Mestni potep kot rekreacija

N.R., 5.12.2018
Profimedia

Urbano pohodništvo lahko korenito spremeni vaš pogled na domače mesto. Odkrivajte nove ulice in se ne vračajte domov po tistih, ki ste jih že prehodili.

​Dejstvo je, da je večina mest in obmestnih naselij na ravninskih območjih. Če radi hodite v hribe, se pač odpeljete na izlet na deželo ali na bližnji hrib. Res pa je, da lahko tudi v mestu najdete precej pohodniških izzivov. Urbano pohodništvo morda zveni kot nekakšen bistroumni nesmisel, toda številni zemljevidi, blogi in vodene ture, ki jih lahko najdemo na spletu, dokazujejo, da zadeva v resnici obstaja, piše angleški časnik The Guardian.

image
Profimedia
Urbano pohodništvo je še posebej primerno za starejše ljudi, saj pomeni zanje priložnost za gibanje in druženje. In kar je najbolje - skoraj nič nas ne stane.

Kaj je torej urbano pohodništvo? Natanko to, kar pove že njegovo ime - da se odpravimo na pohod, morda s hitrim tempom, po mestu, pri čemer premagamo tudi nekaj konkretnih vzpetin. Podobno, kot če bi bili kje na izletu na Pohorju ali v Alpah. Vzponi in spusti, ne glede na to, ali gre za sprehod na Piramido ali Kalvarijo, za nas niso ovira, ki jo moramo premagati, da bi prišli do cilja, ampak v njih vidimo izziv, ki se ga z veseljem lotimo vedno znova. Jasno je, zakaj je urbano pohodništvo tako zanimivo. Gre za aktivnost, ki lokalnim prebivalcem omogoči, da se pošteno razgibajo, ne da bi za to potrebovali imenitno športno opremo, in obenem izvejo kaj več o zgodovini mesta, v katerem živijo. Še posebej primerno je za starejše ljudi, saj pomeni zanje priložnost za gibanje in druženje. In kar je najbolje - skoraj nič nas ne stane.

Mnogi se konec tedna radi odpravimo iz mesta in ves dan pohajkujemo naokrog, zato je čudno, da po vrnitvi v svoja urbana življenja skorajda pozabimo uporabljati noge in raje ob vsaki priložnosti skočimo na avtobus ali sedemo v avto, namesto da bi si malo pretegnili okončine. Urbano pohodništvo spreminja ta trend, z njim postajajo izogibanje dolgim vrstam ter prebijanje skozi gnečo v ozkih ulicah in na tržnicah pravi šport. Lahko je tudi poučno: veliko turističnih vodnikov in zemljevidov spodbuja urbane pohodnike k ogledu lokalnih znamenitosti, ponujajo tudi zanimive informacije o njihovi zgodovini.

image
Profimedia

​Pomaga telefonska aplikacija

Ljudje, ki živijo v mestih, se velikokrat znajdejo po svoje. Pridružijo se denimo vodenim trekingom in pohodom po mestu, ki so sicer namenjeni turistom. Ne nazadnje ti pohodi niso zasnovani le za zabavo ljudi, ki se v mestu mudijo samo na obisku. Toda pozor, če bi radi prehodili določeno razdaljo, potem je bolje, da se na pohod odpravite sami. Organizirani urbani pohodi, namenjeni obiskovalcem mesta, so pogosto krajši in bolj osredotočeni na obisk čim večjega števila znamenitosti, običajno vezanih na določeno temo ali zgodovinsko obdobje, kot na nabiranje kilometrov in premagovanje vzponov.

Da bi brez pomoči uspešno krmarili po ulicah, se boste morali na pohod nekoliko pripraviti. Zadostuje že, če se boste oborožili s pametnim telefonom in aplikacijo za navigacijo, v katero boste vnesli izbrani cilj. Koristno je tudi, da ture načrtujete vnaprej. Na spletu lahko najdete številne pripravljene rute in obhode ter izberete take, ki so v skladu z vašimi željami glede razdalje in vzponov. Obstajajo tudi aplikacije, s pomočjo katerih lahko načrtujete svoje lastne rute in jih delite z drugimi.

Kaj še čakate?

Ena od prednosti urbanega pohodništva je, da poleg osnovne oprave (in malce zdrave pameti) ne potrebujemo skoraj nobene posebne opreme. S seboj je smiselno vzeti majhen nahrbtnik, v katerega damo plastenko z vodo, kakšen prigrizek, denimo energijsko ali beljakovinsko ploščico, in lahek anorak. Če je baterija vašega pametnega telefona slaba, za vsak primer s seboj vzemite rezervno baterijo ali polnilec. Prav lahko pride tudi škatlica z obliži. Vsekakor pazite, da se ne boste preveč obtežili. Verjetno v nobenem trenutku ne boste daleč od trgovine, kavarne ali puba, zato ne potrebujete nobene odvečne prtljage.

Na srečo ne obstajajo nobena posebna pravila, ki bi jih morali spoštovati med urbanim pohajkovanjem. Seveda poleg tistih, ki jih moramo že tako upoštevati kot pešci. Svetujemo vam le, da nikoli ne izberete iste poti dvakrat. Drugače rečeno, raziskujte, odkrivajte nove ulice in se ne vračajte domov po tistih, ki ste jih že prehodili. To je vse, kar morate vedeti. Kaj še čakate? Pripravite nahrbtnik, obujte udobne športne copate, na spletu si poiščite turo in pot pod noge. Neverjeten preplet ulic, mostov in stopnic čaka na vas - kdor pride zadnji na vrh, plača kakav ali kozarec kuhanega vina.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku