Klimatska naprava: Da ne bo ogrožala zdravja in nam bo dolgo služila

Tina Recek, 12.6.2019
Shutterstock

Klimatska naprava ne zahteva veliko vzdrževanja. Kljub temu moramo redno očistiti filtre, serviser pa naj enkrat na leto opravi servis.

Kot vsak gospodinjski aparat tudi klimatsko napravo vzdržujemo, da na dolgi rok pravilno deluje in ne ogroža zdravja - ne glede na to, ali jo uporabljamo za hlajenja ali ogrevanje. Deloma se vzdrževanja lahko lotimo sami, za ostalo pa poskrbi serviser. Sami lahko očistimo filtre, skozi katere potuje zrak. Pri tem opravilu se seveda držimo navodil. Klemen Črep iz podjetja Gorenje pravi, da se na filtrih zbirajo vse nečistoče iz okolice. Če filtra ne čistimo redno, zmanjšamo učinkovitost klimatske naprave, saj je pri zamazanem filtru omejen, v skrajnem primeru preprečen pretok zraka. Poleg tega s čiščenjem preprečujemo, da bi se zamašil toplotni izmenjevalec. Boris Gojkošek iz podjetja Seltron še opozori, da zamašeni filtri povečajo porabo energije za pet do petnajst odstotkov. Poleg tega so glavni krivci za slabše delovanje in neprijetne vonjave. "Ob redni uporabi klimatske naprave filtre čistimo enkrat tedensko ali vsaj vsakih 14 dni," pa še poudari Črep.

Nad led nikar z izvijačem
“Če se v zimskem času pri ogrevanju na zunanji enoti nabere led (kar je običajno), ga ne odstranjujte s kakšnim trdim predmetom, kot je na primer izvijač. Z njim zelo hitro predrete toplotni menjalnik, plin gre iz njega v okolje in povzroči veliko škodo okolju. Za nameček vas bo popravilo stalo 150 do 250 evrov. Namesto tega raje pustite, da se led stopi sam,” pravi Miha Glavič iz podjetja E2E.

Speremo pod mlačno vodo

Boštjan Štruc iz podjetja Petrol dodaja, da čistočo filtrov vzdržujemo tako, da jih speremo pod mlačno vodo (filtri se nahajajo v sprednjem del klime, do njih pa dostopamo tako, da odpremo njena vratca navzgor). Če je potrebno, lahko uporabimo tudi blago sredstvo proti razmaščevanju. Sogovornik odsvetuje uporabo agresivnih čistil in grobih predmetov, saj lahko s tem poškodujemo filtre. Po čiščenju filtre posušimo in jih vstavimo nazaj v klimo. Filtre čistimo po potrebi, saj je količina umazanije odvisna od prostora in količine uporabe klime. Po potrebi tudi obrišemo zunanjo stran klime (notranje enote), še posebej zgornji del, kjer potuje zrak. Ob tem Miha Glavič iz podjetja E2E pripominja, da imajo boljše klimatske naprave tudi filtre, ki se menjujejo, menjave pa se lahko lotimo sami.

image
Shutterstock Serviser naj napravo pregleda enkrat na leto. Še najbolje pred sezono, ki nastopi običajno pred začetkom poletja, saj je takrat čakalna doba najkrajša.

Obisk serviserja enkrat na leto

Poleg tega, da sami čistimo filtre, naj napravo temeljito pregleda pooblaščeni serviser. Kaj pa naj serviser vzame pod drobnogled, pojasni Igor Motaln iz podjetja Termo Shop. Kot pravi, naj pregleda delovanja funkcij naprave, po potrebi očisti izmenjevalce notranje in zunanje enote, zbirno posodo ter odtočno cevko.

Če je ne servisiramo
“Če klime ne servisiramo redno, lahko pride do nabiranja umazanije na izmenjevalcih. To pa posledično pripelje do povečanega računa električne energije, ker klimatska naprava ne deluje optimalno oziroma je njena učinkovitost hlajenja/gretja zmanjšana,“ opozarja Boštjan Štruc iz podjetja Petrol.

Umazanija in mikroorganizmi, ki niso ostali na filtrih, se namreč zadržujejo na izmenjevalcu - in takšno okolje je najbolj primerno za razvoj bakterij, plesni in glivic. Poleg tega naj razkuži uparjalnik notranje enote, pregleda tlak hladilnega plina v sistem in dopolni sistema s hladilnim plinom do maksimalno 100 gramov, po potrebi pregleda in očisti odvod kondenzata.

image
Shutterstock Po potrebi obrišemo zunanjo stran notranje enote, še posebej zgornji del, kjer potuje zrak.

Štruc še izpostavi, naj serviser napravo servisira enkrat na leto. To naj stori pred sezono, ki nastopi običajno pred začetkom poletja, saj so takrat serviserji manj zasedeni. Motaln pa dodaja, v kolikor klimatsko napravo uporabljamo 24 ur dnevno, je njen servis potreben večkrat letno, denimo trikrat do štirikrat na leto. In še cena - zanjo bomo odšteli okoli 50 evrov brez DDV.

"Nikar ne čakajte, da začne ropotati ali da se iz nje začnejo širiti neprijetne vonjave. Takrat je z njo po vsej verjetnosti že nekaj narobe," pa opozori Igor Motaln in dodaja, da bo samo redno in pravilno vzdrževana klimatska naprava poskrbela za kakovosten in čist zrak, ki bo zagotovil dobro počutje in prijetno bivalno klimo.

image
Shutterstock Filtre čistimo po potrebi, saj je količina umazanije odvisna od prostora in količine uporabe klime.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku