Mariborska plavalca na EP z mislijo na rekorde

Zmago Gomzi, 3.12.2019
Andrej Petelinsek

Med slovensko deveterico na Škotskem bosta tudi branikovca Katja Fain in Martin Bau

Jutri se bo v Glasgowu začelo evropsko prvenstvo v plavanju v kratkih bazenih, na katerem bodo tekmovali tudi slovenski plavalci Peter John Stevens, Katja Fain, Tjaša Oder, Martin Bau, Neža Klančar, Tjaša Pintar, Janja Šegel, Tjaša Vozel, Primož Pavletić Šenica in Daša Tušek. Njihovi izzivi so uvrstitve v finalne obračune, morda pa komu uspe še kaj več. Kandidati za visoka mesta so predvsem Stevens, Odrova in Fainova.

Pred potjo na Škotsko smo se pogovarjali s plavalcema mariborskega Branika, ki sta zadnjo pripravljenost preverjala na mitingu v Kranju. Zadovoljna je bila predvsem Fainova, ki je na 100 m mešano, 100 m prosto in 800 m prosto izboljšala osebne rekorde, Bau pa se je veselil dobrih dosežkov na 400 in 1500 m prosto.

15
let je od zadnje mariborske kolajne Blaža Medveška.
8.
mesto na EP je najboljši izid Fainove, 12. Baua.
6
je disciplin, štiri posamične in dve štafetni, v katerih bo plavala branikovka, v dveh njen klubski kolega.

Fainova sposobna tudi kolajne

Branikovka je na Otok odpotovala s šestim prijavljenim časom na 800 m prosto, sedmima na 400 m mešano in 200 m prosto ter osmim na dvakrat daljši razdalji. Dosežki vsekakor opogumljajo mlado Mariborčanko, ki jo trenira mama, nekoč prav tako odlična plavalka Metka Sparavec. Sposobna je, da se v Glasgowu poteguje tudi za kolajno. Od zadnje, ki jo je na tovrstnih prvenstvih osvojil član mariborskega kluba Blaž Medvešek, je minilo že 15 let. Spomnimo, da je ta odlični plavalec na 200 m hrbtno leta 2000 v Valencii osvojil bron, leta 2003 v Dublinu zlato in leto kasneje na Dunaju srebro.

image
Andrej Petelinsek Na zadnjem treningu v Pristanu sta bila branikovca še brezskrbna.

"Z osebnimi rekordi v Kranju sem potrdila dobro pripravljenost in nadgradila trdo delo skozi vso sezono. Dosežki mi vlivajo dodatno samozavest pred Glasgowom in nadaljevanjem sezone. Sredi meseca me čaka tudi nastop na mednarodnem mitingu našega kluba v Pristanu. Prvi cilj pa so vsekakor olimpijske igre v Tokiu. V Glasgowu bom skušala izboljšati osebne rekorde, nekateri med njimi so tudi državni. Uvrstitve je težko napovedati, odvisne bodo tudi od konkurence," je povedala Katja Fain. Predlani je na prvenstvu stare celine v Köbenhavnu na 800 m prosto osvojila osmo mesto, na 400 m prosto enajsto, na 200 m prosto 13. in na 100 m prosto 34. mesto. Na Škotskem bo tudi članica štafete 4 x 50 m prosto in mešano. "To bo zanimiva izkušnja, ki se je veselim. Štafetno plavanje je dobro za utrjevanje ekipnega duha," je sklenila 18-letnica.

Triatlon za Baua preteklost

Za njenim sedem let starejšim klubskim kolegom, ki je pred tremi leti prestopil v ravenski Fužinar in se letos vrnil v matični klub, je prav tako uspešno pripravljalno obdobje. "Mitinga v Celju in Kranju sta pokazala, da lahko z optimizmom pričakujem evropsko prvenstvo. Pozna se, da so za mano dobre višinske priprave in da sem dobro delal v bazenu pod vodstvom trenerke Maje Šarac," je dejal Martin Bau. Predlani je bil na Danskem 12. na 1500 m prosto in štiri mesta nižje na 400 m prosto. "Težko predvidim, kaj bom tokrat dosegel. Če se bom približal svojim najboljšim časom, ki so stari štiri leta, bom zadovoljen," je povedal branikovec.

image
Andrej Petelinsek

Poskusil se je tudi v triatlonu in je aktualni državni prvak v akvatlonu (kombinaciji plavanja in teka). "To je za mano, zdaj sem spet osredotočen na plavanje. Rad bi še drugič nastopil na olimpijskih igrah. Videli bomo, ali mi bo uspelo. Rezultati, ki jih dosegam, kažejo, da sem sposoben plavati blizu osebnih rekordov ali še hitreje. V minuli sezoni nisem tekmoval veliko, vendar so moji občutki v vodi dobri. Upam, da jih bom prenesel v bazen v Glasgowu," ni skrival optimizma plavalec Branika.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku