Kolumna: Ko te zmeša zmešano vreme

Andrej Velkavrh, meteorolog, 17.11.2018
EPA

Če malo poglobljeno pomislimo, bi se nam lahko tam nekje v ozadju, zamegljenem od vremenskega udobja, porodila misel, ali pa morda bojazen, da mogoče tale pozna toplota le ni najboljša.

Najbrž se ne pritožujete preveč, ker imamo tako topel november, no, toplo jesen. Kaj pa ji manjka? Računi za ogrevanje so skoraj poletno nizki. Odpade nadležno oblačenje, samo jopico ali pa vetrovko si nadenemo in je dovolj. Letos se je listje res dolgo obdržalo na drevju. Že tako bomo strmeli v gole veje tja do konca aprila. Še predolgo! Pravzaprav nas vreme po tej plati
image
EPA Ni kaj, jesen je bila lepa.

A če malo poglobljeno pomislimo, bi se nam lahko tam nekje v ozadju, zamegljenem od vremenskega udobja, porodila misel, ali pa morda bojazen, da pa mogoče tale pozna toplota le ni najboljša. Ko sem šel predvčerajšnjim zgodaj zjutraj v službo, se je še v temi oglašal kos. A se je revežu malo zmešalo? Najbrž ne, ampak ga je zmešalo zmešano vreme. Sicer se na ptiče ne spoznam ravno najbolje, zato ne vem, ali lahko kosa vrže iz tira pretoplo vreme ali pa se le-to nekako vendarle uravnoteži s kratkim dnevom in dolgo nočjo. Tako ne morem reči, ali je podlegel prezgodnjemu izbruhu hormonov ali pa je samo užival, ker ga ni zeblo. Jaz sem užival, moram priznati, pa čeprav vem, da se zna to slabo končati. Če ne drugače, pri vodi. Sploh vzhodna polovica Slovenije ni prav nič namočena. Vode so razmeroma nizke in v zimo utegnemo vstopiti, ne bom rekel s pomanjkanjem vode, ampak brez vodnih zalog. Zime pri nas običajno ne prinašajo obilnejših padavin, čeprav imamo morda kdaj ta občutek ob sneženju, ki nam še kako otipljivo da vedeti, koliko je zapadlo. A če te centimetre preračunamo v litre, pogosto ni prav veliko. Še najslabša možna posledica bo spomladanska suša. Ampak če je vreme sedaj "zmešano", bo morda tudi pozimi ali pa spomladi in mokrote ne bo manjkalo.

image
”Če še toliko govorimo, nam to ne bo prineslo dežja, pa če kdo še tako pripisuje ženskam te sposobnosti!”

Sicer pa na to ne moremo vplivati in se lahko gremo le teoretične debate. Če še toliko govorimo, nam to ne bo prineslo dežja, pa če kdo še tako pripisuje ženskam te sposobnosti! Čeprav nam že razne ideologije ali pa življenjski guruji vtepajo v glavo, da smo izključno sami odgovorni za svoje življenje in da nosimo samo posledice svojih odločitev, kar je prevladujoča sodobna mantra, nam vsaj odgovornosti za vreme ne morejo naprtiti. Kakšno olajšanje, kajne?

Včasih je res dobro, da imamo tudi neprijazno vreme, tako, ki se ga lahko naveličamo. Pa zaradi tega ne bo nič narobe, razen naše nestrpnosti, na katero bomo pozabili nekaj dni zatem, ko bo vreme spet tako, da nam bo všeč.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku