Mariborčane čaka težka naloga, a verjamejo v preobrat

Miha Dajčman (naš poročevalec iz Trondheima), 12.8.2019
Grega Wernig

Trener Darko Milanič je zjutraj (vendarle) prišel na Letališče Edvarda Rusjana Maribor, od koder so vijoličasti še tretjič v uvodu letošnje sezone poleteli na sever Evrope. Še preden je spregovoril o načrtih za povratno tekmo z Rosenborgom, je moral odgovoriti na vprašanja, povezana z njegovim ponujenim odstopom. Pretirano razpoložen za debato o tem ni bil.

image
Grega Wernig NK Maribor v Trondheimu.

"Včerajšnji dan je bil povsem normalen, to je zdaj že stara zgodba," je Primorec misli novinarjev želel hitro preusmeriti. Dodal je, da ni nenavadno, da trener ne vodi regeneracijskega treninga, kot se je to zgodilo v nedeljo v Ljudskem vrtu. Dejal je, da o svoji prihodnosti v NK Maribor razmišlja vsak dan.

20 mariborskih navijačev naj bi prišlo v Trondheim.

​Vseeno je pristavil: "Ker človek včasih reagira čustveno. Če dela na način, kot ga opravljam jaz." O zadevi so se v klubu po tekmi pogovorili in v nedeljo je bilo vse rešeno, je še dodal. Na vsako naslednje vprašanje na temo odstopa, ki ga športni direktor Zlatko Zahovič ni sprejel, svojega nekdanjega soigralca v reprezentanci pa je v nedeljo za Večer tudi podprl, je trener Maribora reagiral vedno bolj nestrpno. "Zdaj so misli pri nalogah, ki jih imamo," je nadaljeval Milanič.

Blaž Vrhovec je novinarjem pojasnil, da dogajanje po sobotni tekmi s Sežano na igralce ni vplivalo, da so po sobotni tekmi v nedeljo imeli regeneracijski trening: "Za nas igralce ni bilo nobenih sprememb. To so reševali samo med sabo. Trener je z nami govoril samo o nogometnih temah. Če je že karkoli bilo, je bilo dobro izvedeno, nas ni doseglo."

Maribor potrebuje zmago s 3:0 ali zmago z dvema goloma prednosti in z več kot tremi danimi goli. Zmaga s 3:1 vodi v podaljške.

"Izredno težko srečanje je pred nami. Razmere smo na domačem igrišču imeli pod kontrolo, a smo tekmo izgubili zaradi enega trenutka. Naj se tekma v to smer obrne še na Norveškem. Da dosežemo gol iz prve priložnosti in se nam potek tekme z nekaj sreče obrne v pravo smer. To potrebujemo," so bile prve Milaničeve besede o današnji tekmi.

image
Grega Wernig NK Maribor v Trondheimu.

​​Po besedah Vrhovca tokratno izhodišče za Maribor, kljub visokem zaostanku s prve tekme, ki ga vijoličasti niso vajeni, ni nič drugačno, kot bi bilo, če bi bil izid na prvi tekmi ugodnejši: "Mogoče bomo zdaj morali igrati bolj odprto in več tvegati. Vsekakor ne smemo v tekmo zakoračiti neumno in izgubiti možnosti, ki jih še imamo."

​Vrhovec verjame v uspeh, isto vero vidi tudi pri soigralcih. Do sedaj je v nogometu videl že tudi večje preobrate: "Hitro moramo zadeti, potem bodo tudi oni nervozni. Tudi mi vemo, kako reagirati v takih situacijah, kot se nam obeta tokrat. Rosenborg ni tako kvaliteten, da preobrat ne bi bil mogoč."

V času tekme bo v Trondheimu okoli 10 stopinj.

Milanič pričakuje, da se bodo Norvežani organizirano branili, a poskusili tudi z napadalnimi akcijami. "Naša naloga je, da v zgoščeni obrambi najdemo pot," pravi Milanič.

​Poškodovani Andrej Kotnik je v nedeljo treniral s kondicijskim trenerjem, na sinočnjem treningu je poskusil trenirati tudi z žogo in bo, najverjetneje, na voljo trenerju. Na evropsko prizorišče se po tekmi premora zaradi kartonov vrača Alexandru Cretu. Zraven je tudi Luka Zahović, ki je gol dosegel v prvih minutah vrnitve po poškodbi.

"Potrebujemo gole, zato je v mislih," je o Luki Zahoviću dejal Milanič. "Ne bom rekel, da tukaj ne moremo ničesar izgubiti. Lahko pa ogromno pridobimo. Vemo, kaj je naš cilj. To nas bo vodilo naprej," še pravi Milanič, ki je na vprašanje norveškega novinarja, ali je bil presenečen nad igro Rosenborga pred tednom dni, dejal: "Nismo bili presenečeni nad Rosenborgom, problem smo bili mi."

NK Maribor bo danes gostoval v 43. državi.

​Marcos Tavares je na tiskovni konferenci pred treningom na stadionu Lerkendal govoril v angleščini. Maloštevilnim novinarjem je v svojem slogu optimistično dejal: "Ta tekma je za nas zelo pomembna. Vemo, kako se soočiti s takšnimi situacijami. V podobnih smo že bili. Smo Maribor in vse bomo naredili, da napredujemo. Borili se bomo in lahko dosežemo tri gole."

image
Grega Wernig NK Maribor v Trondheimu.

​Vijoličasti so v ponedeljek zvečer preizkusili razmočeno igrišče. V času tekme bo v Trondheimu manj kot 10 stopinj. Marcos Tavares v teh razmerah ne vidi težav za Maribor. Tudi Milanič meni, da so te razmere lahko le prednost za njegovo ekipo: "Igrišče bo zelo hitro, tako je tudi v Ljudskem vrtu. Temperaturna razlika je opazna. Sopara je bila ovira v soboto. Tokrat bo drugače. Lažje bomo tekli, odprto bomo šli v boj. To vidim kot prednost za nas."

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku