Koristi oliv za zdravje

Vitja Sikošek, 9.10.2019

Prehrambna industrija je šele pred kratkim spremenila pogled na desetletja trajajočo vojno proti maščobam v hrani, nekatere maščobe so namreč bistvene za zdravo telo.

Dokazi o oljkah v Španiji, pridobljeni z metodo ogljičnega datiranja, so stari od 6000 do 8000 let. Španija je še vedno največji proizvajalec s šestimi milijoni ton oliv na leto, Italija je druga s 3,5 milijona, sledijo pa Grčija, Turčija in Sirija. Mediteranska proizvodnja oliv trenutno vključuje približno 800 milijonov dreves (oljk), kar 90 odstotkov oliv je predelanih oziroma stisnjenih za olivno olje.

Olive so odlične za slane prigrizke in v kombinaciji s sirom, sadjem in drugo lahko hrano ter so tudi odličen dodatek solatam. Vendar pa gredo prehrambni učinki oliv daleč prek skromnih pričakovanj, kar je bilo odkrito že pred stoletji na vseh mediteranskih območjih, kjer so oljke najprej uspevale.

Koristi oliv za zdravje

Olive so edinstvene, izjemne, tudi neobičajne. Nabite so z antioksidanti, ki igrajo vlogo pri preprečevanju velikega števila različnih bolezni, vključujoč bolezni srca, kapi, škode na DNK in raka, predvsem raka na prsih in trebušnega raka. Druge koristi se nanašajo na zdravje živčnega, respiratornega, imunskega sistema in prebave, če navedemo samo nekatere. Tudi vitamin E je pomembno antioksidantno hranilo v olivah, skupaj z minerali, kot sta selen in cink. Olive vsebujejo veliko koristnih fitonutrientov. Eden od njih se imenuje hidroksitirosol in lahko pomaga pri preprečevanju raka in osteoporoze.

Medicinska znanost kaže močno povezavo med uživanjem oliv ali olivnega olja ter zmanjšanjem vnetja v telesu in celo zmanjšanjem bolečin pri glavobolu. Tradicionalne medicine so to povezavo že dolgo uporabljale pri preprečevanju bolečine. Raziskave vsebujejo dokaze, da olivni ekstrakti delujejo kot antihistaminiki na celičnem nivoju (histamin je molekula, povezana z alergijami in vnetji).

Oleuropein, sestavina, ki jo najdemo le v olivah, zmanjšuje oksidacijo LDL, slabega holesterola (s čiščenjem dušikovega oksida, reaktivne molekule, ki vsebuje kisik). To znižuje označevalce oksidativnega stresa. Oksidativni stres pomeni, da celice nimajo dovolj zaščite pred potencialno škodo zaradi kisika. Če jemo hrano, ki vsebuje antioksidante, kot so olive, lahko to spremenimo. Ne vsebujejo sladkorja, vendar pa zaradi procesa sušenja ena oliva vsebuje 39 miligramov natrija oziroma soli. Čeprav to zveni precej visoko, pomislite, da je več soli v porciji koruznih kosmičev kot v petih olivah. Res je tudi, da olive vsebujejo določeno količino maščob, vendar je to pomemben tip maščobe.

Prehrambna industrija je šele pred kratkim spremenila pogled na desetletja trajajočo vojno proti maščobam v hrani, nekatere maščobe so namreč absolutno bistvene za zdravo telo. Skoraj tri četrtine maščob v olivah predstavlja oleična kislina, mononenasičena maščobna kislina, povezana z zniževanjem krvnega pritiska in rizika za kardiovaskularne bolezni. Olive vsebujejo še z omega-3 bogato alfa linolenično kislino, linoleično kislino in konjugirano linoleično kislino ali CLA, ki je še posebej zanimiva.

Zanimiva nova raziskava

Raziskovalci z Univerze v Palermu so rekrutirali 23 ljudi, starih od 18 do 65 let, da pojedo dvanajst zelenih oliv na dan trideset dni zapored. Neverjetno; njihov povprečni odstotek maščobe je v tem kratkem času padel za približno 1,7 odstotka in njihov povprečni odstotek mišične mase narasel za približno 1,39 odstotka. Če to pretvorimo v lažje razumljive številke, so udeleženci izgubili približno kilogram maščobe in ga nadomestili s približno enako količino mišične mase, brez kakršnihkoli sprememb v prehranskih navadah ali telesni aktivnosti. Raziskovalci, ki so analizirali poseben tip zelenih oliv (nocellara del belice ali castelvetrano olive), so testirali udeležence za probiotičen, antioksidanten in protivneten učinek. Medtem ko niso odkrili nobenega definitivnega probiotičnega učinka pri uživanju oliv, so našli pomembne protivnetne in antioksidantne učinke. Nobeden od teh učinkov pa ni bil dovolj močan, da bi razložil dramatično spremembo v telesni sestavi. Znanstveniki verjamejo, da so rezultati posledica določene maščobne kisline. Mogoča razlaga bi lahko bila povezana z zmožnostjo konjugirane linoleične kisline ali CLA, da zmanjšuje nivo maščobnega tkiva. Molekula je prisotna v ekstra deviškem oljčnem olju in namiznih olivah, lahko bi bila proizvedena tudi med njihovo prebavo. Vse od njene predstavitve na trgu prehranskih dodatkov sredi devetdesetih let, je CLA pogosto kazala obetavne rezultate pri kurjenju maščob in grajenju mišičnega tkiva, posebno v raziskavah na živalih.

Raziskave na ljudeh niso bile vedno tako plodne, a to je lahko zaradi številnih razlogov, mogoče najbolj prominentno zaradi razlik pri proizvodnih standardih. Nedavna raziskava v Ameriški reviji za klinično prehrano (American Journal of Clinical Nutrition) je ugotovila, da so osebe, ki so uporabljale CLA kot prehranski dodatek, izgubile pol kilograma maščobe na mesec. Rezultati raziskave z dvanajstimi olivami na dan pa so celo presegli tako učinke kurjenja maščob kot izgradnje mišične mase, ki so jo ugotovili v večini prejšnjih raziskav CLA.

Odličen prehranski dodatek
Znanstveniki zdaj vedo, da lahko fitonutrienti in antioksidanti v olivah, kot sta hidroksitirosol in histamin, pomagajo preprečiti srčne bolezni, kapi, poškodbe DNA in raka ter lahko pozitivno vplivajo na živčni in respiratorni sistem ter imunost in prebavo. Zdrave maščobe v olivah, kot so oleična kislina, linoleična kislina (CLA) in linolenična kislina, so povezane z znižanjem krvnega pritiska, zmanjšanjem vnetij, osteoporoze in rizika za kardiovaskularne bolezni. Oleuropein, ki ga najdemo samo v olivah, počisti dušikov oksid, kar zmanjšuje oksidativni stres. Ti in drugi prehrambni atributi v olivah jih naredijo za izjemen dodatek k naši prehrani. Pojejte jih dvanajst na dan in nadomestite maščobo z mišicami. Izmenično, in mogoče še učinkovitejše, lahko vzamete CLA direktno kot prehranski dodatek.

Med mitom in resničnostjo
1. Olive pomagajo pri preprečevanju srčnih bolezni, kapi, poškodb DNA in raka.
2. Maščobe v olivah so zdrave maščobe, od katerih ne zbolite.
3. Polifenoli (zelo močni oksidanti v olivah) lahko izboljšajo mineralno gostoto kosti in zmanjšajo tveganje za zlome, zlasti pri starejših osebah.
4. Oleična kislina, ki sodi med mononasičene maščobne kisline, je v olivah koristna za zdravje; ogromno je je tudi v avokadu.
5. Slovenec spije v povprečju dober liter olivnega olja na leto.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku