Maturantski plesi: Doslej odpovedali le, ko je umrl Tito

Barbara Gavez Volčjak , 29.5.2020
Sašo Bizjak

Večino maturantskih plesov v Mariboru, ki bi morali biti izpeljani marca, so prestavili na september. Nekatere poklicne in tehniške šole so se plesom že odrekle.

Mnogim srednjim šolam je koronavirus prekrižal tudi načrte z maturantskimi plesi. Nekaj jih je sicer ples izvedlo že februarja ali v začetku marca, večina maturantov pa nanj še čaka. Trenutno so bolj ali manj vsi v negotovosti, saj so tako obsežna druženja ljudi v Sloveniji še zmeraj prepovedana. V dogovoru s plesnimi šolami čakajo na preklic prepovedi. Večinoma računajo na začetek septembra, kot denimo na III. gimnaziji, kjer bi bili morali imeti ples 13. marca, prav na dan, ko je bila razglašena epidemija. Ravnateljica Marija Lešer nam je povedala, da so dijake že prej obvestili o odpovedi, z morebitnim novim datumom pa bodo čakali do zgodnje jeseni, saj si dijaki dogodka želijo. "Na pobudo dijakov razmišljamo tudi, da bi ples morda izpeljali v dveh delih, če bo zbiranje omejeno na manjše število udeležencev. Vse storitve so bile že v celoti plačane, denar pa smo vrnili dijakom, ki so to želeli, nekateri tudi zato, ker so se finančne razmere doma zaostrile," je pojasnila ravnateljica Lešerjeva.

Prva in II. gimnazija se bosta uskladili

Tudi na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor so morali maturantski ples odpovedati, vendar se ravnateljici Ireni Srša Žnidarič zdi, da dijaki - razen v gimnazijskem programu - trenutno niso preveč zagreti za izvedbo plesa, zato o tem še ne razmišljajo. Nasprotno pa si ga po besedah ravnatelja Hermana Pušnika zelo želijo dijaki Prve gimnazije Maribor in ga bodo najbrž izvedli septembra. "Kolikor vem, je bil maturantski ples na Prvi gimnaziji doslej odpovedan samo tistega leta, ko je umrl Josip Broz," ravnatelj zagovarja globoko ukoreninjeno tradicijo šole.

"Maturantski ples je del gimnazijskega obdobja in je žal neponovljiv"

Enako je po besedah ravnatelja Ivana Lorenčiča razpoloženje na II. gimnaziji Maribor, tudi njihovi dijaki bi bili poleg generacije 1980 edini brez plesa. Če bo septembra že mogoče organizirati množične prireditve, ga bodo izvedli 11. ali 12. septembra, za točen datum se bodo uskladili s Prvo gimnazijo. "Maturantski ples je del gimnazijskega obdobja in je žal neponovljiv," ravnatelj razume željo maturantov.

Nekaterih v septembru ne bo v Mariboru

Nekoliko drugače kot na gimnazijah, katerih dijaki imajo septembra večinoma še prosto pred začetkom študijskega leta, je na poklicnih in tehniških šolah. V septembru veliko njihovih dijakov že nastopi službo, večina pa jih tudi ne živi v Mariboru, ampak se v šolo vsak dan vozijo iz okolice ali bivajo v dijaškem domu. Na Srednji lesarski šoli dijaki ravnatelja Aleša Husa še niso obvestili o svojih namerah glede letošnjega maturantskega plesa, ki so ga morali odpovedati. ​Bolj vpet v dogajanje je Dušan Erjavec, ravnatelj Srednje šole za gostinstvo in turizem, kjer ples v celoti organizirajo sami. "Odpovedan aprilski dogodek trenutno načrtujemo za 18. september, ampak je seveda vse pod velikim vprašajem," pojasnjuje Erjavec. "Najpomembnejši mi je interes otrok, zato bomo konec junija vse maturante vprašali, kaj si želijo, in pripravili prireditev po njihovih željah. Seveda ta ne bo v običajnem obsegu za več kot 800 gostov, vsekakor pa si želimo vsaj neko obliko druženja, s katero bi zaokrožili šolanje in se poslovili od dijakov," je še dodal Erjavec.

image
Andrej Petelinšek Maturantski ples Srednje šole za gostinstvo in turizem

Podobno razmišljajo tudi na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji, kjer organizacijo plesa sicer prepustijo plesni šoli, ki jo skupaj izberejo predstavniki dijakov, staršev in razredniki. "Dijaki si plesa zelo želijo, zato ga bomo najbrž izvedli septembra. Kolikor vem, tudi nihče ni zahteval vračila denarja," je povedala ravnateljica Andreja Zver Dobaj.

Zanašajo se, da prireditev ni javna

Kaj odpoved plesov oziroma prestavitev na september pomeni za njihovo poslovanje, smo preverili pri plesnih šolah, ki plese organizirajo bodisi same bodisi s partnerji. Dijakom tistih šol, ki so ples že dokončno odpovedale, je namreč treba vrniti denar za vstopnice, s katerimi pokrijejo najem dvorane, ozvočenje, ansambel, catering in še kaj, kar tako velika prireditev potegne s sabo.

Kot je povedal Luka Romih, pomočnik direktorja plesne šole Salsero, so odpovedi oziroma prestavitve plesov pričakovali že pred uradno razglasitvijo epidemije. "Nekatere poklicne in tehniške šole so se plesom že odrekle, ker njihovih dijakov septembra ne bo v Mariboru. Za druge bo treba vse organizirati na novo," je pojasnil Romih.

​Tudi v plesni šoli Pingi upajo, da bodo plesi v septembru izvedljivi. "Za zdaj nam ni bilo treba vračati denarja, saj razen nekaterih dijakov, ki načrtujejo študij v tujini in jih septembra morda ne bo več v Sloveniji, vsi drugi čakajo, kaj bo," pravi Rudi Kocbek, direktor Pingija. Vplačila so na njihov transakcijski račun prihajala še aprila in maja, če bi se razmere znova zaostrile in septembra ne bi izvedli plesov, bi morali vzeti kredit za vračilo denarja.

"Zanašamo se na to, da maturantski ples ni javna prireditev, zato ni podvržen ukrepom, kakršni veljajo za koncerte. Resda je velika prireditev, ampak nanjo ne pride kdorkoli. Družbe so bolj zaključene, omejene na družinske člane in sošolce. Že v juniju so dovoljene tovrstne prireditve za do 300 ljudi, zato bomo na nekaterih manjših šolah na Primorskem plese izvedli že v začetku julija," je prepričan Kocbek.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku