čokolade, ki vsebuje 400 miligramov flavanolov, drugi pa so morali pojesti 7,5-gramski kos mlečne čokolade s približno petimi grami flavanolov.

Nova raziskava je demantirala izsledke prejšnje, ki je ugotovila, da temna čokolada izboljšuje vid.

Udeležencem študije so z najsodobnejšim skenerjem pregledali oči, vključno s krvnimi žilami. Prvič so jim oči pregledali, preden so pojedli čokolado, drugič pa nekaj ur po tem. Siedlecki in njegovi kolegi so iskali znake, da je čokolada razširila krvne žile v mrežnici, kar bi pomenilo, da se je dotok krvi v oči udeležencev študije izboljšal. Prostovoljci so morali opraviti tudi preproste preizkuse vida, podobne tistim, kakršne so znanstveniki uporabili pri prejšnji študiji.

Teden dni pozneje so morali prostovoljci, ki so prvič jedli temno čokolado, jesti mlečno čokolado, medtem ko so morali tisti, ki so prvič jedli mlečno čokolado, tokrat jesti temno čokolado. Ko so raziskovalci analizirali njihove podatke, na slikah mrežnice in pri preizkusih vida niso odkrili nobenih pomembnih razlik ne glede na to, ali so jedli temno čokolado ali mlečno. Dr. Gareth Lema je bil nad novimi izsledki nekoliko razočaran. "Rad imam čokolado," je pojasnil. "Čeprav nova študija ni pokazala nobenih pozitivnih učinkov uživanja temne čokolade, to še ne pomeni, da ta ni koristna, zlasti če jo uživamo dlje časa," je še dejal dr. Lema, ki na očesni in ušesni kliniki Mount Sinai v New Yorku opravlja kirurške posege na mrežnici.

Tudi pri prvi študiji so bili pozitivni rezultati precej omejeni. "Nobena od študij ni zares dokazala, da boste imeli sokolji vid, če boste jedli temno čokolado," priznava dr. Lema. Toda porota, sestavljena iz strokovnjakov, še ni rekla zadnje besede glede takih ali drugačnih učinkov dnevnega odmerka temne čokolade. "Prav to je ena od omejitev obeh študij," pojasnjuje dr. Chhablani, profesor oftalmologije na medicinski fakulteti na univerzi v Pittsburghu v Pensilvaniji. Po njegovih besedah bi morali opraviti dolgoročno raziskavo, v okviru katere bi preučili učinke temne in mlečne čokolade na vid. 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku