(VIDEO) Mariborska odprava v Reykjaviku: "Lahko gremo do lige prvakov"

Marko Kovačevič, 9.7.2019
Grega Wernig

Nogometaši Maribora so že na Islandiji, kjer jih jutri čaka prva tekma kvalifikacij za ligo prvakov. Zvečer bodo trenirali na Valurjevem stadionu.

Preden so odleteli na sever, je sever prišel k njim. Če kdo, so bili nogometaši Maribora veseli, da je v zadnjih dneh popustila poletna pripeka in da so temperature približale številkam, ki so jih včeraj pričakale na Islandiji. Aklimatizacija na podnebje pod polarnim krogom je bila lažja kot predlani, ko so se tolkli s Hafnarfjördurjem, cilj pa enak.

Če so si poleti 2017 v predmestju Reykjavika zagotovili evropsko jesen, želijo tokrat pospraviti dobro popotnico za skok (vsaj) do drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Druščina iz Ljudskega vrta cilja še višje. "Do lige prvakov!" je izstrelil kapetan Marcos Tavares, ko je padlo vprašanje, kam se lahko v tej sezoni prebije Maribor.

Prisluhnitemu Večerovemu podkastu o mariborskem nogometu TUKAJ.

No, pot do lige prvakov bo dolga. Tudi do prve postaje je bila. Pet minut je manjkalo, da bi let trajal štiri ure in pol. Pilot je moral v Slivnici počakati, da pride na vrsto, prepustiti stezo manjšemu letalu, ki je ravno takrat pristajalo. Ja, tudi na letališču Edvarda Rusjana se, kljub vsem težavam, ki jih ima – pred prvim gostovanjem v sezoni 2019/20 so vijoličasti prtljago oddali kar na prikolico pred letališko stavbo in ne pred pultom za potnike kot v preteklih letih – lahko ustvari (manjša) gneča. Čakanje ni bilo predolgo, potovanje pa ne prenaporno. Litovski prevoznik Klasjet je slovenske prvake odpeljal na sever z luksuznim letalom Boeing 737, na katerem prav noben potnik ni mogel tarnati nad pomanjkanjem prostora.

image
Grega Wernig Prihod na letališče na Islandiji Marcosa Tavaresa in Rudija Požega Vancaša.

Temno modra barva je butala ob rjavo, morski valovi so se dotikali obale, ustvarili belo peno. Prizor pod nami je oznanil, da se popotovanje bliža koncu. Dve uri so nogometaši pridobili s časovno razliko. V času kosila je letalo pristalo na letališču v Keflaviku. "Saj ni tako mrzlo," je ugotovil Rok Kronaveter, ko je iz letališke zgradbe stopil na prosto. Res ni bilo hladno, okoli 14 stopinj Celzija so kazali termometri, a oster veter je goste hitro opomnil, da vrhunec poletja na Islandiji še zdaleč ni tako vroč kot doma. Še slaba ura vožnje jih je čakala do Reykjavika. Dovolj, da so zbrali prve (ali druge) vtise o deželi Vikingov. Hribi v ozadju, ob cesti pa kamnita, pusta, skoraj gola pokrajina. Več zelenja je na severu, kot ga je bilo predlanskega avgusta, a drevesa tam še vedno ne rastejo. Počitek v hotelu bo kratek. Zvečer 15-kratne slovenske prvake čaka uradni trening na Valurjevem stadionu, kjer bodo lahko preverili, kako se znajdejo na umetni travi. Na podobni podlagi so nekaj treningov opravili že doma.

image
Grega Wernig

Kar nekaj nogometašev je lahko nad oblaki obujalo spomine. Marcos Tavares je bil na Islandiji že natančen, z golom v sodniškem podaljšku povratne tekme je svoje moštvo predlani odpeljal v četrti predkrog lige prvakov. "Seveda sem se spomnil tistega gola! Želim si, da bi bilo tokrat enako, kot je bilo zadnjič," je načrte razkril štajerski Brazilec. A Valur igra drugače, kot je igral Hafnarfjördur, sta odkrila izvidnika. Športni direktor Zlatko Zahovič in pomočnik trenerja Saša Gajser sta v manj kot tednu dni dvakrat letela pod polarni krog, v četrtek sta si v Reykjaviku v živo ogledala, kako je Valur v islandski ligi zabeležil tretjo zaporedno zmago. "Videla sta, kar se je dalo slutiti že iz videoposnetkov. Glede na njihovo kvaliteto je nenavadno, da so na tem mestu na lestvici. Pričakujem srečanje, v katerem bo NK Maribor moral biti zelo dober," je islandskega prvaka, ki je trenutno na petem mestu na lestvici, premeril trener Darko Milanič.

Vikinge so v Ljudskem vrtu dobro preučili. "Ko smo gledali njihove lanske tekme v Evropi, smo ugotovili, da imajo neverjeten moštveni duh, so brezobrazni, živijo eden za drugega. Tudi na zadnji tekmi se je videlo, da imajo polno samozaupanja, si upajo sprejemati žoge v gneči, hočejo pokazati svojo kvaliteto. To je opozorilo, da moramo tekmeca vzeti resno," pravi Milanič. Valur ima nogometaša z izkušnjami iz četrtfinala evropskega prvenstva, vratar Hannes Halldorsson in branilec Birkir Sävarsson sta še vedno islandska reprezentanta. "Evropski nogomet se je spremenil, velikih avtsajderjev ni. Valurjevi igralci imajo izkušnje v evropskem nogometu, velika večina je igrala v relativno močnih skandinavskih ligah. Imajo izkušnje, imamo pa jih tudi mi," ugotavlja Primorec na štajerski klopi.

image
Grega Wernig

Našel je rešitve, načrt, kako upravičiti vlogo favorita v prvem krogu, zagotavlja, a je ostal skrivnosten. "Nerodno mi je razlagati, kaj in kako. Nasprotnik vse to bere, gleda. Imamo plan. Prepričan sem, da bo uspel," je pomežiknil nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance. Tudi vprašanje o prvi enajsterico za prvo uradno tekmo sezone je dobilo diplomatski odgovor. "Kot smo v preteklosti, bomo tudi v bodoče prilagajali postavo trenutku, nasprotniku in našemu stanju, izbirali najprimernejše nogometaše. Mogoče bo do nekih menjav prišlo."

image
Grega Wernig
Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku