Ko prej pretesna hiša postane nenadoma prevelika

Tina Recek, 16.9.2019
Shutterstock

Ko se potomci osamosvojijo, lahko hiša kar naenkrat postane prevelika za zakonca. Naj življenje nadaljujeta v veliki, potratni hiši, v prevelikih sobanah in ob visokih mesečnih stroških?

Ko se potomci osamosvojijo, lahko hiša kar naenkrat postane prevelika za zakonca. Naj življenje nadaljujeta v veliki, potratni hiši, v prevelikih sobanah in ob visokih mesečnih stroških? Ali je bolj smiselno, da hišo prodata in kupita manjšo, po možnosti brez arhitektonskih ovir? Je takih odločitev vse več? Odgovore smo poiskali pri ponudnikih montažnih hiš.

Miha Završnik iz podjetja Lumar pojasnjuje, da v zadnjem obdobju opažajo, da se vse več zrelih parov, staršev odraslih otrok, odloča za spremembo načina bivanja. V današnji družbi in času, ko se starostna meja podaljšuje, v fondu obstoječih stanovanjskih hiš pa so te v večini energetsko in funkcionalno potratne, se povsem smiselno oblikuje ciljna skupina ljudi, ki si na jesen življenja želi živeti varčno in kar se da kakovostno. Enako ugotavlja Luka Videmšek iz podjetja JUBHome in pravi, da je povpraševanja po manjših hišah čedalje več. Nič drugače ni v podjetju Marles. Peter Podplatnik iz omenjenega podjetja razlaga, da jih je vsako leto vse več - parov v pokoju ali tik pred njim.

image
Shutterstock Pri večini naročil manjših hiš gre za pare, za katere je značilen aktiven in zdrav življenjski slog. Zavedajo se staranja, a hkrati cenijo stik z naravo in znajo uživati življenje.

Manjše, a ne majhne

Na vprašanje, kako velike so hiše, ki jih izberejo starejši kupci, Završnik odvrne, da tako kot je dandanes izrazit individualizem, je bil v preteklosti le redkokdaj. Tudi z vidika kvadrature ni ene same rešitve. "A če iščemo vzporednice v racionalnem snovanju hiše, ki paru v obdobju zrelih let nudi obvladljiv eksistenčni nivo, lahko govorimo o površinah v grobem okviru od okoli 80 do 100 kvadratnih metrov. S starostjo se zelo spreminjajo tudi potrebe, navade in prostor, ki ga človek še lahko obvladuje. A pri večini naročil manjših hiš gre za pare, pri katerih je zelo izrazit aktiven in zdrav življenjski slog, ti se zavedajo staranja, a hkrati cenijo stik z naravo in znajo uživati življenje." Za njih so po besedah Završnika zanimive pritlične hiše manjših površin z razporeditvijo, ki ima ob udobnem spalnem prostoru še dodatno sobo. Te hiše po površini spadajo med manjše, a daleč od tega, da so majhne.

image
Marles Hiša, ki je grajena v visoko učinkovitem oziroma pasivnem sistemu, bistveno prispeva k zmanjšanju porabe energentov za ogrevanje in zmanjševanju stroškov.

S širšimi prehodi in prilagojeno opremo

Razporeditev prostorov je kompleksen preplet mnogoterih dejavnikov. Završnik glede tlorisa pravi, da je načeloma zelo odvisno, kje in kako hiša zavzema zemljišče, kjer lahko stoji. Torej ali gre za strnjeno sosesko, kjer je morda velik izziv naravno osončenje, ali gre na drugi strani za povsem prostostoječo hišo s poudarkom na lepem razgledu, na primer proti morju ali na dominanten gorski vrh. Vse to vpliva na osnovno strukturo hiše, ki je lahko vase zaprta (notranji atrij) ali izrazito odprta navzven. V vsakem primeru pa velja, da bo dobra razporeditev kakovostna, če bo v zasnovi dopuščala odprt preplet vseh dnevnih bivalnih aktivnosti in v diskretni in nemoteči navezavi na bolj zaprto servisno in spalno strukturo ne bo izgubljala odvečnih površin. Po njegovem naj ima hiša za starejše odprte prostore z udobnimi prehodi in čim manj neizkoriščenih prostorov, kot so dolgi hodniki. Poleg tega naj ima bivalni prostor ustrezno velike zastekljene površine v smeri najboljše osončenosti.

image
Lumar Če iščemo vzporednice v racionalnem snovanju hiše, ki paru v obdobju zrelih let nudi obvladljiv eksistenčni nivo, lahko govorimo o površinah v grobem okviru od okoli 80 do 100 kvadratnih metrov.

Večina je za pritlično atrijsko hišo

Kar 95 odstotkov starejših kupcev se odloča za pritlične atrijske hiše v obliki črke L, pa postreže z informacijo Peter Podplatnik in doda, da izberejo predvsem dvokapnice, redkeje enokapnice, skoraj nikoli pa se ne odločijo za ravno streho. V zvezi z velikostjo pa pravi, da si izberejo najpogosteje od 80 do 100 kvadratnih metrov veliko hišo. Luka Videmšek vsem starejšim, ki se še odločajo za nakup, svetuje pritlične hiše z vhodom, teraso in dvoriščem v istem nivoju. Idealna parcela za tak objekt je torej ravna. Poleg tega naj ima širše prehode in opremo, prilagojeno gibalno oviranim osebam. Posebno pozornost naj posvetijo pravilni zasnovi sanitarij. Ob tem Podplatnik svetuje, naj si namesto kopalne kadi izberejo breznivojsko prho in straniščno školjko, ki je višja za šest centimetrov.

Nižji mesečni stroški
Glede mesečnih stroškov v manjši hiši Luka Videmšek razloži, da se dandanes gradijo energijsko učinkovite hiše. Poleg lokacije in zasnove objekta so za energijsko učinkovitost in udobje bistvenega pomena uporabljeni elementi na ovoju stavbe. Če jih dopolnimo s kvalitetnim in zrakotesno vgrajenim stavbnim pohištvom, dobimo energijsko zelo učinkovite hiše. Prijetno bivalno ugodje dosežemo že z zelo malo energije, z uporabo različnih toplotnih črpalk, pa tudi z drugimi sistemi, in z vgradnjo prezračevalnega sistema. Potrebe po električni energiji se lahko pokrivajo tudi z uporabo sončnih elektrarn, ki se namestijo na strešino ustrezne orientacije in naklona. Posledično so mesečni stroški neprimerljivo manjši od stroškov v starih, predimenzioniranih objektih.

Terasa ali vrt

Hiša s pripadajočim zemljiščem tvori enoto in lahko starejšemu paru zagotavlja nujno potreben sprostitveni prostor za posedanje ali kotiček za vrtnarjenje. Završnik pravi, da je velikost zemljišča v precejšnji meri odvisna od širšega konteksta okolice. V splošnem ni pravila in je pri določitvi, kako velika naj bo okolica, zelo pomemben premislek, kaj posameznik pričakuje in želi. Nekdo si zase želi ustrezno velik prostor za vrt z visokimi gredami, spet drugega zanima zgolj lepo urejen atrij z veliko teraso za prijetna druženja s prijatelji. Načeloma pa velja, da so ustrezne parcele lahko velike vsaj toliko, kot so najmanjše predvidene s prostorskim aktom.

Scenarij se rad sfiži
Miha Završnik svetuje, naj pri oblikovanju hiše posameznik nima v mislih samo tega, kaj si danes in v prihodnje želi od hiše, ampak naj bo pozoren na dejstvo, da na primer danes triletni otroci odraščajo in bodo že čez deset let trinajstletni, čez nadaljnjih pet pa že polnoletni. Pri tem velja, da je razmislek o rešitvah “za vsak slučaj” in “v primeru, če” povsem nepotreben. Dokazano je namreč, da se scenariji, ki jih za kasnejše generacije predvidijo starši, praviloma ne uresničujejo, kar je povsem naravno.

Dostopnejša cena

Če se starejši par odloči za nakup manjše hiše, ga zanima, koliko bo zanjo odštel. A kot razloži Peter Podplatnik, je končna cena odvisna od arhitekture in končnih materialov, ki se vgradijo v objekt, in je zato lahko zelo različna. Cena je odvisna tudi od sistema gradnje in energetske učinkovitosti, saj je objekt lahko nizkoenergijski, visoko učinkovit nizkoenergijski ali pa pasivni. Če se stranka odloči tudi za izvedbo sončne elektrarne, pa lahko govorimo celo o skoraj ničenergijski hiši. Vsekakor je končna cena objekta z manjšo stanovanjsko površino ugodnejša in cenovno dostopnejša za naročnika. "Pri nas v imenu kupcev uredimo vso potrebno dokumentacijo, od idejne zasnove, dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, dokumentacije za izvedbo del, vključno s pridobitvijo uporabnega dovoljenja, zaradi česar starejšim ni treba hoditi na upravno enoto," sklene Podplatnik.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku