Kolesarjenje naj bo predvsem zabavno

Barbara Gavez Volčjak, 4.6.2019
Osebni arhiv

Robert Mihelčič je ekstremni popotnik, ki je leta 2010 pohodništvo zamenjal za kolesarjenje. Vsako leto se odpravi na nekaj daljših tur po evropskih državah, vsaj na eno tudi s sinom Aleksom.

Aleks, ki je danes star 15 let, je šel prvič z očetom na daljšo pot junija 2011, pri sedmih letih. Prevozila sta 83 kilometrov ob reki Dravi v Avstriji, med Špatrjanom in Borovljami. Robert pravi, da ni vnaprej načrtoval, pri kateri starosti bo sin lahko šel z njim. "Po prvem razredu osnovne šole se mi je zdelo enostavno koristno in zanimivo, da skupaj prekolesariva dvodnevno turo. Tako je postalo že kar običajno, da vsako leto po koncu pouka odpotujeva s kolesi," razlaga Robert Mihelčič. Ko je bil sin majhen, ga je prevažal na kolesu v otroškem sedežu, nikoli pa v prikolici. Na eno- ali dveurnih vožnjah sta raziskovala okolico doma. Pozneje, ko je Aleks pri šestih letih že dovolj samostojno kolesaril, sta se podala na nekaj poldnevnih tur, denimo od Hrastnika do Radeč in nazaj, od Domžal do Kamnika pa po okolici Rovinja in Poreča.

image
Osebni arhiv
Nasveti Roberta Mihelčiča
"Starši, ne pretiravajte z izbiro prestrmih ali predolgih poti. Glede na otrokove in/ali tudi vaše zmožnosti določite ustrezno razdaljo in ne pozabite pri povratnih vožnjah upoštevati, da se morate do izhodišča še vrniti. Otroku med potjo dovolite, da lahko tudi skrene s prave ceste in vozi po off road stezi (razen kjer je vožnja s kolesom prepovedana ali prenevarna). Vmes se ustavljajte na igriščih in otrokom privlačnih točkah. V restavraciji jim občasno naročite pomfri, če si ga želijo, pa čeprav vsi trobijo, da škodi."

Prvo skupno popotovanje je bolj ali manj določil sam, pojasnjuje Robert Mihelčič, saj v teh letih še starši odločajo o prostem času otrok. Sinu je bilo na prvih turah najbolj všeč igranje v potoku ali na otroških igriščih, utrujala pa ga je dolgočasnost ravnih cest. "Kadar sva kasneje skupaj potovala, sem ga spraševal in opazoval, ali ga takšen način potovanja zanima. In ob koncu poti preveril, ali bi naslednjič zopet šel z mano," razlaga sogovornik. "Poti sem vedno načrtoval tako, da ni bilo zgolj celodnevno vrtenje pedal, ampak sva se velikokrat ustavljala na igriščih ali ob rekah. Naredila sva kak enodnevni premor in obiskala zabaviščni park ali se povzpela na razgledni stolp. Izbiral sem prenočišča ali kampe ob morju, jezeru ali z bazenom. Vmes sem ga učil tehnike fotografiranja: kako posneti pokrajino, sončni zahod, nočni prizor, zanimive objekte, smešne situacije."

Iz prve roke:
1. Otroci imajo radi gibanje in akcijo.
2. Otroci se raje vozijo s kolesom, kot pešačijo ali hribolazijo.
3. Otrokom svež zrak in lepi razgledi ne pomenijo dosti.
image
Osebni arhiv

Kaj vzeti s seboj?

Tudi če naj bi pot trajala samo nekaj ur ali največ en dan, je koristno vzeti s sabo vsaj osnovne pripomočke za popravilo kolesa ali oskrbo kolesarja, če se zgodi kaj nepredvidenega. Robert Mihelčič svetuje naslednje: kremo za sončenje, majhno prvo pomoč, mini set orodja, rezervno zračnico, delujočo tlačilko in ključavnico. "Če ob načrtovani poti ni gostišč ali trgovin, je seveda treba vzeti s seboj tudi dovolj tekočine in kakšne prigrizke ali sendviče. Ker te lahko ujame dež ali se vreme ohladi, pa so potrebna še rezervna oblačila," opominja sogovornik. In kam vse to shraniti? Sam ima za daljše ture kolo opremljeno s potovalnimi torbami na prtljažniku, prej se je na krajše vožnje odpravljal z nahrbtnikom. "Mislim, da ni nič narobe, če ima tudi otrok (lahek) kolesarski nahrbtnik, če ta le ne moti ali ogroža vožnje," meni Mihelčič. "Enako je s torbicami ali košaro. Čeprav ne videvam otrok, ki bi imeli na kolesih pritrjene kolesarske torbice." In dodaja: "Ko je sin prvič potoval s potovalnimi torbami na svojem kolesu, mislim, da se je počutil pomembnejšega, kot da je to neka nadgradnja potovanja, in je bil kar ponosen, da je šele tako postal zares 'pravi' kolesar popotnik." V devetih letih se sin torej še ni naveličal tovrstnih pustolovščin z očetom. Zadnja leta skupaj načrtujeta ture, jih po vrnitvi objavita na svoji spletni strani, Aleks zapise tudi prevede v angleščino, potovanje po Furlaniji - Julijski krajini pa je celo predstavil sošolcem.

Kolo mora biti varno
Robert Mihelčič pravi, da je Aleks kolo že v mlajših letih čistil sam, vendar bolj na "ukaz", pri vzdrževanju pa je sledil očetovim navodilom. Pred daljšimi turami pregledata, ali je na kolesu kaj poškodovano ali počeno, ali delujejo zavore in prestave. Kolesi očistita, namažeta vitalne dele, zamenjata plašče, še preden se popolnoma izrabijo. Za zahtevnejša popravila, na primer nastavitev prestav, peljeta kolo na servis.
Rekreativni kolesarji se bodo v soboto, 22. junija, dopoldne že enainštiridesetič podali na turistično kolesarjenje na 147, 72, 50 in 30 kilometrov dolgih progah okoli Pohorja. Vsak udeleženec maratona bo ob prevzemu startne številke prejel kolesarski dres, vrečko z darili sponzorjev, spominsko medaljo in topel obrok s pijačo. Poskrbljeno bo tudi za pester spremljevalni in animacijski program za vse generacije.
Več informacij najdete na www.okolipohorja.si. Ne zamudite predprijav z ugodno ceno startnin!
Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku