Mirno pred tekmo s Slovenijo, za Latvijce so zlati nogometni časi zgodovina

Marko Kovačevič, 10.6.2019
Marko Kovačevič

V Rigi imajo radi šport, a nogomet na cilju tretjega gostovanja Slovenije v letu 2019 ni prva ljubezen domačinov

Ura se je bližala polnoči, a nebo je bilo svetlo. Na severu so poletne noči kratke. Pa tudi vrvež na ulici ni dajal vtisa, da se nedelja na prizorišču tretjega gostovanja slovenske nogometne reprezentance v tem letu že preveša v ponedeljek. Staro mestno jedro je najlepša razglednica Rige. Od leta 1997 je uvrščeno na seznam Unescove svetovne dediščine, a zgodovinske zgradbe v sebi skrivajo še precej starejše zgodbe. Tako kot prebivalci največjega mesta v treh baltskih državah. A nogomet, glavni razlog našega obiska v Latviji, se redko znajde v debatah. Latvijci imajo radi šport. Naravnost obožujejo hokej, ponosni so na košarkarsko reprezentanco in velezvezdnika Kristapsa Porzingisa, ki je v Dallasu združil moči z Luko Dončićem.

Največji uspeh latvijske reprezentance je le bled spomin

A najpomembnejša postranska stvar v tem delu sveta ni (več) tako pomembna. Saj je tudi Latvijce ujela nogometna evforija, leta 2004, ko so nogometaši zalet nabirali na prijateljski tekmi v Celju (in jo z 1:0 tudi dobili), je njihova zastava plapolala na evropskem prvenstvu. Največji uspeh je na Baltiku le še bled spomin, aktualna generacija je daleč od podobnih dosežkov. Za zdaj.

"Zadnja leta so bila neprijetna za latvijski nogomet, zdaj smo na najtežji točki. Počasi napredujemo, moramo biti potrpežljivi," je stanje na zelenicah opisal Slaviša Stojanović. Nekdanji selektor Slovenije je v začetku leta sprejel izziv, se odpravil v Latvijo. Čeprav na prvih treh tekmah kvalifikacij za Euro 2020 ni na račun dodal niti ene točke, se mu stolček ni zamajal. "Pritisk je vedno, ne glede na to, v kakšnem tekmovanju si in kakšno ekipo vodiš. To je del našega posla. Ni pa pritiska od vodstva zveze. Moramo biti realistični, imamo triletni načrt. Iz teh tekem moramo vzeti čim več, uveljaviti mlade igralce, ki jih gledamo v reprezentanci do 21 let," je opisal Ljubljančan, ki se bo nocoj zapisal v zgodovino. Prvič se bo zgodilo, da sta se na reprezentančni tekmi udarila dva slovenska trenerja.

image
Marko Kovačevič Eni z virtualno žogo, drugi s pravo - tako so si latvijski navijači krajšali čas pred tekmo.

Del odgovora, kam bo Stojanovićeva triletka odpeljala nogometno Latvijo, bo padel. Mirno je bilo ob stadionu Daugava pred tekmo. Nekaj navijačev v rdečih majicah je čakalo, da se vrata odprejo. Po nogometno so si krajšali čas. Dvojica je imela svoj računalniški el clasico, na ekranu sta se tolkla Barcelona in Real Madrid. Drug par se ni zmenil za računalniške igre, raje je v živo preverjal nogometne spretnosti. Žonglerja sta izvajala trike, kakšen navijač se je ozrl, a prave publike za svoj šov nista imela. Nogometaši so jo na tekmi četrtega kroga kvalifikacij za Euro 2020. Stadion, poimenovan po reki, ki teče skozi Rigo, se je počasi polnil. Napolnil se ni do konca. Ko si na dnu lestvice, v ponedeljek zvečer velikega navala navijačev pač ne moreš pričakovati.

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku