Le nekaj družin k sebi vzelo sorodnike iz domov za starejše: "Gre za zahtevno odločitev"

STA, A.L., 8.4.2020
Andrej Petelinšek

V zadnjih dnevih je le nekaj družin k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja je bilo takih primerov manj kot deset. Starejši se namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino.

Minister je na novinarski konferenci pojasnil, da je možnost, da svojci domov vzamejo starejše, le ena izmed možnosti, ki so jih predstavili prejšnji teden.

"Gre namreč za zahtevno odločitev, ki zahteva tehtnejši premislek, predvsem zaradi pogoja, da se v času epidemije oskrbovanec ne more vrniti v dom, ker moramo paziti ker gre za najranljivejšo skupino," je dejal.

Domovi za starejše so največje središče okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, največ okuženih pa je v domovih v Šmarju pri Jelšah, Metliki in Ljutomeru. Zato so v pripravi različne možnosti rešitev, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje različnih skupin oskrbovancev. V enem delu naj bi prebivali zdravi stanovalci, v drugem tisti s sumom okužbe na novi koronavirus, v tretjem pa oboleli za covidom-19.

Da so domovi za starejše občane kritična točka, kjer bi lahko prišlo do širjenja okužbe in kjer prebivajo osebe, ki so posebej izpostavljene tveganju ob morebitni okužbi, je prejšnji teden izpostavil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Opozoril je, da domov ne morejo seliti v bolnišnico, lahko pa v domovih vzpostavijo dobre pogoje za obravnavo in zdravstveni nadzor oskrbovancev.

Z ločevanjem glede na status okužbe in rednimi pregledi oskrbovancev bodo skušali storiti vse, da bi oskrbovanci ostali tam, saj so domovi za marsikaterega stanovalca kot drugi dom.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku