Kekov naslednik v Rigi: "Slovenija je lahko vzgled"

Marko Kovačevič, 9.6.2019
Marko Kovačevič

Slaviša Stojanović Slovencem zaželel dobrodošlico na prizorišču četrte tekme kvalifikacij za Euro 2020

Znan obraz se bo jutri v Rigi postavil po robu slovenski nogometni reprezentanci. Slaviša Stojanović, nekdanji selektor Slovenije, od začetka leta sedi na klopi Latviji. "V Rigi je lepo vreme, vse je pripravljeno za tekmo. Upam, da se boste dobro počutili, po tekmi pa bomo videli, kako bo," je zaželel dobrodošlico trener, ki je leta 2012 na čelu naše reprezentance nasledil prav jutrišnjega nasprotnika.

Ni pozabil na dogodek, ki je zmotil priprave Slovenije. "Bene, drž' se!" je zaželel pomočniku selektorja Matjaža Keka Igorju Benedejčiču, ki okreva po možganski kapi. "Upam, da se čim prej vrneš na igrišče." Ljubljančan je nadaljeval v angleščini. Da je bilo manj komplikacij s prevodom. Sam v takšnem položaju še ni bil. "To je res specifičen moment. Prvič v zgodovini se bo zgodilo, da dva slovenska selektorja igrata drug proti drugemu," je pred tekmo četrtega kroga kvalifikacij za Euro 2020 poudaril Stojanović.

Na prvih treh tekmah ekipa z Baltika ni bila uspešna, brez točk je na dnu lestvice skupine G. Čeprav nogomet v Latviji še zdaleč ni tako priljubljen kot hokej, slovenski trener meni, da lahko njegovi varovanci – večina jih je iz latvijske lige – dosežejo več. "Pritisk je vedno, ne glede na to, v kakšnem tekmovanju si in kakšno ekipo vodiš. To je del našega posla. Moramo pa biti realistični, imamo triletni načrt. Iz teh tekem moramo vzeti čim več, uveljaviti mlade igralce, ki jih gledamo v reprezentanci do 21 let. Zadnja leta so bila neprijetna za latvijski nogomet, zdaj smo na najtežji točki. Počasi napredujemo, moramo biti potrpežljivi," je prepričan nekdanji trener Domžal in Celja.

image
Marko Kovačevič

Reprezentante Slovenije, jasno, dobro pozna. "Številne igralce sem vodil. Reprezentanca je mešanica tehnično dobro podkovanih igralcev in delavcev, ekipa je v pravi harmoniji," je opisal jutrišnjega nasprotnika Latvije. Njegova prednost je, da Slovenijo dobro pozna, a kot je sam rekel, je njegova naloga zaradi tega lažja le v teoriji. Točk svoji nekdanji reprezentanci ne bo poklonil. "To je trenutek, ko se lahko veliko naučimo. Če se ponudi priložnost, moramo vzeti točke," je odločen Stojanović. S kakšnim izkupičkom bi bil zadovoljen? "Zelo zadovoljen bi bil s tremi točkami, seveda. Dajmo vse od sebe in videli bomo, kaj bo to prineslo. V tej skupini je v tem trenutku vsaka točka pomembna za nas, za našo vizijo, za prihodnost. Vsak trener je zadovoljen z zmago, a ne bom nezadovoljen, če se konča z remijem," je odgovoril 49-letnik.

Latvijski novinar ga je vprašal o fenomenu Luke Dončića, slovenskega košarkarja, ki navdušuje v ligi NBA in bo v prihodnji sezoni pri Dallasu soigralec latvijskega zvezdnika Kristapsa Porzingisa. "Slovenija je lahko popoln primer, kako je s pravim odnosom in pravim pristopom vse mogoče. Dokazala se je v nogometu. Imamo klub, ki je trikrat igral v ligi prvakov, trikrat v evropski ligi, drugi klubi v evropskih kvalifikacijah ne izpadejo v prvem krogu. Slovenija je mala država z velikim srcem. Če imaš to, je vse mogoče. V Latviji lahko uporabimo veliko vzgledov iz Slovenije. S pravim odnosom in strastjo je vse mogoče. Patriotizem je morda celo najpomembnejša stvar, ko igraš v reprezentančnem dresu," je čustveno zaključil Stojanović.

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku