Martin Hvastija o Primožu Rogliču: Njegove konkurente mora skrbeti

Večer, 13.5.2019
Epa

Nekdanji profesionalec in selektor o izjemnem startu slovenskega šampiona v dirko po Italiji, v katerem je osvojil roza majico vodilnega

Prva etapa je bila Primožu Rogliču pisana na kožo. Zmagal je z zelo veliko razliko, za 20 sekund moraš zmagati dve etapi, da dobiš toliko bonifikacij. Izjemna predstava, prednost, forma, fenomenalno! Nimam drugih besed.

Če lahko verjamemo strokovnjakom v njegovi ekipi, ki so ga dobro pripravili za tri tedne, ne samo za začetek, mora resno skrbeti vse njegove konkurente. Primož v nadaljevanju lahko išče presežke in poskuša ponoviti dosežek Giannija Bugna, ki je roza majico nosil od prvega do zadnjega dne, toda ne gre za to. Bo pa pod velikim pritiskom. Roza majica ti da dodatno energijo, ampak predvsem veliko je pobere. Smo videli v soboto - vsi, ki so zaostali, so lahko šli dve uri prej v hotel počivat, Primož je moral čakati do konca. Ista zgodba bo po vsaki etapi, protokoli, intervjuji, dopinške kontrole. Vse to pobere veliko časa in energije.

image
Stane Srsen Martin Hvastija
 Bilo bi nespametno, vsaj po moje - čeprav to sponzorjem ogromno pomeni, vsak dan na odru za zmagovalce prinaša drage sekunde dodatne reklame -, v prvih etapah držati roza majico. Najbolje bi jo bilo prepustiti kakšnemu ubežniku. Thomasu de Gentu recimo, ki jo lahko nosi sedem dni, do naslednjega kronometra. Je pa treba zadeve kontrolirati, de Gentu ali kolesarju njegovega tipa ne moreš dati deset minut prednosti, ampak le minuto, dve. Možnosti za pobege je veliko, etape so razgibane. To je moj racionalni pogled, emotivno si seveda želim, da bi jo nosil ves čas.

Roglič ima ob sebi dobro, motivirano ekipo, nima nas kaj skrbeti, Robert Gesink jim bo manjkal, ampak to se jim deset dni zagotovo ne bo poznalo, ampak mogoče v 16., 19., 20. etapi. Giro se zmeraj odloča v zadnjem tednu, letos kakorkoli obračaš, ni tako težek, kot je že znal biti. Kar je po eni strani dobro, ker Primož bo moral od zdaj naprej le braniti prednost. Povečevati, če se da. Ni mu treba napadati, po drugi strani pa mora čakati najtežje etape. Dvajseta etapa, štirje dolomitski prelazi, ne odpušča, tam ni napak. Do tja mora priti čim bolj spočit in svež, ohranjen, brez padcev, poškodb in bolezni, tam se lahko vse obrne na glavo.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku