Matija Medvešek: Nekateri plavalci so pozabili, kako je tekmovati

Nejc Strojnik, 31.7.2020
Reuters

Koroška bo konec tedna gostila 340 plavalcev iz sedmih držav, a nastopili bodo pred praznimi tribunami

Priprave na drugo večje plavalno tekmovanje po koncu epidemije novega koronavirusa so v polnem teku. Bazen se že pripravlja, tujci so v veliki meri že na Ravnah, dobro so pripravljeni tudi slovenski tekmovalci. Z izjemo Tjaše Oder, ki še vedno čuti bolečine v rami in še ne more trenirati na najvišji ravni, bodo na Koroškem zbrani vsi najboljši slovenski plavalci in plavalke.

image
Petra Lesjak Tusek Matija Medvešek
"Po dolgem času so vsi željni tekem. V času epidemije, ko niso mogli trenirati, so nekateri veliko izgubili, drugi manj. Najbolj se pozna pri starejših tekmovalcih, pri mlajših niti ne toliko. Vrhunski plavalci vendarle vsak dan preplavajo po 15 kilometrov. Nekateri so izgubili ogromno energije, da so se vrnili v tekmovalni ritem," je povedal Matija Medvešek, trener ravenskega Fužinarja, ki miting organizira.

Plavalci bodo v soboto in nedeljo prav tako lovili norme za olimpijske igre prihodnje leto na Japonskem, časi bodo veljali tudi za svetovno prvenstvo. Medvešek pravi, da je povsem realno, da pade kakšna norma, a da se bodo nekateri morali tudi psihično dvigniti. "Nekateri so pozabili, kako je tekmovati. Kar nekako so se pomehkužili in niso več znali pravilno reagirati. Enim se je že uspelo dvigniti, drugi, to sem prepričan, se še bodo," razloži Medvešek.

Miting na Ravnah bo potekal brez gledalcev, zaradi česar so lažje pridobili pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Urediti moramo krožno pot, povečati vsebnost klora v vodi, določiti vrste in sedežne rede. To so splošne določbe za športna tekmovanja, nič posebnega. Če bi tekmovanje potekalo z gledalci, bi bila povsem druga zgodba," je prepričan sogovornik, ki si ne upa napovedati, v kateri disciplini bodo konec tedna potekali največji boji. "Vse discipline bodo po svoje zanimive. Da vidimo, kje smo, in da do oktobra, ko bo na sporedu državno prvenstvo, formo čim bolj izpilimo."

image
Nejc Strojnik Najboljša slovenska plavalka minulega leta bo zaradi poškodbe izpustila tekmovanje v domačem bazenu.

Miting se bo s predtekmovanji začel v soboto ob 9. uri, finalni boji bodo ob 17. uri. V nedeljo bo časovnica enaka, plavalci in plavalke pa si lahko le želijo, da jim je ne bi, tako kot jim jo je nedavno v Radovljici, zagodlo vreme. Pri bazenu bo v času tekmovanja prisotna tudi Slovenska antidoping organizacija (SLOADO) in bo opravljala naključna testiranja.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku