Letni dodatek za upokojence, a ne za vse enak

Tanja Fajnik Milakovič, 10.9.2018
Andrej Petelinšek

Kar 125.900 slovenskih upokojencev dobiva del pokojnine iz drugih držav, kjer so delali. Največ iz Hrvaške, okoli 26.000, sledita Avstrija in Nemčija. Upokojencem, ki svojih podatkov niso pravočasno sporočili Zpizu, bo letni dodatek do decembra izplačan zgolj v višini 100 evrov.

Tudi letos mora petina upokojencev Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) sporočiti, kolikšna je njihova pokojnina, ki jo prejemajo iz tujine. Že lani je to prvič moralo storiti okoli 120.000 upokojencev, saj se po novem pri izplačilu letnega dodatka upošteva ne le tisti del pokojnine, ki ga upokojeni dobi v Sloveniji, ampak tudi pokojnina iz tujine. Zaradi tega je že lani marsikateri upokojenec dobil nižji dodatek in tako bo tudi letos.

Tudi letos je ponovno treba pravočasno obvestiti Zpiz, sicer bo letni dodatek k pokojnini le 100 evrov

Med njimi sta bila tudi upokojenca iz okolice Maribora, ki prejemata del pokojnine iz Avstrije. "Ker se zneska po novem seštevata, sva oba z možem že lani dobila nižji letni dodatek. V Sloveniji za 27 let dela dobivam 360 evrov pokojnine, iz Avstrije, kjer sem delala osem let, pa še 178 evrov," pravi Milena. Tudi njen mož, ki je v Avstriji delal le tri leta in pol in dobiva 50 evrov pokojnine iz Avstrije, v Sloveniji pa za 36 let in pol pokojninske dobe še 580 evrov, je dobil lani nižji letni dodatek kot prej, ko se je štel le slovenski del pokojnine.

Samo 100 evrov, če ne boste Zpiza pravočasno obvestili

Do spremembe je prišlo zaradi večje pravičnosti, pravijo v Zpizu. Dokler so namreč pri izplačilu letnega dodatka upoštevali zgolj slovenski del pokojnine, je denimo nekdo, ki je v Sloveniji prejema samo 300 evrov pokojnine, iz tujine pa še 800 evrov, dobil višji letni dodatek, čeprav je imel dejansko 1100 evrov pokojnine, nekdo drug, ki je prejemal 751 evrov samo slovenske pokojnine, pa še do lani ni dobil dodatka, ker so ga pred tem dobili le upokojenci s pokojnino, nižjo od 750 evrov.

In kako si izračunati letni dodatek, če prejemate pokojnino tudi iz tujine? Najprej je na odločbi treba preveriti, koliko imate dopolnjene skupne zavarovalne dobe, in nato še, koliko od te v Sloveniji. Nekdo, ki je denimo dopolnil 70 odstotkov skupne zavarovalne dobe v Sloveniji, njegova pokojnina - seštevek slovenske in iz tujine - pa znaša 552 evrov, bo namesto 210 evrov letnega dodatka, kolikor bi ga dobil letos, če bi prejemal le slovensko pokojnino, dobil le 146 evrov ali 70 odstotkov od 210 evrov.

Zpiz je že v začetku leta 125.900 upokojencem poslal dopis, naj sporočijo znesek pokojnine iz tujine, ki so ga prejeli januarja letos. "Tisti, ki so dokazilo poslali do 30. aprila, bodo letni dodatek dobili izplačan do konca septembra. Če pa bodo podatke o pokojnini iz tujine sporočili šele do 30. septembra, ki je skrajni rok, jim bomo letni dodatek izplačali do konca leta. Upokojencem, ki pa do konca septembra sploh ne bodo odgovorili, bo letni dodatek izplačan v višini 100 evrov do decembra letos," so pojasnili na Zpizu.

Podatke o pokojnini iz tujine je zavodu mogoče poslati po pošti, lahko tudi elektronski, upokojenci pa se lahko oglasijo tudi v najbližji območni enoti Zpiza, kjer jim bodo pomagali izpolniti formular in ga bodo lahko podpisanega pravočasno oddali.

Lani spet vsem
Letni dodatek je bil lani izplačan 643.129 upokojencem. Od tega je najnižji letni dodatek, 90 evrov, prejelo 144.728 upokojencev, sorazmerni del dodatka pa 109,563 upokojenih, torej tistih, ki prejemajo tudi pokojnino iz tujine. Sicer pa je 150 evrov letnega dodatka dobilo 88.422 upokojencev, 200 evrov 107.546 upokojencev, 260 evrov 109.563 upokojencev. Najvišji dodatek, 400 evrov, je lani dobilo 86.786 upokojencev. Letni dodatek je tako prejelo 28,2 odstotka več upokojenih kot leto poprej, ko ga še niso dobivali tisti, s pokojnino, višjo od 750 evrov.

Večina bo letni dodatek dobila z julijsko pokojnino

Največ slovenskih upokojencev, ki dobivajo del pokojnine iz tujine, je delalo na Hrvaškem, okoli 26.000, sledita Avstrija in Nemčija. Kar nekaj pa jih dobival del pokojnine iz Srbije.

Vsem upokojencem, ki dobivajo zgolj slovenske pokojnine, pa bo letni dodatek izplačan že ta mesec, natančneje 31. julija, skupaj z julijsko pokojnino, v petih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine. Najnižji dodatek - 100 evrov bodo prejeli tisti, ki imajo pokojnino višjo od 780 evrov. Najvišjega, ki bo letos znašal 410 evrov, pa upokojenci, ki imajo pokojnino do 450 evrov. Tem se bo letni dodatek najbolj poznal v denarnici. In kot pravi večina upokojencev, ta denar porabijo za nujne stroške in kurjavo.

Čeprav bo letni dodatek za vse prejemnike za 10 evrov višji kot lani in se je za 20 evrov zvišala tudi zgornja meja, s 760 na 780 evrov, pokojnine, do katere dobijo upokojenci več kot 100 evrov letnega dodatka, so mnogi med njimi nezadovoljni, saj pravijo, da letni dodatek še vedno ne bo izplačan tako, kot je določeno v pokojninskem zakonu. Torej vsem, zgolj v dveh različnih zneskih, tistim z nižjimi pokojninami višji dodatek in tistim z višjimi nižji.

Nazadnje je bil letni dodatek vsem upokojencem v dveh različnih zneskih, kot je predvideno v pokojninskem zakonu, izplačan leta 2011. Takrat so višji dodatek (367 evrov) dobili upokojenci s pokojninami, nižjimi od 412,54 evra, nižji dodatek (223 evrov) pa vsi ostali. Od leta 2012 do lani se je varčevalo in so ga prejemali le upokojenci z nižjimi pokojninami, v treh različnih zneskih. Leta 2012 je bila meja 622 evrov pokojnine, leta 2015 se je ta dvignila na 750 evrov. Lani so letni dodatek ponovno dobili tudi upokojenci z višjimi pokojninami, in sicer tisti, ki so imeli pokojnino višjo od 760 evrov, so prejeli 90 evrov letnega dodatka.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku