Koliko je upravičen križarski pohod proti elektronski cigareti?

Dr. Konstantinos Farsalinos, doktor medicine, 9.10.2019
Sašo Bizjak

Uporaba elektronske cigarete na globalni ravni narašča od leta 2009. V ZDA zdravstvene ustanove opisujejo "vejpersko bolezen" kot resno pljučno vnetno bolezen. Na drugi strani elektronske cigarete rešujejo kadilce, ki ne zmorejo ali ne želijo prenehati kaditi z drugimi razpoložljivimi metodami.

Kdo bi upal staviti, da bo izdelek, ki ga več kot 20 milijonov ljudi brez težav uporablja več kot desetletje, nenadoma povzročil izbruh akutne (nenadne, razvijajoče se v obdobju nekaj dni ali tednov) odpovedi respiratornega sistema in nekaj smrtnih primerov izključno na enem geografskem območju?

V zadnjem mesecu je to glavna zgodba o elektronski cigareti v Združenih državah Amerike. Zdravstvene ustanove opisujejo "vejpersko bolezen" kot resno pljučno vnetno bolezen. Ta se razvije hitro in je v resnici zastrupitev pljuč. V zadnjih nekaj tednih je bilo prijavljenih več kot 800 primerov, vključno s 13 smrtnimi.

Uporaba elektronske cigarete na globalni ravni narašča od leta 2009. Leta 2016 je elektronsko cigareto uporabljalo skoraj enajst milijonov odraslih Američanov, kar predstavlja 4,5 odstotka odrasle populacije v ZDA. Na svetu je najverjetneje več kot 20 milijonov uporabnikov elektronske cigarete, ki uporabljajo konvencionalno, nikotinsko tekočino z okusom.

Ampak o izbruhu resnih pljučnih obolenj niso poročali od nikoder razen iz ZDA. Zakaj? Odgovor je preprost; konvencionalne elektronske naprave in tekočine niso povezane z boleznijo. To pojasnita že preprosta epidemiologija in zdrava pamet - nemogoče je, da bi izdelki, ki so jih ljudje uporabljali vrsto let brez kakršnih koli izbruhov zastrupitev, povzročili resno bolezen samo v tem trenutku in samo na enem območju.

Primeri niso povezani z dolgoročno uporabo elektronske cigarete ali izdelki, namenjenimi uporabi z elektronsko cigareto, ki so bili uporabnikom na voljo vrsto let. Nasprotno, ti primeri so lahko povezani le z nedavnim prihodom novih izdelkov ali nedavnimi predelavami sestavin v izdelkih.

Tekočine za uparjanje, ki vsebujejo THC

O predelavah nikotinskih izdelkov ni bilo nikakršnih poročil in so tudi malo verjetne. Surovine za nikotinsko polnilo so poceni, dostopne in so dobra topila. Vendar tukaj je zgodba o THC.

V veliki večini primerov obolenj so poročali o uporabi polnil, ki vsebujejo THC, v nekaterih primerih tudi sočasno z nikotinskimi polnili. Nekateri bolniki so govorili o prehodu z dovoljenih nikotinskih polnil na nedovoljene izdelke s črnega trga le malo pred pojavom prvih simptomov in nadaljnjim razvojem bolezni. Uporaba polnil s THC ne bi smela biti imenovana vejpanje, izdelki pa ne bi smeli biti poimenovani elektronske cigarete, saj se zelo razlikujejo od konvencionalne elektronske cigarete, ki je v uporabi preteklo desetletje.

THC se je z inhalacijo uporabljal že desetletja, najpogosteje v obliki kajenja in uparjanja suhih zelišč, zato je zelo malo verjetno, da je THC sam po sebi vzrok obolenja. Toda olja s THC, ki se uporabljajo v kartuši za inhalacijo, so sorazmerno nov pojav, hkrati pa ob THC vsebujejo tudi druge sestavine. Sredstva za zgoščevanje so raztopine, ki jih uporabljajo za zviševanje viskoznosti koncentrata THC, kar olajša uporabo v kartušah.

Pri večini polnil s THC, o katerih so poročali bolniki, so našli acetat vitamina E, ki se uporablja kot sredstvo za zgoščevanje. Tako vitamin E kot THC nista topna v vodi, izredno dobro pa se mešata z lipidi, kot so rastlinska ali mineralna olja. Vzrok bolezni bi bila lahko uporaba rastlinskih olj kot topilo oziroma gostilo v polnilih s THC. Čeprav je to še vedno stvar preiskave, je jasno, da so z izbruhom bolezni povezana olja, ki vsebujejo THC.

Križarska vojna proti e-cigaretam

Največja katastrofa za javno zdravje morda niti niso bolezni in smrti v zadnjih nekaj tednih. Več kot 1200 Američanov vsak dan prezgodaj umre zaradi bolezni, povezanih s kajenjem. E-cigarete so že milijonom pomagale opustiti kajenje. Razumni in upravičeni pomisleki regulativnih organov, politikov in znanstvenikov glede nedavnega izbruha so povzročili neusmiljeno, histerično križarsko vojno proti e-cigaretam.

Priporočilo, kot na primer tisto ameriške zveze za pljuča, da "nihče ne bi smel uporabljati e-cigaret", je bilo naslovljeno na milijone vejperjev, vključno s številnimi, ki so prej kadili cigarete. Prenagljene regulativne reakcije, ki predvidevajo prepoved okusov, niso povezane z vzrokom izbruha. Mladostniki in mlajši odrasli, ki so sedaj hospitalizirani (ali so bili) zaradi smrtno nevarnega stanja, zagotovo niso izbrali olja s THC zaradi okusov.

Sedanja priporočila in regulativni ukrepi ne bodo nikogar odvrnili od uporabe prepovedanih olj s THC, bodo pa onemogočili uporabo okusov v tekočinah za e-cigarete. Mnogi vejperji poročajo, da so jim prav ti okusi pomagali prenehati kaditi in jim pomagajo, da se ne vrnejo nazaj h kajenju. To ozračje ustrahovanja pred e-cigaretami, ki še zdaleč ni upravičeno, bo verjetno povzročilo, da se bo veliko vejperjev vrnilo med kadilce. Regulativne reakcije pošiljajo vsem napačno sporočilo.

Histerija in zdrav razum

Predstavljajte si, da imate primere smrti zaradi vbrizgavanja prepovedanih drog ali kontaminiranih zdravil in zanje krivite brizgalke. Enake brizgalke, ki jih uporabljajo ljudje s sladkorno boleznijo za injiciranje inzulina. Inzulin ni varen za vsakogar, vendar rešuje življenja diabetikom.

E-cigarete niso varne za vse, vendar rešujejo kadilce, ki ne zmorejo ali ne želijo prenehati kaditi z drugimi razpoložljivimi metodami. Pomembno je poudariti, da e-cigarete niso vpletene v nedavne izbruhe pljučnih zastrupitev. Ta histerija bo povzročila veliko več smrti skozi leta, saj bomo zamudili zgodovinsko priložnost, da bi za vedno odpravili kajenje.

Kar zadeva izbruh pljučnih bolezni, je sporočilo, ki bi ga morali poslati vsem, jasno.

Ne uporabljajte ilegalnih olj s THC ali kakršnih koli olj s THC za vdihovanje, dokler ne vemo, katere sestavine povzročajo bolezen. Izogibajte se uporabi na novo razvitih nikotinskih tekočin za e-cigarete, ki prej niso bile na voljo na trgu (kot previdnostni ukrep za zelo malo verjeten scenarij). Pod nobenim pogojem ne pričnite spet kaditi z lažnim prepričanjem, da je uparjanje običajnih tekočin za e-cigarete bolj škodljivo od kajenja.

Samo eno upanje je: da bo prevladal zdrav razum.

----------------

Dr. Konstantinos Farsalinos, avtor prevedenega članka, je doktor medicine, kardiolog, fizik in raziskovalec, soavtor dveh knjig o e-cigaretah, ki je v mednarodni znanstveni literaturi objavil več kot 70 raziskav o e-cigaretah in omejevanju škodljivih vplivov tobačnih izdelkov. Zaposlen je v kardiološkem operacijskem centru Onassis v Atenah.

----------

Vir: Crusade Against Vaping E-Cigarettes is Catastrophic for Public Health (The Globe Post)

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku