Med izzivalci svetovnega prvaka v najboljšem položaju Nepomnjašči

STA, 23.3.2020
EPA

Po 6. krogu šahovskega turnirja za izzivalca Magnusa Carlsena je vodstvo obdržal Rus Jan Nepomnjašči

Rus Jan Nepomnjašči je v derbiju 6. krogu šahovskega turnirja za izzivalca svetovnega prvaka, Norvežana Magnusa Carlsena, premagal Kitajca Dinga Lirena. S tem je ruski velemojster ostal v vodstvu na tekmovanju, ki poteka v Jekaterinburgu z nagradnim skladom 500.000 evrov. Ima 4,5 točke in je točko pred najbližjim zasledovalcem, Francozom Maximom Vachier-Lagravejem (3,5), sledi četverica velemojstrov s po tremi točkami.

Nepomnjašči je Lirena, tretjega igralca svetovne lestvice, premagal zelo hitro in po 40 potezah, ostali šahisti so uro in več nato še vedno sedeli za šahovnicami. Rus je vodil bele figure in je imel v trdnjavski končnici prednost kvalitete, skakač manj je tekmeca prisil v podpis poraza, tretjega na turnirju, ter s tem deli zadnje mesto.

Devetindvajsetletni Nepomnjašči je peti na svetovni lestvici in je kot svoj največji uspeh dosegel pred desetimi leti z naslovom evropskega prvaka. Vodstvo je prevzel po prejšnjem krogu, ko je ugnal Kitajca Hao Wanga, sedaj ima po tri zmage in remije.

Po 83 potezah sta remizirala tudi Hao Wang in Vachier-Lagrave. Slednji je ostal na drugem mestu, iz pol točke pa je na točko narasel njegov zaostanek za Nepomnjaščijjem.

Rus Aleksander Griščuk, četrti na lestvici Fide, je v drugem derbiju kroga po 54 potezah pol točke razdelil z drugim igralcem sveta Fabianom Caruano iz ZDA. Nizozemec Anish Giri je zabeležil drugo zmago v tem krogu, s črnimi figurami je porazil Rusa Kirila Aleksenka.

Po prostem torku se bo tekmovanje nadaljevalo v sredo.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku