Kek je dobil okostje ekipe

Marko Kovačevič, 12.6.2019
Reuters

Latvija je bila Sloveniji le lahek partner za trening, je bil v Rigi oster Slaviša Stojanović.

Dva Slovenca, dva različna obraza. Matjaž Kek, selektor slovenske nogometne reprezentance, je bil po tekmi četrtega kroga kvalifikacij za Euro nasmejan, gostitelj Slaviša Stojanović pa se je ubadal s številnimi težavami. Razumljivo, Slovenija je njegovo Latvijo povozila, z rezultatom 5:0 izenačila svojo četrto najvišjo zmago v zgodovini. Le nogometaši Omana (7:0 leta 1999), Islandije (7:1 leta 1996) in San Marina (6:0 leta 2015) so občutili bolj razpoložene slovenske strelce.

"Po taki zmagi je treba najprej čestitati tistim, ki so jo pridelali. V prvem polčasu smo videli Slovenijo, ki obeta. Fantje so dobro reagirali po porazu v Celovcu, ne daš vsak dan pet golov na gostovanju," je ocenil Matjaž Kek. Zaželel je srečo Stojanoviću. Nekdanji selektor Slovenije jo bo še kako potreboval. Po štirih tekmah je Latvija brez točk na dnu skupine G. Ljubljančan ni bil zadovoljen s pristopom nogometašev, z odnosom do dresa z državnim grbom. "S takim odnosom, kot ga imajo ti igralci, ne gre naprej. Tu se mora nekaj spremeniti. V naslednjih dneh bom imel sestanek s predsednikom zveze in se odkrito pogovoril o naslednjem obdobju, ker tako pač ne gre. Sem odgovoren za določene stvari, ne bežim od tega. Toda moramo biti boljši. Proti Sloveniji smo izgledali kot lahek partner za trening. Sram me je," je bil oster Slaviša Stojanović.

10
tekem je potrebovala Slovenija za prvo zmago po lanskem gostovanju v Črni gori.
4.
najvišjo zmago v zgodovini je reprezentanca dosegla v Rigi.
20
strelov proti latvijskemu golu so sprožili Slovenci.
2
točki zaostanka ima četrta Slovenija za drugim Izraelom, a le eno več od pete Severne Makedonije.

Veselo pa je bilo v slovenski slačilnici. Po devetih tekmah brez uspeha so Slovenci lahko (končno) proslavili zmago. "Videti je bilo lahko, naš odnos na začetku tekme je razblinil vse dvome o zmagovalcu. V prvem polčasu smo že zaključili, lahko bi dali še kakšen gol več za samozavest, a z rezultatom 5:0 moramo biti zadovoljni," je opisal Josip Iličić. Zvezdnik italijanske Atalante je nadaljeval, kar je začel Domen Črnigoj. Po Koprčanovem dvojčku se je še sam dvakrat vpisal med strelce.

Na začetku drugega polčasa je delo dokončal Miha Zajc. Slavje po petem golu na tekmi ni bilo običajno. Primorec je brcnil žogo in izustil kletvico. Zdelo se je, da je bil obrnjen proti klopi. "Če mislite, da je name jezen, kar naj bo jezen. Naj igra pošteno, daje gole, pa je lahko jezen, kolikor hoče. To velja za vsakega. Posamezniki me sploh ne zanimajo, je pa jasno, da se ti, ko daš gol, včasih odpre kakšen ventil," je jasno sporočilo napadalnemu vezistu poslal Kek. No, Zajc je na druženju z novinarji umiril zadevo. Ni se jezil na selektorja, le odleglo mu je, da je po dveh zapravljenih priložnostih meril v polno. "Dostikrat se je zgodilo, da je bilo po zapravljenih priložnostih težje. Upal sem, da nas to ne bo stalo kakšnega prejetega gola. Zaradi tega sem bil vesel, da sem zadel," je dejal.

Dva remija in eno zmago je Slovenija odnesla iz štirih tekem v letu 2019, selektor pa je dobil okostje ekipe. "Ko sem vse skupaj prevzel, sem približno vedel, kaj me čaka. Lažje razmišljaš, ko vse skupaj doživiš skozi treninge, druženja in tekme. Smo v procesu, ki bo še trajal. Ni tragedije in ni evforije. Le skozi daljše obdobje lahko spoznaš karakter ekipe. Eno je, kar gledaš na DVD-ju, drugo pa v živo. Zanimivo in težko obdobje je za nami. Točno takšno, kot sem ga pričakoval," je povedal Matjaž Kek.

Pred septembrskima tekmama s Poljsko in Izraelom v Ljubljani se je naša reprezentanca približala pozicijam, ki vodijo na evropsko prvenstvo. V izenačeni skupini se lahko mesta hitro zamenjajo. "Iskreno, nikoli ne gledam na lestvico. Odvisni smo le od sebe. Če bomo zmagovali, bomo prišli, kamor si želimo. Na lestvico se gleda po zadnji tekmi," je opozoril Josip Iličić.

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku