Kjer so Balkanci, je politika

Bojan Bauman, 12.1.2020
EPA

Potencialni tekmeci Slovenije v glavnem delu turnirja v Malmöju slabo začeli prvenstvo, senzacija izpad Francozov

Evropsko prvenstvo se je šele začelo, pa se že vrstijo presenečenja. Trdo na tleh sta pristali ekipi večkratnih olimpijskih in svetovnih prvakov: Danci in Francozi. Dance so v sosedskem obračunu skupine E, ki se v nadaljevanju sreča s slovensko skupino, porazili Islandci. Niti vsestranski Mikkel Hansen z zadnjim strelom z devetih metrov ni preprečil uvodnega poraza s 30:31. Ni pomagalo niti njegovih devet zadetkov, nič.

EP v številkah
19
golov sta v dveh tekmah dala Kiril Lazarov (Makedonija) in Andy Schmid (Švica).
13
golov je najvišja razlika, ki je bila dosežena na tekmi Švedska - Švica 34:31.
11.896
gledalcev je rekord obiska prvih dni s sinočnje tekme Švedska - Slovenija, le 3806 jih je bilo na eni od dveh uvodnih tekem EP v Gradcu med Belorusijo in Srbijo.

Ribiči s severnoevropskega otoka so bili nepopustljivi. Barcelonin levi zunanji Aron Palmarsson, desni zunanji 39-letni Alexander Pettersson, 120-kilogramski pivot Kari Kristjansson in 40-letni veteran Valur Sigurdsson so bili krvniki svetovnih prvakov. Sigurdsson je Dancem štiri gole zabil ob 20. obletnici vstopa v islandsko reprezentanco. Toda dovolj je izkušen, da ni pretirano izpostavljal: "V moji karieri smo na velikih tekmovanjih uvodoma tudi kdaj zmagali, a smo izpadli že v predtekmovanju. Zato - lepo počasi." Islandci imajo do prvega cilja na poti proti Malmöju še dve oviri - Madžare in Ruse. Naši vzhodni sosedje so začeli z zmago s 26:25 proti Rusom, ki se očitno tudi tokrat še ne bodo vrnili med ekipe, ki so sposobne osvojiti prvenstvo.

image
Epa Nikolo Karabatića so Portugalci čvrsto zgrabili.

Med njimi zagotovo ne bo niti Francozov, ki so največje razočaranje prvenstva. Večkratni olimpijski, svetovni in evropski prvaki so se po dveh tekmah že poslovili. Najprej so jih premagali Portugalci (28:25), nato še Norvežani (28:26). Če so pred odhodom v Trondheim še kolebali med menjavo generacij in izkušenimi rokometaši, so zdaj najbrž dobili potrditev. Nikola Karabatić (308 tekem, 35 let), Luc Abalo (257 tekem, 35 let), Cedric Sorhaindo (215 tekem, 35 let), Michael Guigou (278 tekem, 37 let) - to so igralci, ki so dosegli izjemne uspehe, toda ali je napočil čas njihovega slovesa? V skupini D je po dveh tekmah že vse odločeno: Norvežani in Portugalci gredo v glavni del, ob Francozih domov še reprezentanca BIH.

Napredovanje so si zagotovili tudi Hrvati. V Gradcu jim je uspelo z visokima zmagama proti Črni gori in Belorusiji. Izpadli pa so Srbi. Tudi to bi lahko šteli med presenečenje, saj so jih po Belorusih premagali še sosedje Črnogorci. Zmagovalci so nastopili v zelenih dresih, kar se je po pisanju beograjskega Informerja zgodilo prvič v zgodovini. Razlog za to naj bi bil v daljnem letu 1918, ko je črnogorska skupščina odločila, da se priključi Srbiji. Proti tej odločitvi je somišljenike zbral general Krsto Popović in organiziral tako imenovano zeleno gibanje proti Srbiji. Črnogorski navijači naj bi bili s seboj prinesli tudi zeleno zastavo iz tistega obdobja, a je na tribunah niso pokazali, saj so jim jo avstrijski policisti odvzeli. Evo, pa imamo tudi politični pridih rokometnega prvenstva. 

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku