Kulturno bogastvo Miklošičevih dnevov

Filip Matko Ficko, 20.11.2018
arhiv GFML

»Miklošičeve dneve« na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer pripravljajo že od leta 2004 dalje. Spomin na enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev Franca Miklošiča (slovenski filolog, jezikoslovec in slavist) ohranjajo in obujajo vsako leto meseca novembra, saj ima ta srednješolska ustanova s ponosom ime po njem.

Franc Miklošič se je namreč rodil 20. novembra 1813 v Radomerščaku pri Ljutomeru, umrl pa 7. septembra 1891 na Dunaju, kjer je tudi pokopan. Leta 1838 je opravil doktorat iz filozofije na Univerzi v Gradcu (Graz), dve leti pozneje pa je doktoriral iz prava na Dunaju (Wien).

image
arhiv GFML

Opustil je pravo in se posvetil jezikoslovju in tako je s svojim znanstvenim delom postavil temelje primerjalnemu slovanskemu jezikoslovju. Bil je član avstrijske akademije znanosti ter dopisni član francoske akademije znanosti, leta 1864 je prejel naziv »vitez plemeniti«.

V teh dneh na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru z vsebinsko širokim in bogatim naborom aktivnosti, združenimi pod naslovom »Poljubi dediščine«, nagovarjajo širše občinstvo. Tako so se profesorji in dijaki minuli ponedeljek že srečali in spominjali bogate jezikoslovne kulturne dediščine z uglednima gostoma s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, s prof. dr. Silvijo Borovnik (Roman »Angel pozabe« v sobesedilu dvojezičnosti in dvokulturnosti) in prof. dr. Markom Jesenškom (Slovenski jezik med preteklostjo in sedanjostjo).

image
arhiv GFML

Zaradi izredno slabih vremenskih razmer je na obletnico rojstnega dneva jezikoslovca (20. november), odpadel pohod dijakinj in dijakov ter njihovih profesorjev k Miklošičevi domačiji v Radomerščaku pri Ljutomeru. Namesto odpadlega pohoda je bil za dijakinje in dijake organiziran ogled filma »Miklošič, vitez besede«.

Sreda je dan obiska v slovenski prestolnici – Ljubljani, kjer bo pod motom »Mozaik mesta« ogled številnih kulturnih znamenitosti (Prešeren, Plečnik, Grohar, Jama, Kobilica, Linhart …), za četrtek pa je predvidena okrogla miza pod naslovom »Izzivi jezika danes«.

image
arhiv GFML

V petek se bodo dijaki četrtih letnikov odpravili v Radgonski kot, dijakinje in dijaki drugih letnikov pa bodo potovali v avstrijsko prestolnico, kjer bodo spoznali bogato dediščino Slovencev na Dunaju in se poklonili spominu Franca Miklošiča s položitvijo venca na njegov grob.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku