Kolumna: Gradovi v oblakih

Andrej Velkavrh, meteorolog, 8.6.2019
Natalija Jurše

Piše jo Arsov meteorolog Andrej Velkavrh.

Ste kdaj zidali gradove v oblakih? Pravi letni čas za to je zdaj tu! Pravzaprav bi težko rekel, kdaj so oblaki zanimivejši, spomladi in poleti, ko kvišku pogosto kipijo kopasti, ali pa jeseni in pozimi, ko je več raztegnjenih, sploščenih oblik, ki pa znajo tudi biti zanimive, zlasti valovni oblaki. Baročni slikarji so imeli raje kopaste. Že ljudi so slikali z bogatimi oblinami, morda za današnji čas že skoraj predebele in celo neprivlačne, a polne življenjske sile in s kipečimi ženskimi prsmi ali drugimi deli, tudi moških teles. In za zraven so se kar ponujali nabrekli, okroglasti kumulusi, pa oblačne "karfiole" močneje razvitih kumulusov kongestusov.
image
”Pravzaprav bi težko rekel, kdaj so oblaki zanimivejši, spomladi in poleti, ko kvišku pogosto kipijo kopasti, ali pa jeseni in pozimi, ko je več raztegnjenih, sploščenih oblik.”

Ni najbolj verjetno, da bi takratni slikarji poznali ta meteorološka imena, a tak tip oblakov se je nedvomno bolje ujemal s podobno upodobljenimi človeškimi telesi. Ko tako kipijo kvišku in se hitro razvijajo ter spreminjajo oblike, lahko z malo domišljije ugledamo marsikaj, tudi kakšen grad. Seveda pa ti gradovi precej bolj kažejo na minljivost moči in naših življenj, kot bi si želeli nekdanji graščaki, ki so stremeli k nadaljevanju svojih plemiških rodbin - tisti gradovi so bili simbol trdnosti in trajanja, želje po tuzemski večnosti. No, fevdalizem se je sesul, gradovi marsikje še stojijo in jih celo obnavljamo in se jim čudimo. Oblačni gradovi pa nastajajo sproti in domišljija ima tam gori neomejene možnosti. Včasih pa taki stolpi pokažejo ves srd, kot so ga včasih fevdalni graščaki nad svojimi tlačani - takrat je bolje, da smo čim dlje od njih. Vreme je lahko zelo zanimivo, lepo, strašljivo pa tudi grozno. To dobro vemo. Pa ni nujno, da nas zradira ravno tornado ali nas potolče debela toča. Vreme deluje tudi počasi in na dolgi rok, celo v stoletjih ali tisočletjih. Kako hitro pa, mislite, je nastopila ledena doba? Zagotovo ne čez noč, niti z nastopom neke zime. Pa tudi končala se ni tako hitro. In vendar je bila usodna za marsikatero živo bitje na Zemlji. Vreme ima čas, čeprav imamo kdaj vtis, da se mu silno mudi uničevati.

Seveda pa zidanje gradov v oblakih nima nič skupnega niti z vremenom niti z gradbeništvom. Ne potrebujete ne gradbenega dovoljenja ne parcele, tudi meteorološkega znanja ne. Kako zanimivo, kajne? Iz dveh pojmov smo sestavili tretjega, ki nima s prejšnjima dvema nič skupnega. Kaj vse se da z besedami! Na koncu koncev je zidanje gradov v oblakih res samo vprašanje naše domišljije in želja. Pa si sploh kdaj vzamete čas za to?

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku