(FOTO) Ko bi morali pristati, so vzleteli: slovenska nogometna reprezentanca že spoznava Skopje

Marko Kovačevič, poročevalec iz Severne Makedonije, 9.10.2019
Twitter/marko Kovacevic

Matjaž Kek in njegovi varovanci so s poldrugo uro zamude pristali v prestolnici Severne Makedonije, kjer jih jutri čaka tekma sedmega kroga kvalifikacij za Euro 2020.

Brez zapletov ni šlo, a slovenska nogometna reprezentanca je prispela na prizorišče jutrišnje tekme kvalifikacij za Euro 2020 proti Severni Makedoniji. Skopje je nogometaše in ostale člane odprave pozdravilo s soncem in dobrimi 20 stopinjami temperature. Kje bodo lovili nove točke, bodo Jan Oblak, Josip Iličić in drugi izbranci selektorja Matjaža Keka spoznali zvečer, ko jih čaka uradni trening v areni Tošeta Proeskega.

image
Twitter/marko Kovacevic

Ko bi se potovanje moralo zaključiti, se je šele dobro začelo. S skoraj uro in pol zamude je letalo zapustilo letališče na Brniku. Tudi izbrana vrsta je občutila stečaj Adrie Airways, saj je slovenski letalski prevoznik redno skrbel za prevoze na gostovanja. Za let v Severno Makedonijo se je morala Nogometna zveza Slovenije znajti drugače, najela je letalo poljske družbe Enter Air, da bi zapolnila vseh 189 sedežev pa je ob nogometaših, funkcionarjih, predstavnikih sponzorjev in novinarjih, ki običajno sestavljajo karavano, povabila tudi nekaj navijačev.

Pilot je miril potnike, da okvara ni prehuda. Kot je pojasnjeval malo v angleščini, malo v srbščini, naj bi se pokvarila ena od luči na plovilu. Šele ko je inženir odpravil napako, se je procedura za vzlet lahko začela. Uro in 20 minut za povrh je bilo dovolj, da je bila razdalja med Brnikom in mednarodnim letališčem v Skopju, ki sicer leži dobrih 20 kilometrov stran od prestolnice Severne Makedonije, premagana.

image
Twitter/marko Kovacevic

Dobrih deset minut več bodo na igrišču morali vztrajati nogometaši, da na račun pospravijo nove točke v kvalifikacijah za Euro 2020. Sloveniji pred sedmim krogom dobro kaže. Z 11 točkami je na drugem mestu skupine G, za vodilno Poljsko zaostaja za dve točki, pred tretjo Avstrijo, ki bo v nedeljo gostovala v Ljubljani, pa ima točko prednosti.

image
Twitter/marko Kovacevic

Makedonci še niso odpisani, a da ohranijo (realne) možnosti za prvi dve mesti v skupini, ki še peljeta na veliko tekmovanje, nujno potrebujejo zmago. Slovenci bodo, razumljivo, želeli prekrižati načrte gostiteljem. Čeprav je Slovenija v Skopju že igrala, bo danes prvič trenirala na stadionu, ki nosi ime po znamenitem makedonskem pevcu Tošetu Proesekemu. Nacionalni makedonski stadion, ki po obnovi leta 2011 sprejme dobrih 36 tisoč gledalcev in je predlani gostil evropski superpokal, dobil letos, pred tem pa je deset let nosil ime Filipa II.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku