Luče, mali kraj z veliko, a polno zasedeno telovadnico

Rozmari Petek, 15.1.2020
Ciril Rosc

Zaključili so gradnjo velike telovadnice, naložbe, ki je stala polovico njihovega letnega proračuna, a kleni Zgornjesavinjčani se zanjo niso hoteli zadolžiti.

Luče v Zgornji Savinjski dolini so tisti mali kraj, skozi katerega se z avtom zaradi še vedno nezgrajene obvoznice počasi in previdno prebijaš. Štejejo manj kot 1500 občanov, a kljub majhnosti imajo vse, kar imajo veliki. Po novem celo izjemno prostorno telovadnico, ki je nadomestila staro in utesnjeno šolsko telovadnico, ker ta ni več zadoščala niti za potrebe osnovne šole. Slednje sicer ni bil glavni razlog, da so se v kraju odločili zgraditi novo. "Na to idejo smo prišli pred petimi leti, ko smo razmišljali, kaj bi naredili za mlade. Zimo smo imeli rešeno, saj smo zanje pred desetimi leti postavili smučišče, poletne ponudbe pa nismo imeli. Zato smo razmišljali o novi telovadnici," opisuje župan Luč Ciril Rosc. "Sprva smo sicer bili v dilemi, ali obnoviti staro, ki je dopolnila 40 let in je klicala po sanaciji. Nujno je potrebovala vsaj zamenjavo strehe. Poleg tega v njej ni bilo več možno zagotavljati toliko kapacitet, kot so narekovale potrebe po športnih aktivnostih v kraju. Pred dvema letoma in pol pa smo zasledili razpis za sofinanciranje petih športnih dvoran v Sloveniji. Roki za prijavo so bili zelo kratki. Sklical sem izredno sejo in sprejeli smo odločitev, da se prijavimo in tako zgradimo novo telovadnico," odločitev za začetek gradnje opiše župan.

Štiri leta dajali na stran

Na razpisu so bili uspešni, od šolskega ministrstva so prejeli dobrih 450.000 evrov, kar je pomenilo le šestino naložbe. "Zadnja štiri leta smo za gradnjo nove telovadnice denar dajali na stran. Vsako leto okoli 300.000 do 400.000 evrov. Tako smo za telovadnico privarčevali poldrugi milijon evrov. Saj bi se lahko zadolžili, vendar vidim, kaj se dogaja nekaterim mojim kolegom županom - ko padejo v to spiralo zadolževanja, težko pridejo ven," razlaga župan, ki se v splošno uveljavljeni maniri Zgornjesavinjčanov noče zadolževati. Ker so za objekt uporabili pretežno les in zagotovili varčno rabo energije, so se prijavili tudi za subvencijo Eko sklada. Od tam bodo v kratkem prejeli še okoli dvakrat toliko denarja, kot so ga od ministrstva.

image
Daniel Novakovic/sta Športni center so v petek odprli z meti na koš. O tem, kdo je koš tudi zadel, še danes ni enotnega mnenja.

"Ogrevanje nove telovadnice bo celo cenejše, kot je bilo ogrevanje stare, pa je bila trikrat manjša od nove. Tudi drugo vzdrževanje objekta ne bo pretirano, saj so povsod denimo vgrajena manj potratna svetila," je dodal župan. Za telovadnico, ki jih je z opremo vred stala 2,4 milijona evrov, bodo tako prejeli 900 tisoč evrov nepovratnih sredstev, preostali poldrugi milijon pa so iz proračuna, ki letno znaša le dobre štiri milijone evrov, zagotovili sami.

Brez pretiranih podražitev

Med zgledno prakso lučkega župana lahko uvrstimo tudi to, da je pred izvedbo projekta povprašal za mnenje vse občane, ne zgolj svetnikov. In ker je na javni predstavitvi dobil široko podporo, je projekt šel naprej. Gradnja je bila sicer dolgotrajna in naporna, a ker niso hiteli, tudi aneksov, ki bi jo podražili, ni bilo treba na silo podpisovati. "Projekt se je le malenkost podražil, vendar samo zato, ker smo morali telovadnico povezati s šolo," doda Rosc. Dopoldne bo telovadnico, ki jo je mogoče za potrebe športne vzgoje več razredov predeliti, uporabljala šola, popoldan pa športni klubi in društva, med katerimi so zelo aktivni tudi upokojenci. "Ko bodo kakšne tekme, bo dvorana lahko sprejela okoli 300 gledalcev. Ko bodo prireditve, kakršna je bila otvoritev, na kateri je bil tudi predsednik države Borut Pahor, pa bo lahko sprejela tudi do tisoč ljudi. Navzven sicer ni videti, da je dvorana tako velika, saj je zelo posrečeno umeščena v prostor. A meri 800 kvadratnih metrov, kar je primerno za rokometne tekme in za tekme malega nogometa. Ko stopiš vanjo, fascinira njena prostornost," doda župan. "Vendarle je to največja naložba občine Luče doslej."

Zdaj možnost za olimpijado
Ker so v Lučah pred desetimi leti postavili smučišče (obratuje vsak dan, omogočena je tudi nočna smuka), se župan Ciril Rosc rad pošali, da imajo z odprtjem telovadnice vse možnosti za organizacijo poletne in zimske olimpijade. "Med zaselki vsekakor," smeje doda. Njihovo smučišče je prava zgodba o uspehu. Zaradi ugodne lege vsako leto zagotovijo vsaj 50 smučarskih dni, stroškov z obratovanjem smučišča pa občina praktično nima. "Smučišče z minimalnimi stroški upravlja domače društvo. Nima ekstra dobičkov, a tudi občina s tem nima stroškov. Letno pravzaprav le sofinanciramo nakup vozovnic za šolarje v vrednosti 5000 evrov, na začetku pa smo za nakup snežnih topov, teptalnika in za vlečnici namenili okoli 150.000 evrov." Doda, da se pozna, da lahko domačini smučajo v Lučah, alpski smučarki Tina in Mateja Robnik namreč prihajata iz Luč. "Proga je dolga 250 metrov, snega pa bo zagotovo dovolj do marca," sklene župan.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku