Koper že znižuje plače, sledi Olimpija

Zoran Mijatovič, 26.3.2020
Robert Balen

Slovenski nogometni klubi so se z drastičnimi ukrepi že lotili prihajajočih finančnih težav

Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije, sedaj pa davčni svetovalec Ivan Simič je na twitterju objavil, da ga zaradi zaustavitve nogometnih tekmovanj, ki jo je sprožila pandemija koronavirusa, kličejo številni klubi, ki ne vedo, kaj naj storijo. Kot je znano, se klubi zdaj soočajo z nepričakovanim izpadom prihodkov, medtem ko morajo nogometašem še vedno plačevati zneske po pogodbah.

Simič je tako aktualnemu vodstvu NZS predlagal ukrepe v štirih točkah: 1. zaključitev prvenstva, 2. določitev prvaka in tistega, ki izpade, 3. omogočenje klubom, da prekinejo pogodbe z igralci in se pripravijo na novo sezono in 4. pomoč v obliki enega milijona evrov za prvo ligo ter 1,5 milijona za vse ostale.

Prvi slovenski klubi so že začeli vleči drastične poteze. "Do nadaljnjega bomo plače znižali za 30 odstotkov," je že napovedal predsednik drugoligaša Kopra Ante Guberac: "Posledice zaradi izredne situacije bodo hude. Na vseh področjih. Če se bomo že v nekaj tednih vrnili v normalne okoliščine, se bomo bržčas še dokaj hitro lahko postavili na noge, če se bodo zdajšnje razmere podaljšale še za dva ali tri mesece, bomo potrebovali vsaj dve leti. Pred nami so težki časi, zato verjamem, da bodo igralci razumeli. Gre za obstoj kluba."

"Naj zaprem klub in čakam, da bo bolje?"

Podobno razmišlja tudi predsednik Olimpije Milan Mandarić: "Ta teden bomo izplačali plače, a kako bo potem? Odkrito se bomo pogovorili. Upam, da znižanje plač ne bo hud udarec zanje. Ne bodo prikrajšani, ampak vsi se moramo žrtvovati," je za Delo poudaril izkušeni poslovnež iz Združenih držav Amerike, ki ga skrbi, kako bo v prihodnje zagotavljal denar za delovanje Olimpije: "Klub je poravnal obveznosti, česar ni, ni le z menoj. Ampak to naj ne skrbi nikogar. Bojim se le tega, da bi se zdajšnje stanje podaljševalo debelo v jesen. Klub je tako rekoč ugasnil, denarni tokovi so se ustavili na vseh ravneh. Igralci ne vadijo, trenerji ne delajo, gospodarstvo je zamrlo, kako pa naj ukrepam? Naj zaprem klub in čakam, da bo bolje?"

 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku