Kolesarjenje upočasni procese staranja in razgiba možgane

Urška Kereži, 5.3.2020
Profimedia

Gibalne in zaznavne sposobnosti z leti res slabijo, a za vrtenje pedalov kljub vsemu nikoli ni prepozno.

Vsi na kolo za zdravo telo ni le izpeta krilatica, saj kolesarjenje dokazano krepi telesno in duševno zdravje, povečuje vitalnost, moč, vzdržljivost, gibljivost ter tako zavira propadanje telesa na številnih ravneh. Še posebej primerno je za ljudi, ki imajo težave z nogami ali koleni, za tiste s čezmerno težo, pozitivno pa vpliva tudi na kardiovaskularno zdravje, nas hkrati sprošča ter je za povrh primerno za vse starosti in različno fizično pripravljenost. Zato ne preseneča, da ga kot zelo primerno rekreacijo, poleg plavanja, priporoča tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Srce bije pospešeno, dihanje se poglobi, pospeši se potenje in Nizozemska je dober dokaz, da kolesarjenje v starosti omogoča daljšo samostojnost in vitalnost.

Psihologija delovanja mišic

Vsaka telesna dejavnost vpliva na dvig sposobnosti, medtem ko neaktivnost dokazano pospešuje kronične bolezni in povečuje splošno umrljivost tudi za 30 odstotkov. Kolesarjenje, ki v prvi vrsti krepi vzdržljivost, se zdi celo odlična izbira, navsezadnje kleše lepo postavo, predvsem videz zadnjice in nog, ki so med vrtenjem pedalov najbolj dejavne, ter topi zaloge maščevja na vseh delih telesa. Zlasti vpliva na maščobo v trebušni votlini oziroma visceralno maščevje, ki ga povezujejo z boleznimi sodobnega sveta.

Neaktivnost pospešuje kronične bolezni in povečuje umrljivost tudi za 30 odstotkov
image
Profimedia

Vse našteto drži, dokler pomeni zmerno obliko rekreiranja in z njim ne pretiravamo. Še posebno v zrelih letih je treba biti previden, saj zaznavno- gibalne sposobnosti nekoliko upadajo in pogosto se poslabšajo koordinacija, sluh, odzivnost. Poenostavljeno povedano: ni dovolj, da obvladamo kolo, pozorni moramo biti tudi na druge, z utrujenostjo pa pozornost hitro upade.

Tudi počasi se daleč pride

Če že dalj časa niste sedeli na kolesu, telo obvezno obremenite postopoma, dokler ne pridobite občutka, koliko zmorete, in šele nato vsak teden razdaljo počasi podaljšujte. Petdeset minut kolesarjenja se vam bo morda res zdelo zanemarljivo v primerjavi s skrajnim ekstremizmom, ki ga terjajo največje kolesarske dirke na svetu, kot so Tour de France, Giro d'Italia in Vuelta, a tudi počasi se daleč pride. In dejstvo je, da z vsako aktivnostjo mišicam povzročamo mikro poškodbe, te pa se celijo le med počitkom. Kar v resnici pomeni krepitev mišic, saj jim možgani sporočajo, da se je treba pred naslednjo vožnjo zavarovati, in se okrepijo, prav zaradi tega psihološkega delovanja mišic pa sta potrebni sistematičnost in zmernost. Zlasti če želite doseči vzdržljivost in učinkovitost.

Pri vrtoglavici ali akutnih boleznih, denimo gripi, zdravniki kolesarjenje vendarle odsvetujejo. Če gre prehlad do grla in zraven ni vročine, je zmerna aktivnost še primerna, kadar se virus naseli nižje v pljučih, kolesarjenje odsvetujejo, medtem ko kronične bolezni in rak niso vedno ovira, če želimo biti aktivni; ob agresivnih zdravilih namreč krepimo organizem in mišično maso ter tako optimiziramo možnosti zdravljenja.

Ustavi staranje in razgiba možgane

Številne študije kažejo, da lahko s kolesarjenjem bistveno upočasnimo procese staranja. Naravno je namreč, da po 35. letu začnemo izgubljati mišično maso, oslabi pa tudi delovanje srca in pljuč, kar zmanjšuje naše sposobnosti za vadbo kot tudi hitrejše regeneracije po vadbi. Vendar so podatki pri rednem kolesarjenju nekoliko drugačni. Študije kažejo, da pri ljudeh, ki redno kolesarijo, počasneje upadajo mišična masa in tudi vse druge sposobnosti. Poleg tega ima kolesarjenje v starosti tudi druge prednosti, denimo ohranjanje stabilne ravni testosterona pri moških, ohranjanje moči, stalne ravni telesnih maščob in izboljšanje ravni holesterola. In tudi če ne sodite med vrhunske kolesarje, boste izboljšali možganske funkcije, saj kolesarjenje pozitivno vpliva na pomnjenje, sklepanje, načrtovanje, ki z leti bistveno oslabijo.

A čeprav se nekatere miselne operacije s starostjo ne poslabšajo, je povsem običajno, da se zmanjša hitrost obdelave informacij, kar je posledica počasnejših povezav med nevroni v možganih, kadar celice dobijo dovolj kisika in hranilnih snovi, pa njihova aktivnost ostane živahna.

Da boste varni
- Za lažje pedaliranje je pomembno, da vam položaj na kolesu ne povzroča nelagodja, v nasprotnem primeru lahko pride do težav s hrustancem in vnetij, ki povzročajo bolečine, zato poskrbite za kolena.
- Izberite pot, ki ni preveč naporna, in postopoma povečujte razdaljo in hitrost. Če dvomite o zdravju, se posvetujte z zdravnikom ter resno upoštevajte svoje sposobnosti in omejitve.
- Uravnotežena prehrana bo izboljšala tudi vaše kolesarske sposobnosti. Pred kolesarjenjem posebej priporočamo ogljikove hidrate in nikakor ne pozabite na tekočino.
- Spanec mora biti kakovosten, če želite dobro izkoristiti treninge, če ste utrujeni še od zadnjega vrtenja pedalov, pa si privoščite nekaj dni počitka brez aktivnosti.
- Na cesti bodite previdni in upoštevajte vsa cestnoprometna pravila. Zavedajte se, da se vam s starostjo slabša vid, zato sprejmite dodatne varnostne ukrepe - izbirajte kolesarske poti, izogibajte se vožnji ponoči in nosite svetla oblačila.
- Kolo mora biti tehnično brezhibno! Najbolje, da ga pred začetkom sezone odpeljete na servis, kjer bodo zanj poskrbeli strokovnjaki.
- V družbi prijateljev je vedno prijetnejše in kolesarjenje je odlična priložnost za socializacijo, zato zmanjšuje verjetnost za tesnobo in depresijo.
- Če ocenite, da potrebujete pomoč, pa razmislite o nakupu električnega kolesa, ki vas s poganjanjem pedalov pripelje do vzpetin, kjer po potrebi vklopite električni pogon.

Za vsakogar se najde

Če so bili nekoč na voljo le mali in veliki poniji, klasični holandci in cestna dirkalna kolesa, je danes izbira ogromna: od različnih mestnih, treking in gorskih koles do električnih in celo triciklov z diferencialom za starejše in tiste, ki imajo težave s stabilnostjo.

Različna ponudba je seveda namenjena različnim potrebam in slogom vožnje, zato je treba pred nakupom vedeti vsaj, po kakšnem terenu boste vozili.

image
Profimedia Izbira je pestra.

Najbolj vsestranska za starejše so tako imenovana treking kolesa, ki omogočajo, da se lahko zapeljemo tudi po makadamu ali slabši asfaltni cesti, vse bolj modna pa postajajo električna, ki tudi tistim z manj kondicije omogočajo, da naredijo več kilometrov. A tudi z njimi je treba biti previden. Res je, da lahko prekolesarimo večje razdalje z manj napora, kar je pozitivno, po drugi strani pa so lahko zelo nevarna, o čemer pričajo številne raziskave. S porastom njihovega števila narašča namreč tudi število nesreč pri višjih hitrostih, ker te zahtevajo boljše obvladovanje kolesa. Ker so električna težja in manj gibčna, pa je njihovo obvladovanje toliko težje.

Že dvainštiridesetič zapored rekreativne kolesarje vabimo, da se nam pridružijo na popotovanju okoli Pohorja.
V soboto, 20. 6., se bomo podali na turistično kolesarjenje na 147, 72, 50 in 30 kilometrov dolgih progah na najstarejšem rekreativnem maratonu v Sloveniji.
Letošnje leto smo prirpavili tudi novost – Večerove breaplačne priprave na kolesarski maraton. Postavite si izziv letošnje kolesarske sezone in obkrožite Pohorje skupaj z nami!
Več informacij najdete na www.okolipohorja.si. Ne zamudite predprijav z ugodno ceno startnin!
Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku