Kostanj kot poslastica jeseni

Filip Matko Ficko, 15.11.2018
Filip Matko Ficko

Domači kostanj (Castanea sativa) zori oktobra in novembra, njegov plod je značilne rjave barve, je brez vonja, se blešči, je okrogle ali ploščate oblike, izluščiti pa ga moramo iz bodičastega ovoja oziroma srajčke.

Pod bodečo lupino najdemo od enega do tri plodove. Torej nam narava tik pred zimo ponuja kostanj, katerega hranilne snovi in aktivne sestavine krepijo krvni obtok ter pomagajo v prehodnem obdobju, ko se organizem prilagaja na čedalje hladnejše vreme.

image
Filip Matko Ficko DOSOR-jev jesenski kostanjev popoldan.
 
image
Filip Matko Ficko Pečeni kostanji (maroni).
 

Po vseh večjih krajih lahko pečeni kostanj v tem letnem času, mnogokrat še v začetku zimskih dni, lahko kupimo ob posebnih stojnicah. Nekateri tam ponujajo oplemenitene sorte kostanja, marone, ki pa so značilni za toplejše kraje. Tam prirejajo tudi posebne prireditve, na katerih predstavljajo široko paleto kostanjevih jedi. Je pa na terasi DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, bilo izredno živahno in veselo v četrtek, 15. novembra popoldne, obenem pa tudi prijetno ob uživanju pečenih kostanjev. Bila je to že druga tovrstna prireditev to jesen, saj so DOSOR-jeve gospodinje kostanjev popoldan pripravile že konec oktobra, običajno pa kostanje peče kuhar Marko Gumilar.

image
Filip Matko Ficko Kostanje je pekel kuhar Marko.
 

Tako je bilo tudi tokrat, a Marko je pekel marone. Kajti tudi to jesen je narava še tik pred zimo, ponudila enega od simbolov tega letnega časa, a zaradi »mokre jeseni« je bilo treba po kostanje kar hitro v gozd in letina ni bila obilna. Vendar so stanovalke in stanovalci DOSOR-ja vseeno bili veseli in navdušeni nad sladkostjo pečenih maronov.

image
Filip Matko Ficko Pomoč pri luščenju pečenih sladkih sadežev.
 
image
Filip Matko Ficko V popoldanskem jesenskem soncu na terasi.
Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku