Kitajski dnevi na II. gimnaziji: Slovencem želijo približati kitajsko kulturo

Barbara Gavez Volčjak , 21.1.2020
Andrej Petelinšek

Na II. gimnaziji Maribor bodo Kitajske dneve sklenili v četrtek popoldne s praznovanjem kitajskega novega leta.

S praznovanjem kitajskega novega leta se bodo v četrtek, 23. januarja, ob 17. uri na II. gimnaziji v Mariboru sklenili letošnji Kitajski dnevi. Prireditev so letos pripravili že sedmič, poleg zaključnega dogodka pa obsega še razstavo, dve delavnici in kitajsko čajanko.

image
Andrej Petelinšek

Delavnici sta namenjeni dijakom II. gimnazije Maribor, Gimnazije Ptuj in učencem OŠ Franceta Prešerna Maribor, na vseh teh šolah se je namreč mogoče učiti kitajščine pod okriljem Konfucijeve učilnice, ki jo financira Hanban, kitajski državni urad za kitajski jezik.

Na prvi delavnici so se dijaki in učenci seznanjali z osnovami kitajske kaligrafije, ki velja za umetnost, tako kakor slikarstvo, glasba in poezija. Na drugi pa je Konfucijeva učilnica zadišala po cvetnih vodah, ki sta jih dijakom predstavili Helena Bezget in kitajska učiteljica Jiang Xinran. Osvežilni napitki iz rastlinskih cvetov so na Kitajskem prav tako priljubljeni kot čaj.

Leto v znamenju podgane
Kitajsko novo leto ali praznik pomladi se prične prvi dan prvega meseca kitajskega lunisolarnega koledarja in se po petnajstih dneh konča s praznikom lampijonov. Novo leto se po kitajskem koledarju lahko začne kadarkoli med 21. januarjem in 20. februarjem, takrat se konča hladnejše obdobje in nastopi toplejši letni čas. Kitajsko novo leto zaznamuje rdeča barva, ki naj bi odganjala zle duhove in nesrečo. Letošnje leto se sicer uradno začne v soboto, 25. januarja, in bo v znamenju podgane.

V avli II. gimnazije si je še do 23. januarja mogoče ogledati razstavo Kitajski horoskop, ki predstavlja značilnosti vseh dvanajstih znamenj, poimenovanih po živalih. Tema razstave je povezana s cilji, zaradi katerih so se na II. gimnaziji leta 2014 sploh odločili za tovrstno prireditev. "Dneve smo začeli organizirati, da bi širšo javnost seznanili s kitajsko kulturo in pri mladih spodbudili zanimanje za učenje kitajskega jezika," pravi sinologinja in mentorica tečajev kitajščine Mojca Seljak, "višji cilj pa je ohranjanje in vzpostavljanje novih stikov s Kitajsko."

"Višji cilj je ohranjanje in vzpostavljanje novih stikov s Kitajsko"
image
Andrej Petelinšek

​Na praznovanje kitajskega novega leta vabijo tudi s plakati po mestu. Na prireditvi v Amfiteatru II. gimnazije se bodo s kulturnim programom poleg učencev omenjenih šol predstavili tudi kitajski otroci, vključeni v Konfucijevo učilnico Maribor. V jedilnici II. gimnazije pa bodo po prireditvi na pokušino kitajske jedi. Obiskovalce vabijo, da skupaj z učenci doživijo utrip tega največjega in najpomembnejšega praznika, ki ga praznujejo Kitajci po vsem svetu.

image
Andrej Petelinšek
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku