Mi sprašujemo, vi odgovarjate: Kaj je razlog, da se odločite kupiti novi mobilni telefon?

Gregor Grosman, 9.10.2019
Profimedia

V anketi smo ugotovili, da so moški bolj zvesti znamki, medtem ko ženske raje menjavajo proizvajalce mobilnih telefonov. Četudi proizvajalci veliko pozornosti povečajo obliki aparata, z namenom pritegniti nežnejši spol, dizajn sploh ni pomemben pri izbiri novega telefona, odgovarjajo ženske v naši anketi.

Se tudi vam pogosto dogaja, da se vam ob najbolj neprimernem trenutku izprazni baterija vašega mobilnika? Če bi bili mobilni telefoni namenjeni zgolj telefoniranju, to še ne bilo tako usodno, bi sogovornika pač poklicali nekoliko pozneje. Ker pa z mobilniki počnemo še nešteto drugih stvari: od fotografiranja, brskanja po spletu, prebiranja elektronske pošte, sodelovanja na družbenih omrežjih, poslušanja glasbe, gledanja video posnetkov in še bi lahko naštevali, pa je utripajoč simbol za prazno baterijo nekaj, česar si nihče ne želi (pre)pogosto videti na zaslonu. 

image
Nekoč je veljalo, da je zaradi zagotavljanja daljše življenjske dobe in dobre kondicije baterije, le-to najprej do konca izprazniti, preden jo damo polniti. Danes se s tem obremenjuje manjšina uporabnikov.

V anketi na naši Facebook strani smo vas med drugim spraševali, kako dolgo z enim polnjenjem vzdrži baterija vašega mobilnega telefona? Pričakovano večina odgovarja, da manj kot en dan (52 odstotkov vprašanih), presenetljivo pa kar visokemu odstotku sodelujočih (48 odstotkov) baterija vzdrži več kot en dan, 6,7 odstotka uporabnikom celo preko dva dni. Zanimivo je, da če si ogledamo, kaj ti srečneži s svojimi mobilnimi telefoni počnejo, dobimo enako širino odgovorov, kot pri ostalih. Ni tako, da bi denimo samo brskali po spletu ali fotografirali. Potem bi bila daljša avtonomija razumljiva. Samo dva vprašana sta odgovorila, da zgolj telefonirata. 

image
Pred časom je bilo nošenje dodatne baterije zelo priljubljeno, saj je stalna dosegljivost, sploh v poslovnem svetu, bistvenega pomena. Odgovarjate, da t.i. ”Power bank” vzamete s seboj le, ko greste na kakšno daljšo pot, večina dodatne baterije ne nosi s seboj.

Na vprašanje, za kaj vse mobilnik uporabljate in kaj z njim najpogosteje počnete, smo torej prejeli različne odgovore. Največkrat ste zapisali, da brskate po spletu (42 vprašanih), telefonirate (41 vprašanih), uporabljate družbena omrežja (40 vprašanih) in fotografirate (32 vprašanih). Dvanajst vas je odgovorilo, da z mobilnikom počnete vse, kar ponuja. "Ni da ni", je bil eden izmed odgovorov.

Ko pogledamo, katero opravilo med več zapisanimi možnostmi ste postavili na prvo mesto, ugotovimo, da primarna funkcija mobilnega telefona še zmeraj ostaja telefoniranje. 23 vprašanih je možnost glasovne komunikacije dalo na prvo mesto. Se pa najdejo tudi takšni, ki so zapisali, da telefon še najmanj uporabljajo za pogovarjanje. Brskanje po spletu je, kot kaže anketa, drugo najbolj priljubljeno opravilo (14 vprašanih), fotografiranje in družabna omrežja pa si delita tretje mesto. 

Sodelovalo je 75 anketirancev, 37 moških in 38 žensk. Dve tretjini sodelujočih, to je 50 oseb je bilo starih med 25 in 50 let (66,7 odstotka), 12 je bilo starejših od 50 let, trinajst pa mlajših od 25 let.

Najmanj vas mobilni telefon uporablja za gledanje videov in poslušanje glasbe, redko kdo se z njim igra, pa tudi elektronske pošte vas ravno veliko ne pregleduje na sorazmerno majhni mobilni napravi. Posamezniki ste izpostavili, da vam mobilnik nadomešča budilko, nekaj si vas s pomočjo koledarja organizira življenje in delo, omenili ste še uporabo pisarniških aplikacij in pa mobilno banko, nekaj več pa vas (še zmeraj) prisega na dobre stare SMS-je. Tekstovna sporočila, ki so dolgo časa veljala za tako imenovano "killer aplikacijo", funkcionalnost, ki je bila izredno priljubljena. Danes imajo SMS-ji veliko konkurenco s strani številnih aplikacij za neposredno pisno komunikacijo.

image
Reuters

Če se vrnemo k vzdržljivosti baterije odgovarjate, da svoj mobilnik najpogosteje polnite s polnilcem prek električne vtičnice (kar 86,7 odstotka). Zgolj 8 odstotka vprašanih uporablja brezžični polnilec, še manj, 5,3 odstotka, pa energijo pridobiva prek USB kabla in računalnika. Glede na enostavno uporabo - mobilnik zgolj položimo na polnilec, bi pričakovali, da bodo brezžični polnilci bolj razširjeni. A je zgleda hitrost polnjenja pomembnejša od udobja. Res je tudi, da vsi mobilni telefoni (še) ne podpirajo brezžičnega polnjenja.

Zvestoba do proizvajalca

Nov ali skoraj nov mobilni telefon ima 14,7 odstotka vprašanih, nekaj več, 20 odstotkov, pa vas uporablja mobilnik, ki je starejši od dveh let. Kljub temu med slednjimi skoraj polovica odgovarja, da ga kmalu še ne nameravajo zamenjati, pa tudi ko je govora o vzdržljivosti baterije pri starejših mobilnikih je zanimiva ugotovitev, da pri skoraj polovici (46,7 odstotka) le-ta vzdrži več kot en dan. V enem primeru celo preko dva dni.

image
Pričakovano je prav avtonomija baterije tisti razlog, zaradi katerega se uporabniki odločijo kupiti novi mobilni telefon. Najmanj uporabnike v nakup prepričata zaslon ali oblika aparata. 
image
Zgolj dobrih pet odstotkov vprašanih ima novi mobilnik vsako leto. Dve tretjini imajo aparate tako dolgo, dokler še normalno delujejo.

Pričakovano je prav avtonomija baterije tisti razlog, zaradi katerega se uporabniki odločijo kupiti novi mobilni telefon. Kakovost kamere je na drugem mestu. Najmanj uporabnike v nakup prepričata zaslon ali oblika aparata.

Zanimivo je, da med ženskami v anketi ni nobena odgovorila, da je dizajn mobilnika razlog za nakup novega aparata.

53,3 odstotka vprašanih je na vprašanje, ali pri izbiri novega ostajajo zvesti določeni znamki, odgovorilo, da izberejo zmeraj istega proizvajalca. 22,7 odstotka jih odgovarja, da zvestobe ne poznajo. V anketi smo ugotovili, da so moški bolj zvesti znamki, medtem ko ženske raje menjavajo proizvajalce.

image
Večina vprašanih je zadovoljna s svojim trenutnim mobilnim telefonom in tako hitro še ne namerava kupiti novega. 

Če je v starostni skupini med 25 in 50 let, 6 odstotkov takšnih (nekoliko nad povprečjem), ki mobilnik menjujejo vsako leto, ni niti enega takšnega v starostni skupini preko 50 let. Pri mladih pa smo zaman iskali osebo, ki bi ji baterija vzdržala več kot dva dni, saj mlajša generacija zagotovo uporablja več funkcij mobilnih telefonov, ki so danes vse bolj mobilni računalniki. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku