Kolajna, kaj pa drugega

Zmago Gomzi, 10.9.2019
Andrej Petelinsek

V Stožicah se bo pojutrišnjem začelo evropsko prvenstvo odbojkarjev, na katerem imajo Slovenci visoke cilje.

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je priprave na letošnjo sezono začela sredi maja, kajti čakali so jo kar trije izzivi - turnir FIVB Challenge, kvalifikacijski turnir za uvrstitev na olimpijske igre in evropsko prvenstvo. Na julijskem turnirju Challenge v Ljubljani so bili naši fantje uspešni, saj so si priigrali napredovanje v elitno ligo narodov, v avgustovskih kvalifikacijah za uvrstitev na olimpijske igre v Gdansku jim podvig ni uspel in v začetku prihodnjega leta bodo imeli v Nemčiji še eno možnost, da si priigrajo nastop v Tokiu, pojutrišnjem pa jih čaka uvodna tekma evropskega prvenstva v ljubljanskih Stožicah.

Zreli za najvišje dosežke

Slovenski odbojkarji so doslej igrali na sedmih evropskih prvenstvih, prvič leta 2001 v češki Ostravi, sedmič leta 2017 v poljskem Krakovu. Njihova najvišja uvrstitev je odlično drugo mesto na prvenstvu leta 2015 v Bolgariji, kjer jih je v finalu premagala Francija. Dve leti pozneje so naši fantje na prvenstvu v Krakovu v četrtfinalu naleteli na previsoko oviro, reprezentanco Rusije, ki je zmagala 3:0 in tudi osvojila naslov prvaka pred Nemčijo in Srbijo. Naši fantje imajo tudi pred tokratnim evropskim prvenstvom visoke cilje. Ne le zato, ker bodo tekme igrali v Stožicah, pred svojimi navijači, tudi zato, ker je reprezentanca zrela za najvišje dosežke.

2.
mesto so Slovenci osvojili leta 2015.
8.
bodo Slovenci igrali na evropskem prvenstvu.
14
naslovov so osvojili Rusi.

Na prvenstvu bo igralo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v štiri skupine po osem. Gostitelji skupin so Francija, Nizozemska, Belgija in, kot že omenjeno, Slovenija. V Stožicah bo igrala skupina C, Slovenija pa se bo pomerila z Belorusijo, Finsko, Turčijo, Severno Makedonijo in Rusijo. Izločilni boji, vključno s polfinalom, bodo prav tako v Stožicah in to je za naše fante še poseben motiv. To je na včerajšnjem druženju s predstavniki sedme sile v Stožicah poudaril tudi predsednik OZ Slovenije Metod Ropret, ki se je dotaknil tudi priprav na prvenstvo stare celine. "Organizacija evropskega prvenstva je za našo zvezo velik zalogaj, je tudi odgovornost. Pripravljamo se s polno paro, vse je tako, kot smo načrtovali. Zanimanje privržencev odbojke je veliko, vstopnice gredo dobro v prodajo. Pričakujem, da bodo naši odbojkarji imeli bučno podporo s tribun. Z igrami in rezultati, ki jih dosegajo, si jo tudi zaslužijo."

Borili se bodo kot levi

Naši odbojkarji so bili pred včerajšnjim treningom na voljo novinarjem, najbolj pogosta vprašanja pa so bila - kaj pričakujete od evropskega prvenstva? "Kolajno, kaj pa drugega," je kot iz topa odgovoril Alen Pajenk. "Igramo doma, pred našimi navijači, borili se bomo kot levi in naš cilj je, da v končnici prvenstva, ko bo boj za kolajne, igramo v Parizu. Priprave so bile dolgotrajne, tekem je bilo veliko, nekatere smo odigrali zelo dobro, nekatere s preveč napakami. Že v uvodni tekmi proti Belorusom moramo zaigrati na vso moč, nikogar ne smemo podcenjevati. Čakajo nas zahtevne tekme. Če ne bomo osvojili kolajne, bom razočaran." Tonček Štern, ki mu je selektor v letošnjem letu namenil veliko priložnosti za igro, meni, da bodo tekme zelo zahtevne. "Na vsaki se bo treba potruditi, lahkih tekmecev ni. Ne zanima nas četrto mesto v skupini, ki kot zadnje pelje v osmino finala, ampak prvo ali vsaj drugo. Naši cilji so visoki, reprezentanc, ki se bodo potegovale za kolajno, je šest do osem, med njimi je tudi naša. Želimo si jo." Bolj previden v izjavah je bil Klemen Čebulj, ki je pred dnevi imel nekaj težav s prepono, a je sedaj že nared za zahtevne tekme. "Na prvenstvu ne bomo sodelovali, ampak igrali po najboljših močeh. Prepričan sem, da bo vsak naš odbojkar zaigral tako, kot zna, in če bomo dobro igrali, se lahko tudi nadejamo dobre uvrstitve. Kot gostitelji turnirja bomo pod pritiskom, a ga moramo odmisliti in zaigrati sproščeno. Cilj je seveda kolajna, toda nihče ne ve, kako se bo prvenstvo razpletlo, zgodi se lahko marsikaj." Jan Kozamernik je eden tistih, ki nestrpno pričakujejo začetek prvenstva. "Pričakovanja so velika, želimo si v Pariz na končnico prvenstva, a ne, da bi igrali tekmo za tretje mesto, ampak za prvo. Drugi na evropskem prvenstvu smo že bili, zakaj ne bi bili še prvi. Športniki si moramo postavljati visoke cilje. Motivirani smo, zdravi tudi in verjamem, da bomo prikazali odlične predstave, kam nas bodo popeljale, pa bomo videli."

 

Tekme Slovenije v Stožicah
Razpored tekem slovenske reprezentance v predtekmovalni skupini C v Stožicah:
- četrtek, 12. 9., ob 20.30: Slovenija - Belorusija;
- sobota, 14. 9., ob 20.30: Slovenija - Finska;
- nedelja, 15. 9., ob 20.30: Slovenija - Turčija;
- torek, 17. 9., ob 17.30: Slovenija - Severna Makedonija;
- sreda, 18. 9., ob 17.30: Slovenija - Rusija.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku