Koliko telovadbe za prožno ožilje?

NR, 19.10.2018
Profimedia

Vaditi bi bilo treba štirikrat, petkrat na teden.

Togost arterij, ki se povečuje s sedečim načinom življenja, je povezana z večjim tveganjem za pojav bolezni srca. Znano je, da telovadba pomaga. Toda, koliko telovadbe je dovolj, da bi dosegli pozitivni učinek?

image
Profimedia

"Skoraj vsakodnevna, intenzivna in vseživljenjska (več kot 25 let trajajoča) vzdržljivostna vadba preprečuje pojav togosti arterij s staranjem, vendar je tak način življenja za večino praktično nemogoče vzdrževati," so zapisali avtorji nove študije, ki so želeli ugotoviti, kolikšna je najmanjša količina telovadbe, ki še učinkuje proti togosti arterij.

V študijo je bilo vključenih nekaj več kot 100 odraslih oseb, starejši od 60 let, ki so se vse življenje v enaki meri ukvarjali s športom. Udeležence študije so razdelili v štiri kategorije: sedeči tip (ne telovadi več kot enkrat na teden), občasni tip (telovadi 2- do 3-krat na teden), predani tip (telovadi 4- do 5-krat na teden) in mojstrski tip (telovadi 6- do 7-krat na teden in redno sodeluje na športnih tekmovanjih). Ena enota telovadbe je morala trajati najmanj 30 minut. V vsaki kategoriji je bilo približno 25 posameznikov.

Vsak udeleženec je moral opraviti različne zdravniške preglede in obremenitvene teste. Pri tem je bilo ugotovljeno naslednje:
Telovadba enkrat na teden ni pozitivno vplivala na togost arterij.

Predani in mojstrski tipi udeležencev so imeli manj osrednje arterijske togosti kot drugi dve skupini.

Občasni tipi (2- do 3-krat tedensko) so imeli nižjo stopnjo togosti vratne arterije, manj obremenjen levi prekat in nižji krvi tlak, vendar nič manjšo togost velikih osrednjih arterij. To dokazuje, da je za zmanjšanje arterijske togosti pri starejših potrebna stalna zavezanost k vadbi, ki jo celo življenje izvajamo vsaj 4- do 5-krat na teden.

Nobena količina telovadbe ni pomembno vplivala na togost perifernih arterij.

Avtorji študije so zaključili, da njihove ugotovitve pripomorejo k določanju nižjih stopenj telesne aktivnosti, ki je še potrebna za izboljšanje zdravja. "Predstavljena odkritja so pomemben korak na tej poti, saj prikazujejo minimalno frekvenco vseživljenjske telovadbe, ki je potrebna za ohranjanje zdravja osrednjih arterij v starejših letih. Študija je bila objavljena v znanstveni reviji The Journal of Physiology (2018). 

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku