Lahko bi začeli že jutri

Zoran Mijatovič, 9.9.2019
Andrej Petelinsek

Selektor trdi, da slovenska reprezentanca trenutno igra svojo najboljšo odbojko, ali bo to dovolj za zmage, bo pokazalo igrišče

Končno! Končno se začenja!" je po štirih mesecih priprav, ki so jim monotonost razbili vmesna tekmovanja (julijske kvalifikacije za ligo narodov, avgustovske olimpijske kvalifikacije) in krajši premori (ne več kot en teden), neučakan selektor moške odbojkarske reprezentance Alberto Giuliani. Za njegovo četo se bo tekmovanje začelo v četrtek ob 20.30 proti Belorusiji: "Trdo smo delali, zato pričakujem dober uvod v tekmovanje. Trenutno igramo svojo najboljšo odbojko. Naša pripravljenost, psihična in fizična, je bolj ali manj dobra. Tu in tam se najde kakšna zdravstvena težavica, a to je normalno. Lahko bi začeli že jutri."

Čeprav je s svojim strokovnim štabom že imel čas analizirati tekmece, poudarja: "Nismo osredotočeni na prve nasprotnike, Beloruse, na najmočnejše, Ruse, ali Fince, ki bodo imeli še največjo podporo. Ves fokus je na nas samih. Naša igra je trenutno na visokem nivoju. Ne vemo pa še, ali je ta nivo dovolj za zmage. Igrišče bo to pokazalo."

Iz moštva so v minulih dneh prihajali signali, da je generacija, ki je dolgo zorela, dokončno pripravljena za naskok na zlato. A nekatere letošnje tekme so vendarle pokazale, da Slovenija še zaostaja za tistimi res najboljšimi evropskimi reprezentancami. Ultimativnega cilja si zato Giuliani še ne postavlja: "Turnir bo zapleten. Ne vemo, ali bomo v skupini prvi, drugi, tretji, četrti … In ne vemo, kaj se bo dogajalo v drugih skupinah. Prezgodaj je razmišljati o našem končnem izhodišču pred izločilnimi boji. Vemo le, da bomo šli vsakič na zmago. Lahko pa v četrtfinalu ali polfinalu spet naletimo na Ruse, ki so najbrž najboljše moštvo v Evropi. Veliko lažje bo definirati cilje po prvem delu tekmovanja."

"Imam to razkošje izbirati med dvema podajalcema, dvema korektorjema, med izvrstnimi napadalci"

Tista že kar oguljena športna fraza, razmišljati le o naslednji tekmi, torej velja tudi za odbojkarje. "Res je, zame za zdaj obstaja le naslednja oziroma prva tekma turnirja," pravi Giuliani. Beloruse že dobro pozna. V kvalifikacijah za ligo narodov jih je s svojo četo premagal s 3:1 (-21, 25, 20, 18), pri čemer je z 18 točkami blestel Tonček Štern: "A to je zdaj boljša ekipa. Julija niso bili popolni. Zdaj so dodali še tri igralce in napredovali. Imajo novega korektorja, srednjega blokerja in napadalca."

A tudi Slovenija ima svoje adute. Klemen Čebulj, ki je zadnjo pripravljalno tekmo zaradi poškodbe trebušne prepone izpustil, je dokončno nared, tako da Giuliani lahko računa na vse igralce oziroma dolgo klop: "To bo na tako dolgem turnirju zelo pomembno. Imam to razkošje izbirati med dvema podajalcema, dvema korektorjema, med izvrstnimi napadalci. Ključno za ta turnir bo uporabljati celotno klop, deset ali enajst igralcev, ne le standardne šesterice." Dodaten faktor bo energija s tribun. Giuliani je že seznanjen - v dvorani Stožice ga skoraj ni bilo športa, ki ne bi razprodal vseh sedežev; od košarke in hokeja do celo futsala. In odbojki se obeta podobno, čeprav je Slovenija, vsaj do uvodnih zmag, še daleč od evforije. "Upam, da bo arena tudi za nas polna. To bi nam zelo pomagalo. Za dvoboj z Rusijo že vem, da bo tekma razprodana. A tega si želim že tudi za prvo tekmo z Belorusi. Prve tekme so vedno najbolj nevarne," je želja moža, ki je v svojem življenju vedno prikrajšan za eno darilo. Rojstni dan ima namreč na božič. Mu bodo navijači in igralci zato prisluhnili predčasno? Kmalu bo jasno.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku