Kriptovalute: z digitalnim denarjem v fizično trgovino

Gregor Grosman, 7.11.2018
Eligma

Svet se zdaj navdušuje nad kriptovalutami, katerih vrednost je vezana na nekaj realnega, kot so zlato, evro ali ameriški dolar.

Vsake toliko se pojavi kak članek z naslovom Ali je bitcoin mrtev? Še lani smo pisali in opozarjali, koliko električne energije se porabi za rudarjenje bitcoinov. O najbolj znani kriptovaluti mediji pišejo vsak dan, investitorji in gospodarske družbe pa skušajo ugotoviti prihodnost te digitalne valute. Business Insider je nedavno pisal, da se svet navdušuje nad tako imenovanimi stabilnimi kovanci (stablecoins), to so kriptovalute, katerih vrednost je vezana na nekaj realnega, kot so denimo zlato, evro ali ameriški dolar. Stablecoin je naslednja inovacija v hitro spreminjajočem se svetu kriptovalut.

Stablecoin je naslednja inovacija v hitro spreminjajočem se svetu kriptovalut.
image
Reuters

Število aktivnih "stabilnih" kriptovalutnih projektov se je v minulih 12 do 18 mesecih znatno povečalo. Trenutno je po svetu aktivnih okoli 50 tako imenovanih stablecoin projektov. Delijo se na dva tipa: rezervno podprti in algoritmični. Prvi se obnašajo kot papirnati denar, vezan na vrednost zlata. Takšni stabilni kovanci so ena-na-ena podprti z vrednostjo valute, na katero so vezani. Kupec zamenja denar za kovanec, plačilo blaga ali storitve izvede s tem kovancem, ki ga nato prejemnik - prodajalec zamenja za denar. Algoritmična vrsta ni podprta z denarjem, temveč vrednost takšnega kovanca določa algoritem. Strokovnjaki se zavedajo, da so takšni kovanci v praksi nepreizkušeni, z njimi pa skušajo združiti prednosti kriptovalut (vrednost se lahko prenese digitalno) s stabilnostjo in zaupanjem v tako imenovane mainstream valute.

Bitcoin je vseprisoten

Vendar pa bitcoin (BTC) nikakor še ni mrtev, še zdaleč ne, kot tudi ne njegov največji "tekmec" ethereum (ETH). Z veriženjem blokov danes eksperimentira že skoraj vsaka banka z namenom racionalizacije postopkov in zmanjšanja stroškov poslovanja. Vse več zanimanja za blockchain kažejo tudi regulatorji, ki sodelujejo z večjimi bankami, z željo razviti regulativne okvire delovanja. Tudi Slovenija se lahko pohvali s številnimi inovativnimi podjetji na področju tehnologije veriženja blokov oziroma tehnologije blockchain, na kateri med drugim temelji razvoj kriptovalut. Na ethereum infrastrukturi temelji denimo delovanje novega ponudnika električne energije, podjetja SunContract. Vzpostavili so energetsko tržnico, na kateri poteka preprodaja elektrike med uporabniki.

image
Eligma Elipay je tri mesece testiralo približno 150 prostovoljcev v več kot 50 trgovinah na območju BTC Cityja.

Cilj podjetja Eligma pa je spremeniti svet vsakdanjih nakupov in prodaje. Po uspešni javni množični prodaji žetonov maja letos, v kateri so zbrali 10 milijonov dolarjev, je ekipa predstavila sistem Elipay - mobilno aplikacijo, ki, kot napovedujejo, bo kmalu združevala različne možnosti plačevanja (plačilne kartice, kartice zvestobe in programe zvestobe) na enem mestu, zdaj pa že omogoča mobilno plačevanje s kriptovalutami v spletnih in fizičnih trgovinah. Za začetek omogoča nakupe blaga in storitev s kriptovalutami na več kot 130 lokacijah.

Po nakupih s kriptovalutami

Direktor Eligme Dejan Roljič je ob lansiranju sistema Elipay povedal: "Slovenija se lahko pohvali s številnimi inovacijami na področju tehnologij prihodnosti, ki bodo kmalu temeljito spremenile naš vsakdanjik. Elipay je odgovor na potrebe novega segmenta kupcev, ki so po naših izkušnjah vse številčnejši. Že v obdobju trimesečnega testiranja smo bili navdušeni nad odzivom kriptoskupnosti, saj je bilo prijav prostovoljcev veliko več kot razpisanih mest. Nove tržne priložnosti se zavedajo tudi trgovci in ponudniki storitev, saj je število lokacij, ki omogočajo plačevanje z elipayjem, vsak dan večje. Vendar se ne bomo ustavili le pri kriptovalutah, temveč želimo nakupovanje olajšati z rešitvijo, ki bo vsa plačilna sredstva in programe zvestobe združevala na enem samem mobilnem mestu."

Eden od ciljev podjetja Eligma je premostiti precejšen razkorak med uporabo navedenih valut, ki je bila do sedaj večinoma vezana na trgovanje v spletnih menjalnicah, in svetom vsakdanjih nakupov. Napovedali so, da bodo v naslednjem koraku v mobilno aplikacijo Elipay integrirane najrazličnejše možnosti plačevanja, to pomeni, da pri blagajni ne bo več treba brskati po denarnici ali torbici in iskati prave kartice - zadostoval bo le pametni mobilnik.

Kaj je blockchain (veriže­nje blokov)
Blockchain je na kompleksnih matematičnih algoritmih temelječa decentralizirana baza podatkov, v katero lahko samo pišemo in iz nje beremo, ne moremo ničesar spreminjati in brisati. Brisanje in spreminjanje ni mogoče, saj se ta baza razširi, razprši v veliko kopij po celem svetu. Isti podatki se zapišejo večkrat, kar prinese zelo visoko varnost, saj jih ni več mogoče spreminjati za nazaj. S tem da se transakcija lahko zapiše ali se zapis v bazi potrdi, se mora strinjati vnaprej določen visok odstotek vseh, ki potrjujejo transakcije. To so tako imenovani rudarji. V določenih primerih je potrebno soglasje 51,75 odstotka, v manjših bančnih sistemih lahko tudi 100 odstotkov. Ko se govori o kriptovalutah, to pomeni, da se informacija prenese še na druge točke in omrežje mora verificirati, da je to res. Teoretično bi se lahko bitcoin ali ether razdelil na dva dela, sistem pa v tem primeru potrdi tistega s "krajšo potjo" in drugega zavrže. Tako sistem poskrbi, da ne more priti do tako imenovane podvojene porabe, saj bi v tem primeru zaupanje v blockchain (veriženje blokov) padlo.

Z digitalno valuto v fizično trgovino

Aplikacija Elipay je na voljo za telefone z operacijskim sistemom iOS ali Android, pri blagajni stranka plača tako, da s telefonom poskenira QR-kodo nakupa in odobri transakcijo. Trenutno je možno plačevanje s kriptovalutami bitcoin, bitcoin cash in ether.

Pri Eligmi menijo, da je za trgovce rešitev zanimiva zato, ker so transakcije takojšnje in brez zadostnega stanja na računu niso možne, trgovec pa znesek za plačilo prejme v evrih. Lokacije, ki sprejemajo plačila z elipayjem, so označene z rumeno nalepko Elipay. Med njimi so fizične in spletne trgovine, bari, restavracije, športnorekreacijski objekti in kulturna ustanova, pojasnjujejo. Tako je z elipayjem že danes mogoče kupiti vse glavne kategorije izdelkov, od živil do bele tehnike. Aplikacija vsebuje tudi seznam trgovin in ponudnikov storitev, ki sprejemajo plačila z elipayjem: njihovo lokacijo, kontaktne podatke in odpiralni čas.

Soustanovitelj podjetja Eligma in predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal je ob lansiranju elipayja povedal, da si sodobni potrošnik želi nakupovalno izkušnjo, ki je učinkovita, upošteva njegove individualne želje in mu omogoča uporabo različnih plačilnih sredstev ali njihove kombinacije. "V tej smeri razvijamo tudi poslovni model BTC Cityja. Naš cilj je, da bi s potrošniku prijaznimi tehnologijami nove dobe, kot je aplikacija Elipay, zaznamovali naš celotni poslovni in nakupovalni prostor," zaključi.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku