Martin Čater: Poškodbo sem sprejel kot del posla, nisem bil pretirano potrt

Bojan Bauman, 7.9.2019
Sašo Bizjak

Celjski smukač je ponovno v smučini po hudi poškodbi kolena na februarskem svetovnem prvenstvu. Poškodba je sanirana, Argentina odpovedana, evropski ledeniki so izhod v sili.

Tudi v lanski sezoni je 26-letni slovenski smukač napredoval na tekmah najvišjega ranga. Po nekoliko rezerviranem prvem delu sezone je v Wengnu segel do osmega mesta. Rezultat je bil vzpodbuden, ker se je približevalo svetovno prvenstvo v Areju; kjer je v superveleslalomu zasedel 13. mesto. Pričakovanja pred smukom, ki je bila naslednja disciplina na prvenstvu, so bila visoka. Toda na treningu je bilo sezone za Celjana konec. "Počilo je v kolenu in takoj sem vedel, da to ni nič dobrega," se trenutka, ki je bil že začetek dolgotrajne in duhamorne rehabilitacije, spomni Martin Čater. 14. februarja so mu operirali koleno - namestili novo prednjo križno vez in zašili hrustanec na meniskusu.

Pa se zaradi te poškodbe Čatru svet ni podrl. "Ne, poškodbo sem sprejel kot del posla, nisem bil pretirano potrt. Zavedal sem se, da v trenutku, ko je prišlo do poškodbe, ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Celotni trening je sijalo sonce in samo v trenutku, ko sem se zapeljal po progi, se je skrilo - in vidljivost je bila zelo slaba. Peljal sem na pamet, podlage zaradi difuzne svetlobe nisem videl. Zavedal sem se, da je nekje v bližini prelomnica, a pravega trenutka nisem ujel, grbine nisem preskočil - niti je nisem 'pobral'. Zašel sem v defenzivni položaj, telo je zaostalo za smučmi. In ko sem pristal, je počilo. Zatem sem se samo še ulegel na sneg. Dve, tri minute je v kolenu peklo, potem je bolečina izvenela. Takoj sem zaključil: To je to za letos!" Za Čatra je bila to namreč druga tovrstna poškodba križne vezi in drugič se je že dobro zavedal, kaj sledi.

Kdaj je že bil operiran?

Celjan sicer ne sodi med športnike, ki bi poškodbe analizirali do obisti. "Moram že pobrskati po spominu, da se spomnim, kdaj sem bil operiran," razloži Martin. "Kar zadeva koleno, me zanima predvsem, ali bo zdržalo takšne napore še približno šest smučarskih sezon. Potem bomo razmišljali za naprej." Poškodbo si v teh dneh prikliče v spomin samo še, ko ga nanjo opozori telo. Prve dni na snegu v tej sezoni je že bilo tako. "Imel sem nekaj bolečin. Koleno ni bilo vajeno smučarskih gibov. Takrat so po vsakem treningu sledile terapije, kar je pomagalo. Čez nekaj dni sem smučal že povsem normalno. Na drugem kampu pa sem bil že običajen tekmovalec," razloži Čater.

image
Epa

Kam pa se Čater uvršča v tem trenutku po smučarski pripravljenosti? "Kondicijsko sem presenetljivo že v normalnem procesu. Kakšno vajo še naredim po prilagojenem programu, sicer začenjam sezono, kot da poškodbe ne bi bilo. Zdaj je vse to za menoj in vrača se mi želja po hitrosti. Želim si znova tekmovati in hkrati upam, da ovire, ki so vmes nastale, niso previsoke. Temu se zdaj posvečam najbolj intenzivno," razmišlja Čater. ​Za Celjana je znano, da se veliko posveča mentalni pripravi na smučanje. "Res sem se moral uvodoma spet prepričati, da sem se sposoben vrniti na najvišji nivo, da sem še sposoben smučati na polno."

V Čilu je bilo vse priročno

Slovenska ekipa za hitre discipline v zadnjem času ni smučala povsem na polno. Boštjan Kline je pred dvema sezonama še zmagal na smuku za svetovni pokal, s čimer je postal šele drugi Slovenec, ki mu je to uspelo. A takega tempa ni obdržal, skupaj z njim so nazadovali tudi drugi člani ekipe - izjema je le Čater. "Kar zadeva smučanje, se osredotočam bolj nase - in tako velja, da je rezultatska krivulja še zmeraj obrnjena navzgor. Resda so to majhni koraki, velik met mi še ni uspel, a tudi počasen napredek me je približal najboljšim. Zdaj je treba narediti samo še zadnji gib. V ekipi se pozna predvsem, da Klinetu niso uspeli vrhunski rezultati, kar se je poznalo na celi reprezentanci," ugotavlja Čater.

"Štejejo samo mesta pri vrhu. Verjamem, da bom dočakal ta dan, a trenutno me še čaka del poti"

Zaradi pomanjkanja snega v Čilu slovenska ekipa za hitre discipline letos ne bo odpotovala na zimske priprave prek Atlantika. Je to za Čatra velik udarec? "Ob tem vidim predvsem logistične zaplete. Zdaj bo več voženj, prelaganja opreme ... Če se denimo napotimo v švicarski Zermatt, je treba tam na vrh vedno znova spraviti do sedem parov smuči. Vstajamo ob štirih zjutraj in naslednji dve uri kot mule vlečemo opremo na hrib. Tam se nekajkrat spustimo po progi - in se že vračamo v dolino. V Čilu je to precej bolj enostavno - tekmovalci se s sedežnico pripeljemo na vrh proge, kjer nas že čakajo smuči, ki smo jih med treningom testirali. Imamo pa na evropskih ledenikih več izbire in prepričan sem, da bodo trenerji našli rešitve za smuk. Težko je priti poleg, proge že imajo zakupljene Švicarji in druge velike reprezentance. Potem ne dovolijo vsakemu, da jim meša načrte. A Slovenci smo iznajdljivi ljudje. Zadnja leta smo poletne priprave opravili v Čilu in to je bilo za nas zelo ugodno," Čater ni navdušen nad spremembo načrta, ki pa je posledica muhaste narave, ki se ji ni mogoče upreti.

image
Reuters

Želi biti na najvišjih mestih

Smučarska sezona pred nami bo minila brez pravega vrhunca. V naslednji zimi ni na sporedu niti olimpijskih iger niti svetovnega prvenstva. Čater si je kljub temu postavil nekaj visokih ciljev: "V glavi imam, da bom stopil na najvišja mesta. Moj prvi cilj tačas pa je, da zopet začnem smučati na polno. Ko se bom vrnil na smukaško progo, si želim, da ob tem ne bi imel kakšne zavore. Kot uspeh pa štejejo samo mesta pri vrhu. Verjamem, da bom dočakal ta dan, a trenutno me še čaka del poti do tja."

Čeprav se smukačem sezona začne šele konec novembra v ZDA in v Kanadi, je poletje zanje nepreklicno končano. Čater pravega dopusta spet ni imel, kot je to običaj v sezonah, ko se s tem poslom ukvarja profesionalno. "Poleti smo bili prosti predvsem ob vikendih. Dogovorili smo se, da imamo treninge čez teden, da v petek končamo - in ob petkih sva se z dekletom običajno odpravila v Pulj, kjer imajo postavljeno prikolico. Dva, tri dni pavze, potem znova na treninge. Sam sem tiste dni res počival in opazoval punco, ki smuča na vodi ... Mene to ne potegne. Letos zaradi kolena niti nisem imel velike izbire, a običajno se na morju držim bolj v senci," zaključuje Martin Čater.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku