Matic Grošelj: Če zmagamo doma, bo pot v Zagreb lažja

Bojan Bauman, 8.11.2019
Igor Napast

Celjski rokometaši se pripravljajo na zelo pomemben nedeljski obračun v ligi prvakov z Zagrebom

V nedeljo ob 17. uri se bodo celjski rokometaši v skupini A lige prvakov v domačem Zlatorogu merili na prvi tekmi z Zagrebom. Povratni obračun je na sporedu že v četrtek v Zagrebu; oba pa bosta za ekipi zelo pomembna, saj si oboji obetajo uspehov, ki bi jim omogočili preboj na šesto mesto v skupini, ki še vodi v zaključne boje. Celjani v njih niso sodelovali zadnje štiri sezone. Letos se za šesto mesto potegujejo še z norveškim Elverumom, ki so ga doma že premagali.

Pot do zmage Celjane vodi prek trdne obrambe, kjer je eden od stebrov Matic Grošelj. Trboveljčan se je v Celje preselil pred štirimi leti in je začel v mladinski vrsti. Lani je vse kazalo, da bo to njegova prva polnokrvna sezona v članski ekipi, a si je oktobra na tekmi v Trebnjem potrgal kolenske vezi in sezona je bila predčasno končana. Letos se je vrnil in postaja nepogrešljiv člen ekipe, ki ima spet visoke cilje. Vmes je dočakal vpoklic v slovensko reprezentanco.

V nedeljo bo treba nadaljevati delo tam, kjer so ga dva kroga nazaj začeli - z zmago proti Elverumu. "V nedeljo nas čaka težka tekma, odločale bodo malenkosti, izgubljena žoga manj, dodatna obramba vratarja. Potrebna bo koncentracija skozi celotno srečanje. Med igralci obeh ekip praktično ni skrivnosti. Zadnja leta se srečujemo najmanj dvakrat v sezoni - v ligi prvakov. V takih okoliščinah so velika presenečenja izključena. Ker si tekme hitro sledijo, zanje niti ni časa, saj bi bilo treba nove zamisli najprej preizkusiti na treningih, teh pa nam med sezono kronično primanjkuje," pravi 22-letni Zasavec.

"Takšen, kot si na treningu, si tudi na tekmi, vselej je treba biti stoodstoten"

Med tednom ste v državnem prvenstvu visoko premagali Ormož. Samozavesti ekipi pred Zagrebom ne manjka?

"Zmeraj je dobro, če pred pomembnim dvobojem zabeležimo visoko zmago. Hkrati smo na tej tekmi lahko spočili nekaj nosilcev igre, mlajši so dobili priložnost. Vse to so okoliščine, ki nas lahko v nedeljo zvečer vodijo do veselja ob novih točkah v ligi prvakov."

Kako dojemate nedeljski obračun z Zagrebom - je to v prvi vrsti priložnost, da se dokažete, ali je predvsem veliko breme, ki ste si ga naložili?

"Eno in drugo. Imamo priložnost odigrati dobro tekmo z enakovrednim nasprotnikom. Z zmago bi bili bližje cilju. Je pa to tudi obveza, saj vemo, da se bomo merili pred domačim občinstvom. In spet - nam bo lažje igrati v polnem Zlatorogu kot kasneje v polni zagrebški Areni. Če zmagamo doma, bo tudi pot v Zagreb lažja."

Mlada celjska ekipa je vsaj nekoliko v prednosti, saj ste v ligi prvakov že zmagali, medtem ko so nasprotniki le enkrat remizirali. Pred domačim občinstvom ste bili boljši od norveškega Elveruma. To je dokaz, da se ta celjska zasedba lahko kosa v Evropi.

"Zmaga proti Elverumu je bila pomembna. Kar težko je bilo pred tistim obračunom pogledati na lestvico, saj smo bili na ničli. Težko nam je bilo tudi, ker smo bili pred tem v ligi prvakov že dvakrat blizu uspeha, a smo obakrat izgubili z golom razlike. Potem smo osvojili prve točke in smo zadihali. Takrat smo odlično odigrali drugi polčas, kar je bila do takrat naša slabost."

image
Andrej Petelinšek Trboveljčan je po težki poškodbi spet nepogrešljiv član celjskih rokometašev.

Ko se v zadnjih minutah odloča o zmagovalcu, so igralci najbolj obremenjeni. To so težki časi. Si je v takih trenutkih sploh mogoče v misli priklicati kakšno predhodno zmago?

"Da smo Norvežane letos premagali, na tekmi proti Zagrebu ne bomo razmišljali. A to je nedvomno zapisano v naši podzavesti. Med polčasom tekme z Elverumom smo se posebej spomnili na izkušnjo, ki smo jo imeli prej z Aalborgom. Takrat smo vodili že s petimi goli, a smo v nadaljevanju popustili, zapravili visoko vodstvo in ostali praznih rok. Tega nismo želeli ponoviti in uspelo nam je obdržati koncentracijo. Zdaj nam v podzavesti ostaja informacija o tem, da ne smemo popuščati ne glede na rezultat. Pozitivne izkušnje so prišle do izraza tudi v prvem polčasu dvoboja s Pick Szegedom, ko smo res dobro odigrali tako v obrambi kot v napadu. A se nam je v nadaljevanju spet vse porušilo, ko so nasprotniki hitro dosegli nekaj zaporednih golov, mi pa smo ostali brez idej."

​Igra v obrambi je nedvomno vse bolj pomembna in Zagrebčani slovijo po grobosti. Vi ste v celjski ekipi v prvi vrsti osredotočeni na obrambne naloge. Rokometaši običajno raje igrajo v napadu, dosegajo zadetke in si ustvarjajo dobro statistiko.

"Igra v obrambi nedvomno postaja vse bolj pomembna. A rokometna igra je že tako napredovala, da so lahko uspešni samo še kompletni igralci. Na igrišču se vse odvija tako bliskovito, da za menjave zmanjka časa. Običajno so ob menjavah v obrambi nasprotniki v napadu zmeraj z igralcem več. Ko sem še odraščal, sem spremljal igralce, ki so svoje naredili v napadu in so šli na klop, zamenjali so jih obrambni igralci. Celjska ekipa je sestavljena tako, da lahko vsak igra obrambo in napad. No, meni v obrambi gre kar dobro, igram na sredini obrambne linije s Kristjanom Horženom. Na šestmetrski črti smo nekoliko 'poparčkani', Poteko-Diogo na eni strani in midva s Horženom na drugi. Vlogo, ki mi jo nameni trener, skušam izkoristiti maksimalno."

image
Epa Tako sta Grošelj in Horžen proti Szegedu želela ustaviti ”Madžara” Deana Bombača. 

Tudi na treningu pa ne popuščate in tako se je v dvoboju z vami poškodoval soigralec Domen Makuc, ki zdaj že več kot mesec dni obiskuje fizioterapevte in ne igra.

"Po pravici povem, da za tisto poškodbo nisem niti vedel. Udarec ni bil močan, nerodno sva se zaletela in zadel sem ga na neko čudno točko v kolenu. Sam nisem čutil nobene bolečine. Saj ga nisem namerno poškodoval, a na naših treningih gre zares, kot bi šlo za tekmo. Takšen, kot si na treningu, si na tekmi, vselej je treba biti stoodstoten."

​No, lansko sezono ste tudi vi izpustili zaradi poškodbe. To so za igralca hudi časi.

"Ja, zagotovo. Lani sem bil sicer že polnokrvni član ekipe, potem pa sem dan po poškodbi izvedel, da je cela sezona zame izgubljena. Najtežje stvari se dogajajo v glavi; a motivacija je bila dovolj dobra, da sem šel skozi rehabilitacijo, in zdaj sem nazaj. Bolečine so izginile, povrnil sem si zaupanje v operirano koleno; spet sem stoodstotno pri rokometu."

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku