Zahovič se je po derbiju opravičil, Hadžić čestital Mariboru

Marko Kovačevič, 11.5.2019
Sašo Bizjak

Zeleno-beli so pokvarili štajersko rajanje, vijoličasti morajo po visokem porazu na derbiju za potrditev 15. zvezdice v zadnjih štirih krogih osvojiti pet točk.

Nič ni bilo s štajerskim slavjem. Tretjič zapored so nogometaši Olimpije odnesli zmago iz Ljudskega vrta. In to kakšno! Maribor, ki bi lahko z zmago že potrdil naslov državnega prvaka, je pred 12 tisoč glasnimi navijači padel z 0:3. Haris Kadrić, Rok Kronaveter in Endri Cekici so že v prvem polčasu prizemljli vijoličaste.

Zahovič: Najslabša tekma v 12 letih
Po visokem porazu v Ljudskem vrtu se je oglasil tudi Zlatko Zahovič. "Derbi je zelo lahko analizirati, to je verjetno po dvanajstih letih naša najslabša tekma. Se opravičujem navijačem, v svojem, v imenu strokovnega vodstva, vseh v klubu," je za klubsko spletno stran dejal športni direktor NK Maribor. In dodal: "V tej želji, da bi navijačem dali to, kar smo si vsi želeli, da bi postali prvaki na današnji dan, smo pogoreli. Bili smo premotivirani in v tem namenu, da bi vsi skupaj šli veseli s stadiona, odigrali res slabo."

"Težko rečem kaj drugega, kot da smo odigrali slabo tekmo. Naša tekma je bila zaključena v 15. minuti, po prvem prejetem golu," je priznal trener Maribora Darko Milanič: "Po hitrem drugem golu smo izgubili energijo. To nam je vzelo energijo, sprejeme, agresivnost. Vse skupaj je bilo zelo slabo."

Maribor - Olimpija 0:3 (0:3)
Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.000, sodnik: Bojan Mertik (Odranci).
Strelci: 0:1 Kadrić (v 15. minuti), 0:2 Kronaveter (18.), 0:3 Cekici (35.).
MARIBOR: Pirić, Milec, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Dervišević. Vrhovec (od 46. Pihler), Hotić, Vršič (od 58. Tavares), Mlakar (od 79. Mešanović), Zahović.
OLIMPIJA: Vidmar, Andrejašič (od 89. Mujčić), Bagnack, Maksimenko, Štiglec, Putinčanin, Valenčič, Cekici (od 90. Gasser), Kronaveter, Savić, Kadrić (od 87. Jurčević).
Rumeni kartoni: Milec; Putinčanin, Kadrić, Andrejašič, Valenčič.

image
Sašo Bizjak ”Naša tekma je bila zaključena v 15. minuti,” je priznal Darko Milanič.

Prva gola sta padla na podoben način, prvič z leve, ko je predložek v kazenski prostor poslal Dino Štiglec, drugič z desne, ko je podal Jan Andrejašič. Kadrić (v 15. minuti) je zadel ob Saši Ivkoviću - posnetek nakazuje, da je žogo v mrežo morda potisnil celo srbski branilec -, Kronaveter (18.) je ostal sam ob treh branilcih in natančno zaključil z glavo. Cekici (35.) je prestregel slabo podajo Amirja Derviševića, odslalomiral mimo Aleksandra Rajčevića in zabil z roba kazenskega prostora. Maribor si pravih priložnosti ni pripravil, v drugem polčasu sta bila še najbližje zadetku Marcos Tavares in Luka Zahović, a je vratar Nejc Vidmar preživel oba strela.

image
Sašo Bizjak

Olimpijina zmaga pa bi lahko bila še višja. Kadrić je imel dvakrat na nogi vodstvo s 4:0, a je vijoličaste rešil vratar Kenan Pirić. "Zasluženo smo zmagali. Maribor je imel slab dan, mi pa dober. Mogoče je zato nam šlo vse noter, njim pa ne. Moja želja je bila, da igramo napadalno, in to smo uresničili," je dejal trener Olimpije Safet Hadžić.

Olimpija se je vodilni ekipi prvenstva po 32. krogu približala na osem točk zaostanka. Pet točk morajo osvojiti vijoličasti v zadnjih štirih krogih, da matematično potrdijo 15. naslov prvaka. A lov na krono je, sodeč po besedah trenerja zmajev, že zaključen. "Čestital bi Mariboru za naslov. Zaslužil si ga je z dobrimi igrami skozi celo sezono," je nekoliko presenetil Safet Hadžić. Milanič je potegnil nauke iz poraza. "Na splošno je to signal, ki ga bomo zdaj upoštevali. Za konec sezone in za Evropo," je poudaril Primorec na štajerski klopi.

image
Sašo Bizjak Tudi tokratni derbi so zaznamovale bakle.

Viole so prepevale, a z drugih tribun Ljudskega vrta so se slišali žvižgi. Celo bakla je priletela z vzhodne tribune, ko sta proti slačilnici korakala Milanič in športni direktor Zlatko Zahovič. "Tega ne bi komentiral," je bil kratek 51-letni trener, ki za zdaj ostaja pri petih osvojenih naslovih državnega prvaka.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku