Menjava na vrhu SD: O prekinitvi Židanovega predsednikovanja se je ugibalo, odkar ga je nastopil

Žana Vertačnik, 29.5.2020
Robert Balen

Po odstopu Dejana Židana je nova predsednica SD postala evropska poslanka in dozdajšnja podpredsednica stranke Tanja Fajon. Potezo komentirata dr. Igor Pribac in dr. Igor Lukšič.

image
Robert Balen dr. Igor Pribac.
"Zdi se, da gre za skrbno načrtovano potezo, tako, kot se za stabilno in resno stranko, kakršna hoče biti SD, tudi spodobi. O prekinitvi Židanovega predsednikovanja se je ugibalo, odkar ga je nastopil, saj se je tudi sam predstavljal kot premostitveni predsednik. To obdobje se je raztegnilo in postal je kar trajni začasni predsednik. Židan je kot predsednik stabiliziral SD, vendar se zdi, da pod njegovim vodstvom težko preseže mejo 10 odstotkov volilne podpore. Njegov pomirljiv nastop morda ni ravno najprimernejši za liderja stranke, zlasti ne v predvolilnem času. Kot nekdo, ki bi lahko stranko popeljal do boljšega volilnega izida, je bila pogosto omenjena prav Tanja Fajon, zato ta najava ni presenečenje. Odločitev, da je do zamenjave na čelu stranke prišlo zdaj, razumem kot sporočilo, da se stranka začenja pripravljati na volitve. Poteza SD bo razgibala politično ozračje, zlasti v opoziciji, saj jo bo opomnila, da mora dvigniti svoj pogled in se ne ukvarjati le z dnevnimi bitkami s čedalje bolj alibelarno vlado, ki si zapravlja zaupanje volivcev, temveč začeti razmišljati o pripravah na volitve. Dobivamo tretjo žensko na čelu parlamentarne stranke. Tanja Fajon prevzema krmilo ene večjih in uveljavljenih strank. To je gotovo dobra novica za ženske, kajti del njene osebne agende je prav skrb za ženska vprašanja in prepričan sem, da bo ta v ospredju tudi v času njenega predsednikovanja," komentira politični analitik dr. Igor Pribac.
image
Robert Balen dr. Igor Lukšič.

"To, da bi brez kongresa predsedstvo ali predsednik sam nominiral nekoga, ki naj bi peljal stranko na volitve, ki bodo čez dve leti, ni v skladu s sedanjo prakso v SD. Če hočeš imeti podporo stranke v celoti, je treba organizirati kongres in pripeljati človeka, ki ima podporo. Leta 2014 se je vodstvo odločilo, da sprejme odstop predsednika in stranka se je v strahu pred tem, da jo bo na državnozborskih volitvah zelo slabo odnesla, odločila, da odstop sprejme in predsednika čisto umakne. Zdaj te potrebe ni, časa do volitev je dovolj. Treba je najti človeka, ki bo v slovenski javnosti prepoznan kot morebitni predsednik ali predsednica vlada. Treba je pustiti, da stranka opravi razmislek, ker jaz mislim, da ni dovolj, da ga opravi samo tisti, ki je to predlagal. Tanja Fajon se je sicer izkazala kot zelo dobra vodja kampanj, v tem je izredno dobra in v to daje ogromno energije, ima odlične televizijske nastope. Ampak stranka rabi nekoga, ki bo lahko konkuriral obstoječi ponudbi za predsednico oziroma predsednika vlade. Za to bi morala vložiti ogromno dela, volje in zbrati dobro ekipo, da bi lahko v dveh letih nadoknadila ta hendikep in prepričala večino slovenskih volivcev, da je to ona," komentira politolog dr. Igor Lukšič

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku