Decembra ne pozabimo na druge, a tudi ne nase

Petra Košič, 2.12.2019
Profimedia

Prihaja čas, ko se s pozornostjo posvečamo slavjem, pripravi na druženja, druženjem in obdarovanjem. Kljub temu, da smo med prazniki običajno obdani z ljubljenimi ljudmi, nas pogosto obilje hrane, dogodkov in daril s pozornostjo odtegne od tistih reči, ki nas resnično polnijo in delajo srečne.

Lepo je, če je miza polna. Če bomo ta praznični mesec med tistimi, ki si jo lahko bogato napolnijo z dobrotami, se ne pozabimo spomniti na druge, ki tega privilegija nimajo. Trgovine v tem času prirejajo različne dobrodelne akcije, ena od teh je trgovska veriga Spar, ki v sodelovanju z Anino zvezdico zbira hrano za lačne.

Ko svoj čas namenjamo vsem, ki izrazijo željo po druženju z nami, ali se udeležujemo dogodkov, na katerih menimo, da ne smemo manjkati, lahko sebi podarimo dovoljenje za to, da se odločimo svojo energijo širiti tam, kjer se počutimo dobro. V družbi, iz katere se vrnemo radostnejši in navihane volje, ne pa pobiti od občutka krivde in razočarani nad malomarnostjo odnosov.

Decembra, ko se narava pripravlja na zimsko umiritev, smo povabljeni, da se tudi sami potopimo v svoje globine občutkov. Da svojo pozornost iz "moram" in "naj bi" preusmerimo na vprašanje, kaj nas resnično radosti.

Polna miza dobrot ne napolni duše.

Preveč hrane prinaša prebavne težave, preveč alkohola sčasoma nepopravljivo načne zdravje.

Tudi če bomo letos s hvaležnostjo sedeli za bogato obloženimi mizami, se spomnimo na to, kje smo resnično lačni in si podarimo tisto, kar potrebujemo. Morda je to pogovor z nekom, ki ga pogrešamo. Ali čas zase v tišini in miru, morda dobra knjiga, ali miren sprehod v družbi najljubših življenjskih sopotnikov, tudi tistih na štirih tačkah.

Podarimo najprej sebi tisto, kar nam manjka, preobilje pa podelimo s tistimi, ki ga nimajo. Še ena Ana ta čas v ljudeh prebuja duh dobrodelnosti.

Ana Petrič se že četrto leto s projektom "Mala pozornost za veliko veselje" trudi zanetiti iskrico v očeh starejših. Cilj letošnje akcije je zbrati pet tisoč prazničnih voščil (pisem, risb, voščilnic) za pet tisoč starostnikov po slovenskih domovih in centrih za starejše. "Predvsem za tiste, ki nimajo svojcev, pogostih obiskov ali v njihov nabiralnik ne pristane nič lepega (samo položnice in reklame). Letos je lahko z vašo pomočjo, srčnostjo in kreativnostjo drugače," prek družbenih omrežij sporoča Ana in prosi ljudi, naj pošljejo kratko pismo ali voščilo s pozitivno mislijo do 12. 12. 2019 na naslov:

"MALA POZORNOST ZA VELIKO VESELJE" - Ana Petrič, DEOS Starejših Notranje Gorice, Gmajna 7, 1357 Notranje Gorice.

Pismu lahko pripnete tudi risbo ali fotografijo. Vsakega bo pogledala, vložila v novo kuverto in nanjo napisala ime vsakega od stanovalcev več domov po Sloveniji, zaradi varstva osebnih podatkov. Prav vsako pismo bo izročeno stanovalcu ali stanovalki v njegovi sobi, po potrebi prebrano na glas in prilepljeno na steno. "Lahko mi verjamete, da bo to nekaj izredno lepega in globokega, saj starejši v času napredka tehnologije dobivajo vse manj pisem in voščil, marsikdo pa nima nikogar, da bi od njega kaj prejel. Bodite vi ta nekdo," je še zapisala.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku