Kolumna: Kosilnica za kosilo

Aljoša Stojič, 25.5.2019
Pixabay

Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju iz leta 2006 navaja, da hrupa ne smemo povzročati med 22. in 6. uro zjutraj, velja za vse dni v letu.

Kosim, torej sem. Prvega smo sredi vasi častili delo in boga Dionizija in pokali s plinom bolj kot za veliko noč, drugega smo mi, delovno ljudstvo kapitalistične nefederativne dežele Slovenije, vzeli v roke kosilnice in zahrumeli kor Hitlerjevi mitraljezi v bitki za Stalingrad. Že sem razmišljal, ali bi nas kolektivno samoovadil na številko 113, iz gole radovednosti, ali se bo policiji dalo ukrepati ali pa spet štrajka. Iz previdnosti sem se raje prej pozanimal, kako je zdaj s to košnjo, zaradi katere preostali vpleteni nekosači ne morejo v miru preživljati prostega časa. Kaj hitro sem spoznal - po Sokratovo - da vem, da nič ne vem. S kosilnico, škropilnico in žago lahko brnim, kadar se mi zahoče. Le ponoči moramo dati mir, kar pa nam čez petdeset, ki zaspimo v drugem polčasu lige prvakov, itak ni pretežko; žene lahko pritrdijo.

Nič nam ne morejo!

Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju iz leta 2006 zgolj navaja, da hrupa ne smemo povzročati med 22. in 6. uro zjutraj, velja za vse dni v letu. Ta uredba je povozila prejšnji občinski odlok o javnem redu in miru, ki je dovoljeval uporabo motečih drdrajočih kosilnic in motork le od ponedeljka do sobote med 8. in 19. uro. Torej so bili prazniki in nedelje izvzeti iz krhanja dobrososedskih odnosov.

Imel sem ta privilegij, da sem prej stanoval v bloku. Tako poznam stresen občutek, ko zgornji, spodnji, levi ali desni sosed po stanovanju vrta dan in noč, kot bi v afriškem rudniku iskal diamante in jih nikoli našel. Ali pa tisti prijetni občutek, ko smo kot najstniki, sami doma, nabijali muziko v jutranje ure, da smo predramili več nadstropij hkrati. In so, jasno, klicali miličnike.

Predlagam, da poenotimo neživljenjsko uredbo o hrupu in vsi kosimo izključno ob nedeljah in praznikih; in to zgolj po jutranji maši do nedeljskega kosila. Ogorčene klice občanov na občino in policijo bi eliminirali pa tudi živci bi manj trpeli, če bi v enem letu lahko kosili le okoli 65 dni (nedelje plus dela prosti praznični dnevi) - naj bo nova uredba stvar brezplačnega facebook dogovora, ne kakšnega brezveznega referenduma, vrednega tri milijone evrov.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku