Koliko gob je v gobovi juhi iz vrečke?

P. K., 4.6.2019
Profimedia

V raziskavi 12 dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov so bili najdražji izdelki tudi najbolje ocenjeni, sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Delež gob glede na navedbe na embalaži pa je presenetljivo majhen.

Gobova juha je med Slovenci priljubljena jed. Eni jo pripravijo sami iz osnovnih sestavin, drugi preprosto posežejo po juhi iz vrečke, ki res ne zahteva posebnih kuharskih veščin, a ima s pravo (domačo) gobovo juho bolj malo skupnega. Na MIPORju so v primerjalno ocenjevanje vključili dvanajst dehidriranih gobovih juh iz vrečke z dodatkom jurčkov, med katerimi bi za porcijo (krožnik juhe) odšteli med 0,09 in 1,40 evra.

Če bi primerjali vrednosti na 100 gramov suhega izdelka, bi seveda vsem zasvetila rdeča luč, vendar praška za juho ne jemo samega na žlico

Le trije izdelki so dobili skupno oceno dobro, predvsem ker so brez aditivov, z dokaj visoko vsebnostjo gob. Pet izdelkov je dobilo oceno povprečno, trije pomanjkljivo in en nezadovoljivo, saj vsebuje največ aditivov, med njimi fosfate ter veliko soli, dodan sladkor in palmino maščobo. Tokrat so bili najdražji izdelki tudi najbolje ocenjeni. A s prepričljivo količino gob se ne more pohvaliti noben izmed izdelkov, saj se je delež gob (glede na navedbe na embalaži) gibal med 2 in 11 %.

Primerjalno ocenjevanje gobovih juh iz vrečke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si.

Kaj najdemo v vrečki gobove juhe?

  • Prašek za pripravo gobove juhe je sestavljen iz pšenične moke in škroba, maščobe, dehidriranega mleka, soli, začimb in dehidriranih gob.
  • Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava.
  • Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi pa so redko na seznamu sestavin.

S porcijo juhe zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli, nekateri izdelki vsebujejo celo sladkor

Pri prehranskem profilu so posebno pozornost namenili vsebnosti soli. "Ocenili smo jo glede na prehranski semaforček, in sicer je vsem izdelkom pripravljenim po navodilih proizvajalca za sol zasvetila oranžna luč. Če pa bi primerjali vrednosti na 100 gramov suhega izdelka, bi seveda vsem zasvetila rdeča luč, vendar praška za juho ne jemo samega na žlico, temveč ga vedno pripravimo z vodo ali mlekom, zato smo ocenili vrednosti, ki veljajo za pripravljen izdelek," opozarja Anja Zupan z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Zato so juhe, ki vsebujejo sol na meji z rdečo lučjo po semaforčku, ocenili pomanjkljivo.

Pri oceni prehranskega profila so pozornosti namenili tudi sladkorju. "Ta se nam zdi v tem primeru popolnoma nepotreben dodatek (ne vsebujejo ga vsi izdelki). Nekateri proizvajalci ga dodajajo za izboljšanje okusa in arome v obliki saharoze ali sirupa. Če sta izdelku dodana še mleko oziroma laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Tako lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja. Tega zagotovo potrošniki ne pričakujejo," še pravi Zupananova.

Aditivi: nepotrebni, kar dokazujejo izdelki brez njih

Dva izmed pregledanih izdelkov sta popolnoma brez aditivov in arom in potrjujeta dejstvo, da je tak izdelek možno narediti brez aditivov. Drugi vsebujejo vsaj arome, dve juhi tudi barvila, nekatere pa še nadomestek kuhinjske soli kalijev klorid, dodatek citronske kisline, gostila in stabilizatorje. Mononatrijev glutamat je bil ob pregledu leta 2016 prisoten še v polovici testiranih izdelkov, v tokratnem pregledu le v enem.

Kje so gobe?

Pri pregledu sestavin so največ pozornosti namenili vsebnosti gob, ocenili so tudi dodatek palmine maščobe in dodatkov za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino. Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato pri ZPS potrošnikom svetujejo, da če posegajo po tovrstnih izdelkih, preberejo kaj pravzaprav vsebujejo. Številnim juham so za boljši okus in aromo, poleg že omenjenih aditivov, dodane še različne začimbe, kot so majaron, česen, poper, muškatni orešček idr. Nekaterim so dodani tudi izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine in sojine beljakovine. Kvas in beljakovine vsebujejo glutaminsko kislino (aminokislina), ki je sestavni del aditiva mononatrijev glutamat in podobno pripomore h okusu "umami" oziroma "petemu okusu" živila, kar ne bi bilo potrebno, če bi izdelki vsebovali več gob, menijo na MIPORju.

Nasvet ZPS:
Izberite izdelke s čim krajšim seznamom sestavin.
Pozorni bodite na vsebnost soli in prisotnost aditivov, na voljo so tudi juhe brez aditivov.
Če imate čas, si gobovo juho raje pripravite sami.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku