Mišo Pušnik: Kolajna naših odbojkarjev je dosegljiva

Zmago Gomzi, 9.9.2019
Igor Napast

Nekdanji slovenski reprezentant obudil spomine na prvi nastop naših odbojkarjev na evropskem prvenstvu in strnil pričakovanja za prihajajoče

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala 24. aprila 1992 pod vodstvom Viktorja Krevsla, za izbrano vrsto pa so nastopili Dragutin Baltić, Bruno Najdič, Sašo Topovšek, Peter Možič, Mišo Pušnik, Aleš Jerala, Matjaž Hafner, Dejan Fujs, Matjaž Šiftar, Darko Dimec, Danilo Mavčnik in Andrej Berdon. V naslednjih letih so si pod vodstvom Krevsla, Luke Lobnika in Vladimirja Jankovića skušali zagotoviti prvi nastop na evropskem prvenstvu, a jim je to prvič uspelo leta 2001.

Skozi kvalifikacije so se uvrstili na 22. prvenstvo stare celine, ki je potekalo v Ostravi prav v dneh, ko se je zgodil teroristični napad na stolpnici World Trade Centra v New Yorku. Na prvenstvu je igralo dvanajst reprezentanc, pod vodstvom selektorja Gregorja Hribarja pa je bil med dvanajsterico spet Mišo Pušnik. "Prvega nastopa se dobro spominjam. Tudi tekem, v katerih nismo presenetili nobenega od tekmecev, čeprav smo upali, da bi lahko Slovake. Druge reprezentance so bile daleč pred nami, imele so tudi veliko več mednarodnih izkušenj," je dejal 46-letni Mariborčan, ki je v slovenski odbojki pustil globok pečat. Slovenci so po vrsti izgubili z gostitelji Čehi, Bolgari, Slovaki, Rusi in Nizozemci ter si s še tremi reprezentancami delili deveto do dvanajsto mesto.

Prednost je dal družini in službi

Dvometraš Pušnik je veljal za odličnega srednjega blokerja, nadarjenost je dokazoval že v mladinski reprezentanci Jugoslavije in nato potrjeval v članski vrsti mariborskega kluba in slovenski članski reprezentanci. "Porazi so bili boleči, a poučni. Marsičesa smo se iz njih naučili. Naša prva uvrstitev na evropsko prvenstvo ni bila plod sreče ali slučaja, ampak vedno bolj organiziranega dela," je dodal Pušnik.

"Imamo zlato generacijo, nestrpno pričakujem začetek prvenstva"

V prvih letih samostojne Slovenije so v domačem prvenstvu prevladovali Maribor, Salonit in Fužinar, pozneje so zrasli nekateri drugi klubi, nekateri najboljši igralci pa so si našli delodajalce v uveljavljenih klubih v tujini. Tam pridobljeno znanje in izkušnje so prenašali v reprezentanco in ta je zorela. Prvi znak tega je bilo evropsko prvenstvo. "Dobre igre v Ostravi so bile odskočna deska za nekatere naše, ki so zaigrali v tujini. V zadnjih nekaj letih pa domala vsi reprezentanti igrajo pomembno vlogo v uglednih čez mejo, kar je dobro za reprezentanco," je prepričan Pušnik, ki se kljub ponudbam za to pot ni odločil. "Prednost sta dobili družina in zaposlitev," odločno pove sogovornik, ki je vrsto let igral za OK Maribor, leto dni za Fužinar in dve za klub iz Slovenske Bistrice. Kariero je opustil, ko mu je bilo 36 let. "Z odbojko sem nekaj zaslužil, a so bili tedanji zaslužki neprimerljivi z zaslužki sedanjih asov. So tako visoki, da si lahko v desetih letih priigrajo dovolj denarja za mirno življenje."

image
Janko Rath Čeprav je Mariborčan veljal za izvrstnega blokerja, je veliko točk dosegel v napadu. 

Ne naključno med najboljšimi

Naš sogovornik danes spremlja odbojko, ne nazadnje, ker jo igra njegov 19-letni sin Tilen, mladinski reprezentant, ki velja za zelo nadarjenega igralca. "Letos bo igral za prvoligaša Hoče, kjer si bo nabiral prepotrebne izkušnje," razloži Pušnik, ki si največkrat ogleda tekme sina, ki je v prejšnji sezoni v drugi ligi igral za Fram, ne izpušča pa niti tekem mariborskega kluba, v katerem deluje v upravnem odboru. Budno spremlja tudi reprezentanco. "Ta je v zadnjih nekaj letih naredila neverjeten kakovostni skok, drugo mesto na evropskem prvenstvu leta 2015 je bilo izjemen dosežek. Odbojkarjem, ki še niso igrali v tujini, so se odprla vrata uglednih klubov, kar je še pripomoglo k dvigu kakovosti. Ni naključje torej, da sodimo med najboljše na stari celini. Evropsko prvenstvo bo priložnost za novo dokazovanje in potrjevanje odličnosti, še zlasti ker bo v Ljubljani, kjer bo podpora gledalcev še kako dobrodošla," je prepričan Pušnik.

Slovenci bodo na prvenstvu, ki se bo začelo v četrtek, igrali v skupini z Rusijo, Finsko, Turčijo, Belorusijo in Severno Makedonijo. Pričakovanja so zelo visoka, segajo tja do kolajne. So jo Slovenci sposobni osvojiti? "Vsekakor. Imamo izredno kakovostno reprezentanco, zlato generacijo. Nestrpno pričakujem začetek, tekme si bom ogledal v živo in verjamem, da bom užival v vrhunski odbojki in se veselil naših zmag."

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku