Košarkarji Srbije: Sanjsko moštvo z Balkana

Zoran Mijatovič, 7.9.2019
Reuters

Ameriški dream team je na olimpijadi 1992 zmagoval s 44 točkami razlike, Srbi zdaj to počnejo s 40,7 točke razlike

Srbija, Španija, Argentina in Poljska so prvi četrtfinalisti košarkarskega svetovnega prvenstva na Kitajskem. To je jasno že po prvem krogu (od dveh) drugega dela tekmovanja, saj so vse omenjene ekipe še neporažene. V nedeljo se obeta le še boj za prvi mesti v skupinah I in J. S tem bosta dokončno določena četrtfinalna para, kjer se bosta med seboj udarila zmagovalec ene tekme (oziroma skupine) in poraženec druge.

Najbolj prepričljiva med omenjenimi reprezentancami je Srbija, ki je na uvodnih štirih tekmah prvenstva v povprečju zmagovala za kar 40,7 točke razlike (skoraj kot ameriško sanjsko moštvo na olimpijadi leta 1992 - 44 točk) in na nekaterih stavnicah Američanom že odvzema mesto prve favoritinje tekmovanja. Na drugi strani je največje presenečenje turnirja Poljska. Ekipa, ki se na zadnjem Eurobasketu ni niti prebila iz "slovenske" skupine, je tokrat izkoristila darilo, ki je bilo namenjeno gostiteljem Kitajcem. Iz lahke skupine s Slonokoščeno obalo in Venezuelo je izšla brez praske, v ostri bitki proti nekdanjim zavojevalcem Rusom pa so z odličnim finišem (26:17 v zadnji četrtini) šokirali in se tako veselijo uspeha na svojem prvem SP po letu 1967, ko so bili peti.

Če bodo danes zmagali, se uvrstitev v četrtfinale obeta Američanom, Brazilcem, Francozom in Avstralcem. A predvsem Grki z najkoristnejšim košarkarjem lige NBA Giannisom Antetokounmpom in Litovci z enbeajevsko centrsko linijo najbrž še niso rekli zadnje besede.

Skupina I: Poljska - Rusija 79:74, Argentina - Venezuela 87:67; vrstni red: Argentina in Poljska po 8 točk, Rusija in Venezuela po 6; 2. krog, v nedeljo ob 10. uri: Venezuela - Rusija, ob 14. uri: Poljska - Argentina; skupina J: Srbija - Portoriko 90:47, Španija - Italija 67:60; vrstni red: Srbija in Španija po 8 točk, Portoriko in Italija po 6; 2. krog, v nedeljo ob 10.30: Portoriko - Italija, ob 14.30: Španija - Srbija; skupina K, vrstni red: ZDA in Brazilija po 6 točk, Grčija in Češka po 5; 1. krog, danes ob 10.30: Brazilija - Češka, ob 14.30: ZDA - Grčija; skupina L, vrstni red: Francija in Avstralija po 6 točk, Litva in Dominikanska republika po 5; 1. krog, danes ob 10. uri: Avstralija - Dominikanska republika, ob 14. uri: Francija - Litva.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku