Kdo se bo lahko vozil brezplačno?

Tina Recek, 5.11.2019
Robert Balen

Upokojenci, vojni veterani, registrirani športniki in invalidi bodo lahko z medkrajevnim javnim potniškim prometom potovali brezplačno.

Državni zbor je prejšnji teden sprejel novelo zakona o cestnih prevozih, ki s 1. julijem prihodnje leto omogoča brezplačno uporabo medkrajevnega potniškega prometa za upokojence oziroma starejše od 65. let in vojne veterane. Od tega datuma dalje se bodo brezplačno lahko vozili tudi invalidi z evropsko kartico invalida. Že prej, in sicer s 1. februarjem, pa se bodo lahko brezplačno vozili tudi mladi registrirani športniki s statusom dijaka ali študenta ter študenti invalidi.

Semaforji z žensko silhueto
Bratuškova je izpostavila še spremembo pravilnika o prometni signalizaciji, ki omogoča možnost in ne obvezo, da se na semaforjih uvede silhueta z ženskim likom. "Zgrožena sem bila, ko sem brala določene komentarje, povezane s tem pravilnikom. Mislim, da bi časi, ko smo ženske bile obsojene na slabši položaj v družbi, na veliko manj pravic od moških, morali biti že zdavnaj za nami," je ob tem dejala. "Kot ministrica se bom zavzemala, da na državnih cestah, kjer bodo v prihodnje urejali signalizacijo, kar nekaj takšnih znakov postavimo." Take semaforje lahko pričakujemo do konca leta.

Končni cilj je, da bi bil javni potniški promet brezplačen za vse in da bi bil bolj zaseden, kot je danes, to je v povprečju 30 odstotkov, je povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Če bodo avtobusi in vlaki polni, pa bodo zagotovili dodatna sredstva in tudi nove povezave. Medkrajevne povezave država namreč že danes financira oziroma sofinancira. Tudi če so avtobusi in vlaki napol prazni ali čisto prazni, za izvajanje teh prevozov država plačuje. Zapolnitev teh praznih mest na avtobusih z upokojenci, ki za prevoze ne bodo plačevali, po njenih besedah ne bo pomenila večjih dodatnih stroškov.

Sankcije za zlorabe

Poleg tega se obeta tudi nov videz vozovnic za javni potniški promet. Na vseh imenskih mesečnih in letnih vozovnicah bodo ime, priimek in slika imetnika, predvsem zato, da se zmanjšajo možnosti zlorab. Kršitelji pa lahko pričakujejo stroge sankcije. Po besedah ministrice se na ministrstvu nagibajo k rešitvi, da tisti, ki bodo brezplačno vozovnico zlorabili, ne bi imeli možnosti dobiti nove.

Končni cilj - brezplačen javni potniški promet za vse

Pot do novih vozovnic naj bi bila pospremljena s čim manj birokratskimi ovirami. Denimo če ima dijak oziroma študent že subvencionirano vozovnico od kraja bivališča do kraja šolanja, mu bo od 1. februarja pripadala tudi brezplačna vozovnica za celotno Slovenijo. Dijak oziroma študent športnik, ki subvencionirane vozovnice še nima, jo bo na prodajnem mestu lahko dobil za ceno najnižje subvencionirane vozovnice, ki na mesec stane 25 evrov.

Sistem v mestih (za zdaj) ne velja

V te ugodnosti pa mestni promet še ni vključen. Bratuškova je pozvala mestne občine, ki imajo mestni prevoz, predvsem Ljubljano in Maribor, naj gredo čim prej po enaki poti in omogočijo denimo brezplačen prevoz še za upokojence.

S spremembo zakona so po besedah ministrice ustvarili tudi pravno podlago za podaljšanje koncesijskih razmerij do 2. decembra 2021. Do takrat bodo izvedli nov razpis za podelitev koncesij ali sklenitev prevoznih pogodb.

Kako je bilo v DZ
Spomnimo: Poslanci so konec oktobra soglasno s 75 glasovi potrdili novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence. Na predlog SMC, SDS, NSi, SNS so poslanci z dopolnilom brezplačni prevoz omogočili tudi vojnim veteranom.
Na Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor so sicer v začetku oktobra koalicijski poslanci najprej zavrnili amandma poslanske skupine SDS, ki bi upokojencem, invalidom in starejšim od 65 let omogočil brezplačen javni prevoz.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku