(FOTO) Ko pride Tim Gajser v Radizel, se še minus v blagajni splača

Zoran Mijatovič, 29.6.2020
Tadej Regent

AMD Orehova vas uspešno zaključila dirkaški vikend s svetovnim prvakom v glavni vlogi

Predirljivo hrumenje motorjev, ki para ušesa, prah v očeh in vonj čevapčičev v nosnicah. Čutila pozdravljajo: dobrodošli v dirkaški Radizel. Resda zelo okrnjen. Kjer se je nekoč trlo navijačev po pobočju dirkališča, kjer je lani vse vrvelo v rumenih barvah, nas tokrat zavoljo omejevanja občinstva pričaka klavrn ambient: mize za novinarje, nekaj deset navdušencev ob progi in Gajserjev dirkaški tabor s stojnico za prodajo artiklov. Zraven pa Bogomir Gajser, ves izčrpan, vse prej kot gostobeseden, kot smo ga vajeni. Trideset stopinj v dirkaškem kombinezonu ga je izželo, ko je v kategoriji veteranov nad 50 let osvojil zmago in se na koncu komaj privlekel do kombija. "Dva tedna že nisem sedel na motorju. Pozna se," najde izgovor, vreden profesionalcev.

V bran ga vzame žena Vesna. Razloži, da je imel minule dni veliko dela, saj je širjenje družinskega dirkaškega imperija v naslednji fazi: doma zaključujejo gradnjo nove hale, malodane hangarja, ki bo gostil vse motorje, mehanizacijo in rezervne dele, obenem bo na Viru ta teden spet odprta gostilna Gajserjevih. Da je s helikopterjem dan prej celo pristal na hali, namesto Gajserja svojega daljnega sorodnika pohvali Geiser. Bojan Geiser. Nismo se zmotili pri priimkih, pa čeprav gre za isto rodbino: "Nekoč smo bili vsi Geiserji. To je original. A potem po vojni so se papirji po upravnih enotah pogubili. In ker se izgovarja Gajser, so naše dedke tako tudi popisali. Iz naše rodbine se tako le še dva ali trije pišemo Geiser, kot je bilo prvotno," razloži Bojan, predsednik AMD Orehova vas, ki je organiziralo tretjo dirko državnega prvenstva v motokrosu.

"Nekoč smo bili vsi Geiserji. To je original"

In to z debelim minusom. "Vikend dirk nas stane okrog 15.000 evrov. Zveza nam pokrije tisočaka, ki je strošek reševalne službe, nekaj še dobimo iz štartnin. Na koncu bo okrog 5000, 6000 minusa," preračuna Geiser. Pa če ne bi bilo omejevanja gledalcev? "Izračunajte si. Lani smo prodali 2000 vstopnic po deset evrov ..." Ja, 50. obletnica motokrosa v tem kraju se ni posrečila, a entuziazma ne manjka.

image
Tadej Regent

Doktorja na motorjih

Dva žar mojstra obračata meso brez prestanka, gospe pri šanku skrbita, da je vsa mogoča pijača ves čas hladna, za mikrofonom pa uradni komentator nihče drug kot udeleženec Dakarja - Simon Marčič. Z gipsom na roki, itak - za njegovo zdravje bi nas kvečjemu skrbelo, če ne bi bil vsaj malo polomljen: "Že od mladih nog sem vedno rad komentiral razne športe. Zdaj, ko sem tudi sam član AMD Orehova vas, sem tako svojim priskočil na pomoč." Po navadi ga tu najdete na motorju, ko trenira za Dakar. "Za razliko od Gajserja treniram vzdržljivostno. Torej, napolnim rezervoar in vozim, dokler ga ne spraznim. In to še dvakrat ponovim. Kakšne tri ure traja," razloži dirkač, tudi profesor, ki bo kmalu postal doktor znanosti na Fakulteti za energetiko. Hkrati se ne odpoveduje svojemu projektu, zmagati na Dakarju: "V svojem razredu, kjer si sam za vse, nameravam zmagati v treh letih. Nato bi presedlal v avtomobile. V buggyje. Poznate kakšnega potencialnega sovoznika?" Ja, ko ti pride bencin v žile, ni rešitve. "Marsikdo mi reče, da sem nor. Da bi raje prodal patent, s katerim se ukvarjam v doktorski disertaciji (hibridni sistem za ogrevanje vode s sončnim kolektorjem in toplotno črpalko, op. p.), in bi imel desetkrat več denarja. A kaj bi z njim, če bi bil nesrečen. Samo dirkanje me osrečuje!"

image
Tadej Regent
image
Tadej Regent Kjer je Gajserjeva honda, je tudi njegov brat in mehanik Nejc - tak dogovor velja z Japonci. 

Nič drugače ni pri drugem dirkaškem doktorju (izvzemši Valentina Rossija) Timu Gajserju. Če ga je v Semiču ustavila okvara motorja, druge dirke državnega prvenstva pa se sploh ni udeležil, v Radizelu prave konkurence ni imel. Šlo je kot po pravilu: v uvodni ovinek se zapelje kot prvi, po enem krogu ima kakšnih deset sekund prednosti, po slabe pol ure dirkanja za krog prehiti vse razen (obakrat) drugouvrščenega Jana Pancarja in tretjeuvrščenega Petra Irta. "A tudi to je zanj trening - prehitevanje drugih," je zadovoljen brat in mehanik Nejc, ki ves čas med dirkami nekaj vijači, popravlja in nastavlja na motorju. "Kjer je motor, moram biti jaz. Tako sem se zavezal Hondi." Ne le očisti, Nejc malodane tudi razstavi motor po vsaki dirki. Na hondo vsakič nadene nove gume, sklopko, tudi olje je treba po dveh urah vožnje menjati … "Čeprav ni dirk - pa tudi nisem prepričan, ali se bodo avgusta res začele -, imam v teh koronačasih ogromno dela, morda še več. Če sem nekoč sam hodil po dele v Italijo, je treba zdaj vse pošiljati ali dvigovati po pošti … Sama birokracija." In šraufa dalje ...

Navdih za stare in mlade

In medtem ko klepetamo z Nejcem, pred športno hondo civic type-R, cestni bolid Tima Gajserja, parkira mišičast silak na harley davidsonu. Boštjan Renko, Gajserjev trener za fizično pripravo, je prav tako velik ljubitelj motociklov. A če je pred leti ugotovil, da so cestnohitrostni motocikli prenevarni, tudi če ne dirkaš, in zdaj vozi tako imenovani custom bike, se že preizkuša tudi na "krosarju": "Tim me je pred mesecem dni nagovoril, da se preizkusim še na njegovi progi. Izjemno naporno! Po dveh krogih so me tako roke bolele, da sem se kar ustavil. Ampak sem se navdušil! Mislim, da si bom moral nabaviti še tovrsten motor …"

image
Tadej Regent

Ne le njega, Gajser navdihuje vse okrog sebe, predvsem pa otroke vseh starosti, ki so se preizkušali na dirkah nižjih kategorij, za nagrado namesto lovorjevih vencev prejemali pnevmatike in se, ko so le zavohali priložnost pred njegovo garažo, tudi fotografirali s svojim idolom. In to je bilo več ali manj bistvo dogodka - da se svetovni prvak malce pokaže in povadi na progi, ki mu je zdaj, odkar stanuje v Framu, postala najbližja. "Ampak veste, proti tisti, ki jo imam doma, je še vedno bolj amaterska, rekreativna," Bogomir Gajser vendarle da vedeti, kje se kali svetovni prvak.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku