Lewis Hamilton mora prehiteti le še Schumija

Zoran Mijatovič, 5.11.2019
Epa

Že kot otrok Britanec je vedel, da bo dirkač v formuli ena, a da bo morda največji vseh časov, si najbrž ni mislil nihče

Vse je Valtteri Bottas na VN ZDA v Austinu storil prav - bolje rečeno: zmagal je -, da bi obdržal teoretične možnosti za naslov prvaka oziroma da bi vsaj prestavil veliko slavje svojega moštvenega tekmeca na predzadnjo dirko sezone. A kaj, ko je ta, Lewis Hamilton, pripeljal tik za njim na drugem mestu, poskrbel za deveto letošnjo dvojno zmago Mercedesa in za svoj šesti naslov svetovnega prvaka. Samo še Michael Schumacher s sedmimi je pred njim.

"To je nerealno, do katere točke me je pripeljalo življenje. Sploh ne vem, kako naj bi se zdaj počutil," Hamilton ni mogel verjeti, čeprav je bil uspeh v drugi polovici sezone le še vprašanje časa: "Spomnim se, ko sem bil še mlajši in sem ta šport spremljal po televiziji. In zdaj sem kar naenkrat jaz to, kar sta poosebljala Ayrton Senna in Michael Schumacher. Neverjetno!" Uspehu so se poklonili tudi tekmeci. "Zdaj je čas, da o njem napišete vse lepo. Ko nekdo osvoji šesti naslov, si to tudi zasluži," je novinarjem naročil Sebastian Vettel, štirikratni prvak.

10 zmag ima Hamilton na 19 letošnjih dirkah, devet jih je bilo dvojnih Mercedesa.
1 točka mu je manjkala do naslova svetovnega prvaka v debitantski sezoni 2007, leto kasneje si ga je priboril v zadnjem ovinku.
87 najboljših startnih položajev je Hamiltonov rekord, od Schumacherjevih - 91 zmag in 7 naslovov prvaka - ga loči še osem prvih mest in ena trofeja.

image
Epa Številke ne lažejo: Hamilton je aktivna legenda formule ena. 

Ko šef McLarna pokliče otroka

Še danes se sliši neverjetno, kako se je pot Hamiltona v formulo ena sploh začela. Leta 1995 je na slavnostni prireditvi kot desetletnik pristopil k Ronu Dennisu, šefu McLarna v formuli ena, in dejal: "Živijo! Sem Lewis Hamilton, britanski prvak v kartingu, nekoč pa želim dirkati za vas!" Dennis ga gotovo ni vzel povsem resno, a mu je ob avtogramu zapisal, naj ga pokliče čez devet let. Pa ga je sam Dennis poklical že čez tri, potem ko si je mali Lewis še drugič podredil nacionalno karting konkurenco.

Napredovanje je bilo ekspresno, leta 2007 je Hamilton že debitiral v formuli ena ob boku aktualnemu dvakratnemu svetovnemu prvaku Fernandu Alonsu. Špancu je že v debitantski sezoni dal vetra, ga tudi redno premagoval in bitka je zašla v osebne zamere. A kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima – in tako ju je na koncu za pičlo točko premagal Ferrarijev Kimi Räikkönen. Leta 2008 je Britanec končno osvojil prvi naslov, potem ko je v zadnjem ovinku za potrebno peto mesto prehitel Tima Glocka, po obdobju Red Bullove dominacije pa je prišel še čas Mercedesove nadvlade in naslovi v letih 2014, 2015, 2017, 2018 in 2019. Le moštveni tekmec Nico Rosberg mu je leta 2016 pokvaril popoln niz.

image
Reuters

Letos takšnega junaka ni bilo. Hamilton je slavil na desetih dirkah od 19, pa vseeno pravi, da je bilo to "najtežje leto za moštvo". S tem je ciljal tako na smrt neizvršnega direktorja Nikija Laude maja letos, kot na dirkača formule dve Anthoinea Huberta avgusta v Spaju: "Nisem si mislil, da me bo izguba Nikija tako prizadela. To je bil težak, ključen trenutek sezone. In potem še smrt mladeniča, ki sem jo videl na televiziji. Porajati se ti začnejo dvomi. Vprašaš se, ali je čas, da prenehaš."

Mejniki niso cilj, a so dosegljivi

A Britanec je opravil z demoni v glavi in znova potrdil mesto med največjimi. Na večni lestvici ima največ najboljših startnih položajev (87), za Schumacherjem je drugi v številu zmag (83:91) in najhitrejših krogov na dirki (46:77), za Senno (18:19) v številu dirk, na katerih je vodil od starta do cilja. V številu "hat trickov" z zmago, najboljšim startnim položajem in najhitrejšim krogom na dirki Britanec prav tako zaostaja le za Schumacherjem (14:22). Je pa od Nemca (30) Hamilton (33) boljši v odstotku zmag na dirkah, še bolj sta iz nekih drugih časov spredaj Jim Clark (35) in Juan Manuel Fangio (47).

image
Epa

Ni dvoma – da bo nedvomno najboljši dirkač (vsaj) moderne dobe, mora Hamilton streti še kak Schumijev rekord. A sam pravi: "Doseči Michaela nikdar ni bil moj cilj. Nisem ravno tip, ki bi razmišljal o rekordih, tudi njegovi dosežki so bili preveč oddaljeni. Zdaj se sicer zdijo bližje, a o njih vseeno ne morem razmišljati." Ja, en naslov prvaka še manjka. "A že en naslov prvaka je neverjeten dosežek, kaj šele šest!" je denimo Hamiltonu čestital Charles Leclerc, eden od glavnih kandidatov, da Hamiltonov pohod naslednje leto dokončno ustavijo.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku