Kot zabava, na kateri je srečen le slavljenec

Marko Kovačevič, 25.3.2020
EPA

Jan Nepomnjašči je v življenjski formi, čeprav se za šahovnico ne počuti dobro

Pot do stola pri mizi z Magnusom Carlsenom bo še dolga, a po slabi polovici kandidatskega turnirja za izzivalca svetovnega prvaka v šahu mu kaže odlično. Rus Jan Nepomnjašči v prvih šestih krogih turnirja v Jekaterinburgu - enem redkih športnih dogodkov, ki jih pandemija novega koronavirusa ni ustavila - ni doživel poraza, s po tremi zmagami in remiji je zbral 4,5 točke in prepričljivo vodi med osmimi udeleženci turnirja z nagradnim skladom 500 tisoč evrov.

Nepomnjašči je bil v krogu šahistov, ki so jim strokovnjaki pripisovali možnost za presenečenje, a le redki so ga pričakovali tako visoko. Rus, ki od leta 2007 igra z nazivom velemojstra in je pri 29 letih peti na lestvici svetovne šahovske organizacije Fide, je največji uspeh doživel pred desetimi leti z naslovom evropskega prvaka. Po prvih dvobojih v Jekaterinburgu pa se zdi, da je v življenjski formi. Kako se je tako dobro pripravil? "Ne vem, skušam le delati manj napak kot običajno. V zadnji partiji z belimi figurami nisem pokazal ničesar posebnega, je pa morda nasprotnik želel zmago s črnimi in je izbral tvegano strategijo," je dejal po dvoboju s Kitajcem Ding Lirenom. Nepomnjašči je derbi šestega kroga dobil ekspresno hitro, Dinga je ugnal po 40 potezah, nato pa več kot uro čakal, da se zaključijo preostali dvoboji.

Splošni vtis in lepe poteze ga ne zanimajo. "Na tem turnirju to ni vprašanje, šteje le rezultat," je pribil šahist, ki si je pred zasledovalci nabral točko prednosti. Po zadnji zmagi ni sijal od navdušenja, na tiskovni konferenci je večkrat močno zakašljal, a virusa, ki je okužil ves svet, naj ne bi imel. "Ne počutim se okej. Opravil sem dva testa, a sta bila negativna. Vzdušje na turnirju ravno ne pomaga, da bi se počutil zdravo," je dejal o šahiranju brez gledalcev.

Želel si je remija, vzel pa zmago in s tem poglobil muke nasprotnikov. "Imam občutek, da je ta turnir rojstnodnevna zabava za Jana, na katero drugi otroci prinesejo darila, niso pa ravno veseli, da so tam. Pretvarjajo se, da so njegovi prijatelji, v resnici pa je vesel le on, saj je dobil darila," se je slikovito izrazil Nizozemec Anish Giri, ki si z Američanom Fabianom Caruano, zadnjim izzivalcem Carlsena, Kitajcem Wang Haom in Rusom Aleksandrom Griščukom deli tretje mesto. Vsi so osvojili po tri točke.

Pol točke več ima Francoz Maxime Vachier-Lagrave, ki je mesto na turnirju dobil teden pred začetkom, ko je udeležbo odpovedal Azerbajdžanec Tejmur Radžabov. Za Nepomnjaščijem zaostaja za le točko, ujame pa ga lahko že danes, saj bosta v zadnjem krogu prve polovice turnirja sedla za isto šahovnico.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku