Matija Grašič: Gremo do perfekcije. Delati z Meto Hrovat je užitek

Bojan Bauman, 29.6.2020
Robert Balen

Novi šef ekipe najboljše slovenske smučarke v tehničnih disciplinah: Pred odločitvami sedemo in damo karte na mizo. Nisem avtoriteta, nisem strog šef. Človeško se pogovorimo.

Ob koncu smučarske sezone je 21-letna Meta Hrovat stvari vzela v svoje roke. Nezadovoljna z rezultati, predvsem pa s stagnacijo v kolektivu, ki se mu je priključila pred letom dni, se je odločila za vrnitev na samostojno pot, z ekipo, ki jo je sama ustanovila in z ljudmi, ki jo poznajo in jim zaupa. Obnovila je sodelovanje s priznanim trenerjem Juretom Hafnerjem in povabila svežo kri - 36-letnega Matijo Grašiča. Ta mladi trener je zadnja leta delal z ruskimi smučarkami, pred tem je bil pomočnik trenerja v slovenski ekipi za hitre discipline. Nekdanji smučar je na trenerski poti prvič v ekipi, ko ritem dela narekuje ena tekmovalka. "V Rusiji denimo sem imel 15 tekmovalk. Zame je posel, ki sem ga prevzel po povabilu Mete Hrovat, korak naprej v karieri. Dobro je, da se lahko osredotočim na eno tekmovalko in ji posvetim vso pozornost."

Ne ve, kaj je pogrešala

Hrovatova je izpostavila, da je najbolj pogrešala prav individualni pristop, ki ji edini ustreza. "Ne vem, kaj je lani Meta pogrešala, s tem se ne ukvarjamo. Zastavili smo si nov program in trenutno smo osredotočeni na odpravljanje pomanjkljivosti," zagotavlja Grašič.

image
Andrej Petelinšek

Splošno prepričanje o Meti Hrovat, ki je naš največji talent v tehničnih disciplinah, je: to je izvrstna smučarka. A na vseh treningih je pozornost pri odpravljanju napak pri smučanju, kar nekako ne gre skupaj. "Saj ne bi rekel, da ji odpravljamo napake. Gre za tehnične pomanjkljivosti - in če jih odpravimo, pridobimo nekaj stotink. V vsakem zavoju lahko pusti le eno, a na progi je veliko število vrat in prihranek je takoj vsaj pol sekunde. Na Kaninu smo spomladi veliko prosto smučali, začeli smo iz ničle s kratkimi smučmi. Vadili smo tehnično drugačne postavitve. Časa smo imeli dovolj, veliko smo naredili ne glede na toplo vreme. Sneg smo solili ... V Kaunertalu smo imeli dva tedenska kampa in tudi srečo s pogoji. Ker so bile jasne noči, je sneg pomrznil. Uporabljali smo motorne sani, vsak dan smo naredili od 25 do 30 spustov."

Užitek je trenirati talent

Hrovatova je glavni adut slovenskega smučanja, skoraj vsa pozornost je posvečena njej. Je to za mladega trenerja dodaten pritisk? "Vsaj za zdaj zanimanja javnosti ne jemljem kot breme. Poskušam ji predvsem zagotoviti najboljše pogoje za napredek. Narediti moramo vse in prepričan sem, da rezultati ne bodo izostali." Dobiti tako talentirano smučarko je za trenerja privilegij. "Zagotovo. To je dodatna nota. Preprosto je delati, saj se nam ni treba ukvarjati z osnovami smučanja, temveč pilimo detajle. Gremo do perfekcije. Meti ni treba ničesar ponavljati, vse hitro dojame. Delo z njo je užitek."

"Ne gre za to, da bi bil jaz šef. Skupaj izbiramo, kar je dobro za Meto"

Hrovatova je dala pobudo za sodelovanje, kako so se zatem dogovorili? "Poznali smo se, saj smo se o smučariji že pred njenim klicem veliko pogovarjali. A nikoli prej nisva sodelovala v isti ekipi. Sva pa bila že na prvem sestanku na isti valovni dolžini, hitro smo se ujeli. Govorili smo o načinu dela, o pričakovanjih ... Zdaj to dobro funkcionira." Je morda Hafneju, ki je z Meto že več let, za samostojno delo zmanjkalo energije? Je zato prišel Grašič? "Nekaj dodatnega zagona ne more škoditi. Hafner ima veliko izkušenj in lahko zelo pomaga. Je pa starejši gospod, ki ob sebi potrebuje mladega trenerja, tako zadržimo visok tempo. Meni ni težko narediti še kaj več."

image
Andrej Petelinšek Na letošnji Zlati lisici je bila Gorenjka na stopničkah. 

Očetovi nasveti

Matija je že doslej lahko izkušnje črpal pri še enem trenerskem gospodu - očetu Pavletu Grašiču. Ki je znova trener v slovenski reprezentanci, prevzel je delo z mladimi smučarji evropskega pokala. "Od njega je zmeraj mogoče zvedeti 'nekaj več'. Posebej so njegove ugotovitve pomembne, ko je znova vpet v slovensko smučarijo. A doma se o smučanju ne pogovarjamo na široko. Ne nazadnje je to obema služba. Ko sem bil še tekmovalec, pa sem bil pogosto na njegovih treningih in mi je veliko svetoval." Sin zdaj ne pokliče več očeta? "No, saj se pokličeva in si izmenjava informacije, mnenja. Letos bomo tudi kak dan preživeli skupaj, zagotovo bomo imeli kak skupen trening."

image
Andrej Petelinsek

Grašič je v ekipi Hrovatove glavni trener, šef, Hafner je njegov pomočnik. A težko si predstavljamo, da bi bile vloge povsem razdeljene. "Ne, saj ne gre za to, da bi bil jaz šef. O vsem odločamo skupaj in izbiramo, kar je dobro za Meto. Hefo natančno ve, kaj in koliko potrebuje, kje so njene meje ... Pred odločitvami sedemo in damo karte na mizo. Nisem avtoriteta, nisem strog šef. Človeško se pogovorimo." Meta v stikih z javnostjo deluje sproščeno, naravno. Je taka tudi v resnici? Je njenega novega trenerja ta pristop fasciniral? "Gotovo. Za tekmovalen šport je mogoče kdaj celo preveč dostopna, ker vsem želi samo dobro. Kdaj bo treba potegniti črto, sicer vsega ne bo zmogla in ne bo osredotočena na smučanje, kar je njena služba. V pripravljalnem obdobju to še ni težava. Ko bodo tekme, pa bo težje vsem zadostila." Bo tudi zato Grašič kdaj neizprosen do javnosti in do Mete? "Zagotovo je treba kdaj izpostaviti avtoriteto in tekmovalko zaščititi. Ker tudi to potrebuje."

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku