Ljubomir Vranješ nasprotnike bere kot knjigo

Bojan Bauman, 15.1.2020
Rzs

Videoanalize so eden pomembnejših delov priprave na nasprotnike. Pod njih se podpisuje Tim Butkovec, bivši rokometaš iz Trebnjega, študent fakultete za šport

Na televizijskih ekranih ga ob prenosih tekem slovenske reprezentance ne boste zasledili, a njegovo delo je najtesneje povezano s prenosi. Začne se, ko se televizijski komentator poslovi od gledalcev. Takrat videoanalitik slovenske reprezentance Tim Butkovec začne tekmo secirati in jo spreminjati v segmente. Tak razrez pošlje selektorju Ljubu Vranješu, ker ga ta uporablja med analiziranjem nasprotnikov. Na sestanku to pokaže ekipi. Brez tovrstnih analiz vrhunski rokometaši skorajda ne stopijo na igrišče. Tako zatrjujejo, ko jih povprašamo o uporabi tehnike v sodobnem rokometu. Kaj je res in kaj mit, smo se ob robu evropskega prvenstva v Göteborgu pogovarjali z Butkovcem, bivšim rokometašem iz Trebnjega in študentom na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani.

Začel je s točke nič

"Videoanalize so vsekakor del priprav ekipe na nasprotnike. Na velikih tekmovanjih je to naloga posebej za to zadolženega člana ekipe. V slovenskih klubih to počno trenerji sami z računalniškimi programi. Videoanalitika imajo samo Celjani," pojasni Butkovec, ki ga je v delo uvedel selektor ženske reprezentance Uroš Bregar pred tremi leti, ko je analiziral tekme na svetovnem prvenstvu. "Začelo se je s povabilom mojega predavatelja na fakulteti Marka Šibile. Predstavil me je Urošu Bregarju in on me je zatem uvedel v posel, o katerem do tedaj nisem vedel nič. Še posebno dober računalničar nisem bil, programa, ki ga uporabljam, tudi nisem poznal. Za prvo analizo sem porabil sedem ur, a sem se v nadaljevanju ujel in že leta 2017 prestopil v moško reprezentanco," pove Butkovec.

Njegovo delo se začne po tekmi, ko jo organizator presname na platformo, kjer so analitikom nenehno na voljo posnetki. "Tekmi, ki nas zanimata, recimo med Švedi in Švicarji ter zatem s Švicarji in Poljaki na tem prvenstvu, sem vnesel v moj program. Vranješ mi je že pred tem povedal, kaj naj izpostavim. Če sam opazim kaj posebnega, to povem Vranješu in negovemu pomočniku Urošu Zormanu, onadva analizo dodatno opremita in pokažeta igralcem tisto, kar se jima zdi pomembno," razloži.

Zmogljivejši računalnik, kamera

Pri delu ne potrebuje posebno zahtevne opreme. Običajen računalnik pa le ni dovolj zmogljiv. "Imam nekoliko zmogljivejšega, rezervnega pa ne nosim s seboj. Ne sme odpovedati, pa saj imamo tudi za tak primer pripravljene rešitve. Uporabljam tudi kamero, stojalo in usb-ključke. To je potrošni material, kdaj se kak izgubi, ko ga igralec pozabi vrniti. A tega ni toliko, oprema kar drži."

Imajo analitiki na voljo samo posnetke, ki jih pred tem vidimo ob prenosih, ali dobijo tudi inserte s posebnih zornih kotov v dvorani? "To so posnetki, kot jih vidimo na televiziji. Vratarje je denimo videti samo, ko so v akciji. Moteči so počasni posnetki, zaradi tega zamudimo kakšno akcijo. Občasno mi da Vranješ dodatno navodilo, da snemam detajle s svojo kamero. To je dovoljeno. Snemalci dobimo ob akreditaciji poseben prostor ob igrišču. Teh posnetkov pa ne smemo deliti okoli. Na tem prvenstvu še nisem snemal, se je pa to že zgodilo, ko je bilo treba posneti določenega igralca," razloži Butkovec.

image
Rzs

Če je internet dober ...

V preteklosti je bilo s tem povezanih kar nekaj igric. Na naslove reprezentanc so prihajale prazne kasete, pokvarjeni cedeji ... Ali se zgodi, da tudi usb-ključek kdaj ostane prazen? "Ne, posnetke s platforme presnamemo sami. Težava zna biti samo z internetom. Če je v hotelu slab, je treba poklicati organizatorje, stopiti do producentov in pri njih nabaviti material. Takrat poiščem kontakte, pokličem pravega človeka. Na začetku sem imel pri tem težave, tega ne tajim. Na pripravljalnih tekmah z dekleti v Franciji sem se pošteno lovil, a se je z Bregarjevo pomočjo izšlo. Ogromno mi je pomagal, učil sem se tudi od drugih trenerjev."

Kaj je treba izrezati pri analizi tekem? Posebej pazi na postavitve in gibanje igralcev v napadu, v obrambi, vse v majhnih sekvencah? "Analiziramo oboje. Ujamem segment, ga izrežem in posredujem trenerju. Običajno naredim 150 izsekov na tekmo, vsak je dolg med 15 in 20 sekundami. Pri Švicarjih sem moral biti pozoren na akcije Andyja Schmida, ki je najbolj nevaren. Saj mi tega ne bi bilo treba povedati. Bil sem rokometaš in vem, na koga je treba biti pozoren."

"Bil sem rokometaš in vem, na koga je treba biti pozoren"

Kaj ima Vranješ, kaj je imel Vujovič

Naš analitik ima izkušnje tudi z bivšim selektorjem Veselinom Vujovićem. O delodajalcih je vselej nehvaležno govoriti, a vendar, pri kom ima več dela? "Z Vranješem sva bila dan pred tekmo s Švicarji skupaj štiri, pet ur. On je podroben videoanalitik. Riše si akcije nasprotnikov, pripravljen je na vse kombinacije. Na tekmah je to videti, kot da nasprotnike bere kot knjigo. Tako gre danes v profesionalnem športu, treba je uporabiti vse, kar nam je na voljo. Vsak trener pa ima svoje prijeme, vsak se analize loti drugače. Morda je bilo v prejšnjem obdobju res nekoliko manj analiz, manj dela, a smo nasprotnike zmeraj proučevali. Morda so do mene več prihajali igralci. Vsak trener ima pozitivne lastnosti," pretirano določen o svojem bivšem šefu ne želi biti Tim Butkovec.

Koliko časa igralci porabijo za analiziranje nasprotnika pred tekmami? Deset minut, pol ure ... "To je odvisno od trenerjev, ki pred ekipo analizirajo nasprotnike. Do eno uro, pri nas imamo analize vselej dan pred tekmo. Pred treningom si ogledamo njihovo obrambo, po njem še njihov napad. To je vse. Na dan tekme je urnik ustaljen, takrat videonaliz ni. Igralci se morajo spočiti. Nekateri me prosijo, da jim izreze tekem presnamem na usb-ključek, in si jih v sobi sami ogledajo. To pogosto počnejo vratarji, a njih zanima igra nasprotnikov v napadu. Posameznih igralcev ne izpostavljam, vsi dobijo igro cele nasprotnikove ekipe. Če bi vratar želel analizirati kakega igralca posebej, bi mu omogočil tudi to," razkrije Butkovec.

Skrivnosti ni

Se je že zgodilo, da trenerju ni mogel ugoditi, da tistega, kar je iskal, na posnetkih ni bilo? "Ne. Pred začetkom sodelovanja s trenerjem se temeljito pogovorimo in potem običajno ni težav. Vmes se še kdaj dopolni z novimi navodili in zadeva steče." Analitiki so nočne ptice. Tekme so običajno zvečer, analiza mora biti zjutraj na trenerjevi mizi. "Vmes popijem veliko kave. Začne se po tekmi, nekaj materiala o nasprotnikih imam sicer že v arhivu, a je zmeraj najbolje, ko analiziramo svež material. Delati je

treba sproti, sicer se za en dan nabere tudi po štiri, pet tekem, za analizo ene pa potrebujem poldrugo uro. Bližje ko je konec prvenstva, več je analiz. V glavnem delu bomo imeli za nasprotnike Portugalce, Norvežane. Zanje se že pripravljam in seciram njihove tekme. Tako dobim bazo podatkov. To delo opravljam že tretjo leto, torej se je nabralo nekaj arhiva. Vsako tekmo si ogledam tudi v živo, cel strokovni štab je tam in spodbujamo fante na igrišču," pojasni Butkovec.

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku