Kriza Barcelone? Institucija ni za rahle živce

Borut Planinšič ml., 6.11.2019
EPA

Divji nogometni večer, po katerem nihče ne omenja Čehov, se je v Neaplju končal z uporom

Hej, tu smo, z veliko točko iz Barcelone, mahajo ponosni, od prvega dne te sezone lige prvakov odpisani nogometaši Slavije iz Prage. Toda po torkovih tekmah jih nihče ne opazi. Vsi se pogovarjajo o krizi Barce, o divji tekmi Chelsea - Ajax, ki se je končala s 4:4. Pa o zasuku v Dortmundu, seveda. Inter je tam vodil z 2:0. V osemdesetih, v devetdesetih bi Italijane, tedaj utrujajoče velemojstre obrambe, če bi povedli z 2:0, razglasili za zmagovalce, predčasno končali tekmo. In Inter ima vendar v vratih Samirja Handanovića.

A Nemci so z naključnim junakom, dvakratnim strelcem Achrafom Hakimijem, branilcem, posojenim iz Reala, in na krilih navijačev vse obrnili v zmago s 3:2. "Kot da se mi to ni že zgodilo. Proti Sassuolu smo v serie A vodili s 4:1, končalo se je s 4:4. Nekaj napak smo naredili v načrtovanju sezone, s tako 'kratkim' kadrom ne zmoremo v dveh tekmovanjih," je mozgal trener Interja Antonio Conte. "Ugotoviti moramo, zakaj takšni mrki, enako je bilo v Barceloni," se je spomnil drugega kroga lige prvakov, ko je Inter s šokantnimi protinapadi v prvem polčasu šolal Katalonce, potem pa izgubil z 1:2. Kar je Italijanom za zdaj ostalo v skupini F, razglašeni za skupino smrti, je tretje mesto. Tri točke za Nemci, štiri za Španci.

image
EPA Samir Handanović si bo zapomnil naključnega junaka Achrafa Hakimija.

Zmagi za Bavarce in Torinčane
Bayern je prvi test z začasnim trenerjem Hansijem Flickom, nekdanjim pomočnikom v ponedeljek odstavljenega Nika Kovača, opravil uspešno. Gola Roberta Lewandowskega in Ivana Perišića sta bila dovolj, da je Olympiakos nocoj na uvodni tekmi skupine B lige prvakov padel z 0:2. Juventus je zmago v Moskvi z golom Douglasa Costa ujel v 93. minuti. Lokomotiva je v dvoboju skupine D padla z 1:2. (šr)

Še srečo imajo, da Barcelona kaže podobo, ob kateri se parola "Valverde, odidi" zdi vse bolj uresničljiva. Čeprav je s trenerjem Ernestom Valverdejem nekaj rezultatskega sijaja še tu, opozarja staroselec. "Vodimo v španski ligi, vodimo v skupini lige prvakov," se je na čelo govorcev po tekmi brez zadetkov s Čehi spravil branilec Gerard Pique. "Pri Barci sem dolga leta. Ne vem, ali smo ta hip videti kot nekdo, ki lahko osvoji ligo prvakov. A saj ni vse tako slabo. Je pa čas za analizo treznih glav. Ta institucija je na trenutke že bila videti slabo, pa je tudi takšna šla po velike trofeje. Ko smo za trenerja imeli Luisa Enriqueja, se je pol leta zdelo, da med nami ne štima, pa smo v eni sezoni odnesli tri pokale. Zato, navijači, bodite potrpežljivi."

7
let je v Barceloni v skupini lige prvakov nihče ni odnesel brez prejetega gola

Slavija je po sedmih letih prva, ki v Barceloni v skupinskem delu lige prvakov ni dobila gola. Ob tem, ob osmici v Londonu, ob preobratu v Nemčiji se je v torek zvečer vse drugo zdelo normalno. Potem pa je danes udarilo sporočilo Napolija igralcem, da bo klub branil svoje pravice, "finančne in druge". Namesto da bi se umaknili v karanteno v hotel na severu Neaplja, kar jim je že po sobotnem prvenstvenem porazu z Romo ukazal predsednik kluba, so se nogometaši po domačem remiju s Salzburgom pobrali domov. Pobeg ne bo brez posledic niti za trenerja Carla Ancelottija, ki je sicer v ponedeljek dejal, da se mu karantena ne zdi dobra ideja. Kajti zgodovina uči: ko je na ladji upor, se sodi tudi kapitanu.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku